Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.01.2001 15:46:58

TZ KCP - povinnost odkupu při privatizaci

Komise pro cenné papíry

TISKOVÁ ZPRÁVA

Stanovisko Komise k povinnosti nabyvatele akcií privatizovaných společností učinit nabídku převzetí

Úpravu tzv. povinného veřejného návrhu smlouvy o koupi akcií v případě ovládnutí společnosti a dále znovu při dosažení určitého podílu na hlasovacích právech akciové společnosti vnesl do tuzemského akciového práva zákon 142/1996 Sb. Tento zákon z uvedené povinnosti vyňal státní peněžní ústavy, Fond národního majetku České republiky, Pozemkový fond České republiky a osobu, která nabývá akcie společnosti v souladu s rozhodnutím o privatizaci podle zvláštního zákona.

Novela obchodního zákoníku provedená zákonem č. 370/2000 Sb. s účinností od 1. ledna 2001 nahradila veřejný návrh smlouvy o koupi akcií (§ 183b) povinností učinit nabídku převzetí, ustanovení však odpovídá původnímu znění úpravy veřejného návrhu smlouvy o koupi akcií. Okruh subjektů, na které se vztahuje výjimka z této povinnosti, se z velké části kryje s osobami vyňatými z povinnosti k veřejnému návrhu smlouvy o koupi akcií podle zákona 142/1996 Sb., nezahrnuje však nabyvatele akcií společnosti v souladu s rozhodnutím o privatizaci podle zvláštního zákona.

Uvedená úprava poněkud zkomplikovala osud akcionářů společnosti s registrovanými akciemi, kteří rozhodující vliv na společnosti nabudou či zvýší na základě rozhodnutí o privatizaci od 1. ledna 2001, z hlediska jejich povinnosti učinit nabídku převzetí ostatním akcionářům téže společnosti, popř. společnosti touto společností ovládanou.

Z hlediska jednoznačně ochranného účelu úpravy povinnosti učinit v případě ovládnutí společnosti ostatním akcionářům nabídku převzetí se jeví výjimka ve prospěch nabyvatelů rozhodujícího podílu na základě privatizačního rozhodnutí jako neopodstatněná. Z pohledu drobného akcionáře může výměna v osobě majoritního akcionáře, byl-li jím dosud stát, představovat dokonce změnu podstatně významnější, než k jaké může dojít ve všech ostatních případech. Založení výjimky pro nabyvatele rozhodujícího balíku akcií ve společnosti na základě privatizačního rozhodnutí sice do značné míry zlepšuje pozici privatizujícího, tj. České republiky, nelze se ovšem ubránit dojmu, že se tak může dít na úkor ostatních akcionářů ve společnosti.

Otázka povinnosti učinit nabídku převzetí v případě nabyvatele akcií na základě privatizačního rozhodnutí znamená významný právní problém, který zřejmě nebude možné jednoznačně řešit jinak než cestou výslovné legislativní úpravy. V opačném případě nastane poměrně nepřehledná situace, ve které primárním nabyvatelům zprivatizovaných akciových podílů zřejmě nezbude než nabídku převzetí z důvodů opatrnosti učinit, a zabránit tak právní nejistotě, jakož i soudním žalobám ze strany potenciálních adresátů případné nabídky. V tomto ohledu lze očekávat, že se s poukazem na existující spory v právním posouzení popsané situace řada akcionářů na soud obrátí. Výsledek žalob přitom vzhledem k uvedeným argumentům není možné odhadnout.

Komise pro cenné papíry jako orgán státního dozoru nad plněním povinnosti k nabídce převzetí bere na vědomí značné nejasnosti a spory ohledně rozsahu výjimky z této povinnosti s tím, že nedojde-li k legislativní změně, bude nutné vyčkat na rozhodnutí soudů. V souladu se svým posláním přispívat k rozvoji a ochraně kapitálového však Komise do doby jednoznačného stanoviska zákonodárce, popř. soudů hodlá po 1. lednu 2001 přistupovat k nabyvatelům rozhodujících podílů na základě privatizačního rozhodnutí jako k nositelům povinnosti učinit nabídku převzetí se všemi důsledky, které z této okolnosti vyplývají.

Úplné znění právního stanoviska je k dispozic na internetových stránkách Komise: www.sec.cz

 

V Praze dne 9. ledna 2001

Radka Procházková

Tisková mluvčí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.10.2005KCP - postup při schvalování odkupu Unipetrolu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.09.2005KCP informuje o postupu schvalování odkupu Unipetrolu (TZ) Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688