Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  16.07.2008 07:04:32

DOWER-D: ČEZ - i ten nejčernější mrak bývá lemován stříbrem!

Tím domácím stříbrem může být fakt, že české akcie jsou nejlevnější za poslední dva roky. Nikde ale není záruka, že smršť, která se včera prohnala akciovými trhy a  srazila české akcie na nejnižší ceny od předloňského října už končí. Naopak. Přetrvávají obavy, že pokles bude dál pokračovat. Některé české akcie přitom vykazují od začátku roku už přímo hrozivé výsledky. Například Orco Property, graf 1. O nic lépe na tom nejsou ani akcie AAA Auto, graf 2, nebo ECM, graf 3.

Graf 1, Orco Property, OS MACD a Bollingerova pásma k 15.7. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, AAA Auto, OS MACD a Bollingerova pásma k 15.7. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, ECM, OS MACD a Bollingerova pásma k 15.7. - pro zvětšení klikněte

Jen na nepatrném množství akcií, které se obchodují v Praze, se dalo od října 2006 vydělat. Sedmdesát procent se od té doby dalo vydělat na akciích ČEZ, graf 4. Ostatní firmy v plusu - Telefónica O2, graf 5, a Unipetrol, graf 6 - dosáhly za necelé tři roky jen 9,5, respektive 4,1%. Všechny ostatní tituly, které se v té době v Praze obchodovaly a obchodují, jsou v minus. Hrůza, katastrofa.

Graf 4, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 15.7. - pro zvětšení klikněte

Graf 5, Telefónica O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 15.7. - pro zvětšení klikněte

Graf 6, Unipetrol, OS MACD a Bollingerova pásma k 15.7. - pro zvětšení klikněte

Po prudkém propadu letos v lednu to začalo vypadat, že se už burzy brzy vzpamatují. V červnu však přišla další vlna výprodejů a včerejší obchodní seance je ke dnu znovu přitlačila. Medvěd už tedy dorazil i do Prahy. A zprávy z USA naznačují, že krize ještě nějaký čas potrvá. Včera například burzy položila nedůvěra trhů v záchranu dvou stěžejních amerických hypotečních společností Freddie Mac a Fannie Mae. Trhy už v jejich záchranu nevěří a proto se akcie obou společností za poslední týden zřítily o 55%! Nervozitu nyní šíří velké banky. Ty koncem týdne začnou oznamovat hospodářské výsledky a podle předpovědí analytiků zřejmě opět trhy nepříjemně překvapí.

Investoři proto hledají bezpečnější investice, než jsou akcie. Například zlato nebo ropu. Jenže včera propad potkal i prudce rostoucí ropu. Její cena klesla za jediný den o 10 dolarů na 137,5 dolaru za barel! Srazily jí obavy ze zpomalení americké ekonomiky, a tudíž i poptávky po ropě. Olej do ohně přilil i šéf americké centrální banky Ben Bernanke, který prohlásil, že se zvýšila jak rizika na straně ekonomického růstu, tak na straně inflace. Situace tak zůstává nejistá a můžeme se dočkat dalších propadů akcií.

Situace na akciových trzích je tedy horší než špatná. Ani v nejbližších týdnech nečekáme žádné výrazné zlepšení. Navzdory dvěma včerejším klíčovým vystoupením v USA. (1) Šéf FED Ben Bernanke vystoupil před výborem Senátu USA a (2) prezident USA George Bush na tiskové konferenci ekonomických novinářů k aktuální ekonomické situaci USA. A to i přesto, že po jejich vystoupeních se propad amerických trhů zastavil a trhy začaly růst - zavíraly však "jen" neutrálně - nevěříme v zásadní změnu. Jedinou zprávou, která může trhy v nejbližší době opravdu vážněji a pozitivně ovlivnit budou pololetní firemní hospodářské výsledky. Trhy na ně už nedočkavě čekají. Nicméně ke korekci včerejšího pádu dnes dojít může.

 

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688