Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  15.12.2009 12:55:44

Raiffeisen CM: Akcie zůstávají i přes riziko korekcí zajímavou investicí

Následuje komentář Raiffeisen Capital Management k výhledu pro akciové trhy v roce 2010

Po největším vzestupu kurzů na burze za posledních 70 let

Akcie zůstávají i přes riziko korekcí zajímavou investicí

 

·         Rok 2009 byl pro aktivně řízená portfolia výborným rokem

·         Dynamika vývoje kurzů v příštím roce trochu poleví, ale akcie budou nadále nabízet zajímavé výnosy

·         Nejlepší možností pro začínající investory je pravidelné spoření ve fondech

 

Rok 2009 probíhá od března díky příznivému vývoji na trzích velmi dobře, jako by žádná finanční krize nebyla. Platí to nejen pro měny a podnikové dluhopisy, ale i pro burzy cenných papírů po celém světě, na nichž bylo možné v některých fázích pozorovat doslova ohňostroj kurzů. „Letošní rok ale nebyl výjimečný pouze z hlediska výkonnosti. Přinesl totiž také skvělý důkaz o tom, že aktivní řízení portfolia fondu dokáže být úspěšné i v době, kdy kurzy na trzích rostou“, říká Mathias Bauer, generální ředitel společnosti Raiffeisen Capital Management, jedničky mezi rakouskými investičními společnostmi spravujícími podílové fondy.

 

Oživování ekonomiky na Západě slábne

Momentálně velmi výrazné cyklické oživení, které probíhá v rozvinutých ekonomikách – ukazatelem je v tomto případě cyklus skladových zásob, v příštím roce vzhledem ke strukturálním problémům poleví na dynamice. Za letošní rok se počítá s poklesem tempa růstu HDPUSA o 2,5 %, v příštím roce se očekává růst o 2,3 %. Evropě to bude letos -3,8 %, a v příštím roce +1,2 %.

 

Rozvíjejícím se trhům po celém světě se za této situace daří podstatně lépe. „Rozvíjející se ekonomiky na celém světě těží hlavně z lepší fiskální situace, přebytku obchodní bilance a pozice čistého věřitele. Celkově začínají hrát rozvíjející se trhy ve světové ekonomice stále větší roli“, tvrdí přesvědčeně Gerhard Aigner, jednatel Raiffeisen Capital Management odpovědný za řízení fondů. Mimořádná opatření centrálních bank na podporu likvidity, která si vyžádala finanční krize, budou v příštím roce postupně odbourávána, nicméně zvyšování úrokových sazeb se dočkáme nejdřív ve 2. pololetí. Gerhard Aigner k tomu dodává: Inflační tlaky zůstanou v dohledné době ještě velmi nízké. Podniky mají ke zvyšování cen pouze omezený prostor, míra využití výrobních kapacit je malá, tlak na růst mezd slabý a nízká je i hodnota peněžního multiplikátoru.

 

Riziková aktiva nabízejí i nadále šanci na solidní výnosy

V případě rizikových aktiv počítá společnost Raiffeisen Capital Management v příštím roce i nadále s cyklickým posilováním, i když dynamika růstu kurzů bude slábnout a naopak poroste riziko případné korekce. Nejvýznamnější rakouská investiční společnost také setrvává u svých dřívějších doporučení investovat do podnikových dluhopisů: „Zužování výnosového rozpětí oproti státním dluhopisům sice pokračuje, ale zpomalilo se. Také zde očekáváme nadprůměrnou výkonnost – stejně jako v případě dluhopisů na rozvíjejících se trzích.

 

Růst kurzů akcií se v posledních měsících trochu zpomalil, na evropských trzích jsme byli svědky vývoje bez jednoznačného trendu. Akcie a suroviny by měly v příštím roce růst s tím, že vývoj na akciových trzích bude napříště daleko závislejší na fundamentálních datech, především pak na vývoji podnikových zisků. Při vytváření pozic na trhu by tedy investor měl zohlednit také případné korekce kurzů, například v reakci na změny v měnové politice“, doporučuje Gerhard Aigner a doplňuje: „Každá korekce nabízí poměrně výhodnou příležitost pro začínající investory. A akcie teď rozhodně nejsou nijak předražené. K omezení rizika nevhodného načasování investice se doporučuje investovat dlouhodobě formou pravidelného spoření ve fondech.

 

Investorům, kteří dávají přednost spíš defenzivním investicím do akcií, pak Aigner radí zvolit odvětví péče o zdraví: „Dřívější růstová přirážka už neplatí, odvětví je z pohledu fundamentálních faktorů velmi zajímavé. Dlouhodobě zajímavé investice nabízejí podle jeho názoru také suroviny. Jednou z nejdůležitějších podmínek pro úspěšnost investice bude i v příštím roce rozložení investic: Vysoká míra rozložení investice je a i do budoucna zůstane klíčem k úspěchu investice“, říká Aigner.

 

Návrat fondů na scénu

Po slabém prvním čtvrtletí, kdy byly ještě velmi citelné dopady finanční krize, se situace v dubnu obrátila a odvětví opět začalo růst. Podle oborového sdružení EFAMA vykázaly evropské investiční fondy za prvních devět měsíců letošního roku čistý přírůstek kapitálu 124 mld. eur. Objem spravovaného majetku v Evropě vzrostl o 14 % na 5,03 bilionů eur. „Tento vývoj ukazuje, že většina investorů se už tolik nebojí rizika a zajímá se znovu o finanční produkty, které nabízejí vyšší výnosy. Soukromí i institucionální investoři na celém světě disponují velkým množstvím likvidních prostředků. Vzhledem k tomu, že se do budoucna počítá s nízkými úrokovými sazbami, bude zájem o výnosnější formy investic v nacházejících měsících stále sílit“, odhaduje generální ředitel Mathias Bauer.

 

Raiffeisen Capital Management: objem spravovaného majetku vzrostl od března o 10%

Za jedenáct měsíců letošního roku zaznamenala společnost Raiffeisen Capital Management růst celkového majetku ve spravovaných fondech o 400 mil. eur neboli 1,5 % na 26,7 mld. eur, a dokázala tak obhájit prvenství na rakouském trhu. Včetně správy formou poradenství (na základě mandátních smluv pro třetí osoby) dosáhla hodnota spravovaných aktiv ke konci listopadu částky 28,8 mld. eur, z toho 17,5 mld. neboli 61 % připadalo na institucionální investory a 11,4 mld. eur neboli 39 % na soukromé investory. Podíl mezinárodních transakcí činil ke konci října 3,6 mld. eur (oproti 3,5 mld. eur v prosinci loňského roku). Také zde už podle Mathiase Bauera dochází k obratu trendu: „Ačkoli zejména soukromí investoři reagují ještě stále poměrně zdrženlivě, jejich ochota riskovat už celkově opět vzrostla.

 

Podstatné zvýšení váhy řízení rizik

V reakci na vývoj finanční krize se společnost Raiffeisen Capital Management rozhodla v letošním roce změnit postavení odboru řízení rizik v organizační struktuře. Vzniklo samostatné oddělení, které má na starosti řízení tržních rizik a rizik týkajících se celé skupiny. Do odpovídajícího technického vybavení a dat investuje Raiffeisen Capital Management každý rok několik stovek tisíc eur. „Naše nároky na systémy a procesy řízení rizik výrazně převyšují standardy v odvětví,“ vysvětluje Mathias Bauer. Zejména v segmentu institucionálních investorů dbají klienti mnohem víc na sjednání limitů pro jednotlivá rizika a důslednou a neustálou kontrolu jejich dodržování. Ve spolupráci s odborem řízení produktů tak odbor řízení rizik průběžně kontroluje, zda si parametry rizik, definované klientem, a strategie, kterou uplatňují manažeři fondu, opravdu odpovídají, tzn. zda klient v průběhu času skutečně vždy získá to, co si myslí, že si kupuje“, dodává generální ředitel Mathias Bauer.

  

 

Pia Oberhauserová, Public Relations, Raiffeisen Capital Management

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688