TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  02.11.2008 14:00:01

UPDATE: Ministryně Parkanová věří, že sněmovna schválí zvýšení počtu vojáků v Afghánistánu

PRAHA (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozšířili o 4.odstavec s informacemi o problémech ve vybavení českých vojáků v zahraničních misích.)

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) věří, že parlament schválí navýšení počtu českých vojáků v Afghánistánu, uvedla to v neděli v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Sněmovna by měla tímto bodem zabývat za tři týdny, opoziční sociální demokraté jsou proti.

"Věřím, že se podaří návrh o schválení počtu českých vojáků v zahraničních misích zvýšit i za pomoci poslanců ČSSD. Můžeme se v rámci jednání dohodnout na určité jemné redukci počtu vojáků tak, aby nebyla ohrožena jejich bezpečnost," řekla Parkanová.

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) záměr kabinetu kritizuje a tvrdí, že negativní stanovisko sociální demokracie k záměru zvýšit počty vojáků v zahraničních misích nadále trvá. "Zvýšení počtu vojáků neznamená automatické zvýšení bezpečnosti v Afghánistánu," řekl Zaorálek. Nebyly splněny hlavní cíle a zatím nedošlo ke konsolidaci českých vojenských sil, tvrdí Zaorálek. "V loňském roce jsme byli ubezpečováni, že situace v Lógru je bezpečná a vybavení českých vojáků dostatečné. Nyní se ale ukazuje, že situace v Lógru bezpečná není a ve vybavení je hodně nedostatků," uvedl Zaorálek. Sociální demokraté podle jeho slov chtějí, aby se účast českých vojenských sil koncentrovala.

"Není možné soustředit všechny české vojáky do Lógru, například zde není letiště a z vojenského hlediska to není možné," oponoval náčelník Generálního štábu armády Vlastimil Picek. Ministryně Parkanová na tuto výtku ČSSD odpověděla, že roztříštěnost vojáků je dána rozhodnutím států NATO, které rozhodnou o tom, kde jsou čeští vojáci potřeba.

Čeští vojáci podle sociálních demokratů nemají odpovídající techniku. Zaorálek narážel na problémy s kvalitou obrněných vozů Dingo 2, které mají vojáci ve výbavě a s neprůstřelnými vestami. Armádní činitelé si ovšem stojí na svém, že vojáci do misí odjíždějí perfektně vybaveni.

Kabinet Mirka Topolánka (ODS) prvního října letošního roku schválil navýšení počtu českých vojáků v zahraničních misích. V příštím roce by v nich mohlo působit více než 1386 vojáků. Nejvíce by jich mělo být nasazeno v misích ISAF a Trvalá svoboda v Afghánistánu, celkem až 745 osob, nově i s několika vrtulníky.

Se zvýšením počtu českých vojáků v Afghánistánu nesouhlasí nejen politická opozice, ale podle průzkumu agentury STEM valná většina Čechů. Jak uvedl průzkum agentury STEM, více než dvě třetiny Čechů nesouhlasí s dalším navyšováním počtu českých vojáků. Opačný názor má 30 procent lidí. S nasazením českých ozbrojených sil v zahraničí souhlasí 43 procent lidí, 57 procent je proti. "České obyvatelstvo je vůči posílání našich vojáků do zahraničních misí velmi opatrné," tvrdí ředitel agentury STEM Jan Hartl.

Katerina Kucerová, kucerova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688