Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  30.10.2009 09:30:37

ČS - koment 30.10. - odhad domácího vývoje HDP, překvapení z USA, další dávka tamních dat

ČR + Region  

 

·          (CZ)  Ministerstvo financí včera zveřejnilo svou novou makroprognózu. Letošní růst HDP revidovalo z -4,3 na -5,0%, pro příští rok beze změny oproti poslední prognóze, na +0,3% (my: -4,9% a +1,9%). Inflace by letos měla zůstat na 0,9% (v červenci čekali 1,1%), příští rok pak 1,4% (v červ.:1,1%, my: 1,1% pro 2009 a 1,4% pro 2010). Průměrní míru nezaměstnanosti revidovali mírně dolů na 6,5% letos a 8,4% v roce 2010 (my: 8,2% a 9,5%. resp.). Schodek veřejných financí by měl letos dosáhnout -6,6% HDP a příští rok -5,3% HDP (my:  -4.9% a -4,0%, založeno na vyšším očekávaném růstu).

·          (CZ) Škoda Auto oznámilo, že plánuje v prosinci na tři dny odstavit výrobu Fabie A05 (původně to mělo být na jeden den) i Roomstra. Důvodem je klesající poptávka, co se dalo čekat, s koncem podporných vládních balíčku (zejména toho německého).    

 

 Svět 

 

·          (US) Růst HDP ve třetím čtvrtletí překvapil mírně nahoru  (+3,5% místo očekávaných +3,2%) , obzvlášť vzhledem k pesimistické náladě posledních několika dnů. Růstu pomohla především osobní spotřeba, hlavně složky podporované stimuly: auta: 1,01% (šrotovné) a rezidenční nemovitosti: 0,53% (daňové vratky pro prvokupce).  Dále dochází k stabilizaci investic. Zásoby naopak nominálně dále významně klesly, avšak méně než v 2Q. Zahraniční obchod tentokrát z HDP ubral, podílel se na tom růst cen ropy. Vládní výdaje HDP podpořily, což souvisí s infrastrukturní částí vládního stimulu. Perspektiva pro HDP v posledním čtvrtletí tohoto roku je dobrá: vypadnou sice některé jednorázové stimuly, ale dále by se měla zlepšit situace u zásob a investic. V příštím roce by měly investice a zásoby udržet  HDP  v růstu, brzdit by ho měla spotřeba domácností.

·          (US) Dnes bude v Americe spousta dat. Osobní příjmy a výdaje, budou pozorně sledovány, protože výdaje domácností jsou pro americkou ekonomiku kriticky důležité. Domácnosti jsou stále pod tlakem slabého trhu práce a poklesu cen aktiv, takže hrozí riziko, že bude jejich poptávka slabá. Chicagský index nákupních manažerů naladí trh před důležitějšími celostátními indexy nákupních manažerů. Vzhledem k nečekanému skoku směrem nahoru minulý měsíc  lze čekat z Chicaga spíše negativní překvapení (konec konců, i další regionální indexy tento týden byly horší).  Jelikož na trhu momentálně převládá vratká nálada, špatná data by mohla smazat optimismus plynoucí ze včerejších dat na HDP.

·          (EMU) Evropě bude zajímavý údaj o předběžném CPI  Střednější německé CPI dopadlo v souladu s očekáváním. U celkové inflace EMU už začne zvedání meziročního růstu související se změnou role bazického efektu od cen ropy. Zatímco dosud inflaci stlačovaly, po několik příštích měsíců by ji měly zvyšovat.

 

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.08.2015Dolar podpoří další dávka solidních dat z ekonomiky (10.8.2015) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.06.2011ČS - koment 10.6. - finální HDP, inflace, ECB Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
10.02.2011ČS - koment 10.2. - domácí inflace, Bernankeho projev Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688