X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  16.01.2009 13:23:00

Forex: Euro a libra zpevňují na opětovném příklonu obchodníků k riziku

Euro a libra dnes patří mezi nejsilnější z nejvíce obchodovaných měn na FX, když jim v průběhu pátečního obchodování významně pomohlo otočení sentimentu na finančních trzích a opětovný návrat akciových indexů zpět do zelených čísel. K tomu položil základní kámen ve večerních hodinách americký Senát, který schválil uvolnění 350 mld. dolarů z druhé poloviny programu TARP, který nyní bude moci využít nově nastupující prezident Obama k napumpování dalších zdrojů do skomírajícího bankovního sektoru. Společně s touto zprávou pak dnešní sentiment na akciových trzích pomohlo zvednout také oznámení o další finanční injekci pro Bank of America, která od vlády obdržela 20 mld. dolarů a záruky na dalších 118 mld. případných ztrát plynoucích z akvizice kdysi věhlasné hypoteční banky Countrywide a investiční banky Merrill Lynch, které padly za oběť finanční krizi a přílišnému vystavení rizikovým cenným papírům. V odpoledních hodinách a po šestidenním výprodeji se tak dnes evropské akcie opět dočkaly růstu, když si ve 12:30 připisoval Německý DAX 2,08%, CAC40 byl výše o 3,07% a britský FTSE100 rostl o 1,83%.

Evropská měna se krátce po poledni přiblížila na páru s dolarem až k ceně 1,23 EUR/USD, druhým dnem v řadě pak zpevňuje také k euru ke kterému zpevnila nad hranici 120 EUR/JPY. To vše i přesto, že dnes ze španělského trhu s bydlením přišly další zneklidňující zprávy, když se listopadové prodeje domů meziročně propadají již o 35,6%, což představuje výrazný nárůst oproti říjnovému pádu o 27,7%. Euru dnes nijak neuškodila ani zpráva z Irska, kde tamní vláda přistoupila ke znárodnění třetí největší banky Anglo Irish Bank, poté o se výrazně zhoršila její finanční pozice a důvěrou v ní navíc otřásly také úvěrové skandály.

Velmi dobře si dnes na páru s dolarem a jenem vede ale také britská libra, která se rovněž veze na vlně opětovného přílivu kapitálu do rizikovějších aktiv, i když důvěrubritskou měnu v dopoledních hodinách mírně podkopal svými slovy John Gieve (člen MPC Bank of England), který v Manchesteru řekl, že si britská ekonomika prochází nejhorším poklesem aktivity za několik desetiletí a další fiskální a monetární kroky budou zřejmě ještě zapotřebí.

Obchodníci nyní vyčkávají na data ze Spojených států, kde jsou v odpoledních hodinách ke zveřejnění připraveny hospodářské výsledky bank Citigroup a Bank of America, z makro dat pak z USA přijdou ještě prosincový CPI, prosincová průmyslová produkce a lednová spotřebitelská důvěra.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688