Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  16.03.2001 10:02:16

Akcie: Akcie na pražské burze ve čtvrtek pro změnu posilovaly, taženy pozitivním...

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 16.3.2001

Komentář k trhům



       Akcie na pražské burze ve čtvrtek pro změnu posilovaly, taženy pozitivním sentimentem na zahraničních trzích. Index PX-D vzrostl o 2,2% na 1247,7 bodu a téměř tak vymazal svoje ztráty z předchozího dne. Největší poptávka byla po akciích Českého Telecomu, který se opět dostal nad hranici 400 za akcii. Akcie Českého Telecomu posílily o 4,1% na 415,3. ČEZ a České radiokomunikace následovaly se ziskem 1,9%. Philip Morris ČR vzrostl o 1,3% na 6430. Unipetrol a Česká spořitelna také mírně vzrostly o 0,9% respektive o 0,8%. Akcie Komerční banky uzavřely na 1025, tedy na stejné úrovni jako ve středu.

      

Komentář k zahraničním trhům



       Americké akcie byly včera smíšené. Tradiční společnosti posilovaly, vyjádřeno indexem DJIA o 0,6% na 10031,3 bodu a ten se tak dostal zpět nad psychologickou úroveň 10000 bodů. Naproti tomu Nasdaq si otevřel výše ale poté co softwarová společnost Intuit přišla s varováním, svoje zisky přeměnil na ztrátu 1,6 bodu. Ztrácely i ostatní výrobci software jako je Oracle a Adobe Systems. Naopak, našly se i tituly, které posilovaly. Nokia získávala poté co sice snížila odhad růstu tržeb, ale ponechala odhad zisku. Dařilo se i Ciena Corp., která oznámila, že nepociťuje zpomalení ekonomiky na svém hospodaření. Dnes budou oznámeny důležité makroekonomické údaje o PPI a průmyslové výrobě, které opět naznačí další vývoj sazeb v USA a tedy i vývoj na akciovém trhu. Po uzavření varovala další společnost, trentokrát výrobce počítačů Compaq Computer.

       Německé akcie včera posilovaly taženy růstem Deutsche Telecomu. Index Dax si připsal 1,7% a technologický Nemax 50 1,0%. Deutsche Telecom posiloval v reakci na zprávy, že akcionáři VoiceStream schválily převzetí společnosti německým operátorem. Trhy podpořily i technologické akcie Infineon, Epcos a Siemens. Dařilo se i společnosti Bayer, která oznámila velmi dobré výsledky hospodaření. Oznámila také, že má zájem o farmaceutickou divizi společnosti DuPont. Naopak se nedařilo BMW, jejíž výsledky zklamaly. Dnes se očekává, že německé akcie otevřou níže.

      

Komentář ke společnostem



       Telekomunikace

      

      
Vláda na svém středečním zasedání projedná dva návrhy na poskytování telekomunikačních služeb a infrastruktury pro státní správu. Podle jednoho návrhu by měl být tento projekt svěřen bez výběrového řízení Českému Telecomu, zatímco druhý návrh počítá s výběrovým řízením. Vítěz by měl poskytovat fixní a mobilní hlasové služby, datové a multimediální služby včetně terminálů, které by měly generovat roční tržby až několik miliard. Kromě Českého Telecomu se o tento projekt zajímá konsorcium Českých radiokomunikací, České pošty a Sybase, jejich nabídka však přišla až po uzávěrce.

      

       Privatizace

      


       Předseda FNM uvedl v rozhovoru pro Právo, že neočekává příjem platby za prodej státních podílů v elektrárenských a plynových společnostech v tomto roce. To by však mělo být způsobeno pouze technickými faktory než zdržením privatizace. Naznačil, že výherci tendru by mohli být známi již v tomto roce.

       Uvedl také, že FNM intenzivně jedná s konsorciem TelSource o možném společném prodeji podílů v Českém Telecomu. Nicméně, FN?M se také připravuje na možnost, že na prodej bude pouze státní podíl, aby nedošlo k dalšímu prodloužení privatizace.

       Předseda FNM neuvedl žádná jména zájemců, kteří podali závazné nabídky na privatizaci Českých radiokomunikací. Poradce by je měl oznámit řídícímu výboru tento týden. Již tradičně by mohly nějaké informace prosáknout na trh.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688