Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  06.06.2007 19:24:03

Proventus finance - souhrn měsíce května na světových trzích


Akciové trhy v USA v průběhu měsíce května pokračovaly v rostoucím trendu, když všechny tři hlavní akciové indexy zaznamenaly slušné zisky. Růst akciových indexů v květnu nebývá z hlediska historie akciových trhů zvykem a nepotvrdilo se tak známé pravidlo “Sell in May and Go Away”. Minulý měsíc tak přinesl do portfolií investorů a do jejich sentimentu pozitivní momenty. Tím hlavním co hýbalo trhy, byly makrodata z ekonomiky USA a informace z oblasti realizací fúzí a akvizic podnikové sféry, které tlačily ceny akcií k novým rekordním úrovním. Jenom v měsíci květnu 2007 bylo uskutečněno 41 dealů, každý za více než 1 mld. USD a navíc se tohoto procesu účastní i private equity společnosti, což tomuto fenoménu dává ještě větší a důležitější rozměr. Celému segmentu trhu fúzí a akvizicí vévodila informace o koupi mobilního providera Alltel v hodnotě 27.5 mld. USD od privátní equity group vedené divizí Goldman Sachs a firmou TPG Capital. Podle očekávání FED ponechal hlavní úrokovou sazbu na nezměněné úrovni 5.25% a zasedání FEDu nepřineslo žádné negativní překvapení. Představitelé FEDu uvedli, že ekonomika USA sice zpomaluje, ale snížení úroků neplánuje, protože hlavním rizikem pro největší světovou ekonomiku jsou i nadále inflační tlaky. Trh se také nechal inspirovat ikonou investování Warrenem Buffettem, který oznámil zvýšení svého podílu ve společnosti Johnson & Johnson a v železnicích CSX Corp. Solidní data z ekonomiky USA v závěru měsíce a stále další informace o nových fúzích a akvizicích udržovaly investory v „nákupní horečce“. Akciové indexy za celý měsíc zaznamenaly růst, Blue chips index Dow Jones Industrial Average posílil o 3.74% a dostal se tak na nové historické maximum 13627.64 bodů, stejně tak index Standard and Poor´s 500, který vzrostl o 2.98% na úroveň 1530.62. Technologicky založený index Nasdaq Composite přidal 2.88% na 2604.52 bodů. Celkově si akciové indexy v květnu připsaly největší přírůstky od roku 2003.

 

Uplynulý měsíc přinesl evropským investorům důvody radovat se, když hlavní evropské akciové benchmarky uzavřely v zelených číslech. Pokračující vlna fúzí a akvizic a příznivé firemní výsledky udávaly směr trhu a západoevropské akcie se vyšplhaly na nová šestiletá maxima. Na zasedání měnového výboru ECB padlo zcela očekávané rozhodnutí o ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni. Hlavní úroková sazba tak zůstala na 3.75%. Prezident ECB J. Trichet v následném komentáři použil „zaklínací“ formulku o potřebě silné ostražitosti. Toto oblíbené slovní spojení vždy předznamenalo zvýšení sazeb na příštím zasedání. Trh proto v červnu očekává zvýšení hlavní sazby ECB na 4.0 %. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém měsíci posílil o 6.50% a uzavíral na úrovni 1611.73 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 vzrostl o 7.01% na hranici 7951.72 bodů.

 

 

 

 

 

 

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Impulsem pro trhy byly data institutu řízení dodávek o indexu ISM ve výrobní sféře, který v dubnu neočekávaně narostl na úroveň 54.7%, což je více než ekonomické odhady na úrovni 51%, resp. stejnou hodnotu jako v březnu (50.9%). Pod výsledek se zřejmě podepsala slabá úroveň USD, která pomohla podpořit export amerických výrobků.

 

Index prodejů domů opět poukázal na problémy sektoru nemovitostíUSA, když v březnu klesl objem nových obchodů o 4.9%. Podnikové objednávky amerických továren vzrostly v březnu o 3.1% a překonaly tak únorovou hodnotu na úrovni 1.4%. Analytici očekávali růst objednávek na úrovni 2.2%.

 

Počet nových pracovních míst se v USA v dubnu zvýšil o 88 tis., zatímco analytici očekávali jejich růst o 100 tis. Jde o nejnižší nárůst pracovních míst od dubna 2004. Míra nezaměstnanosti v dubnu mírně vzrostla na 4.5% oproti 4.4% v předchozím měsíci a střetla se tak s očekáváním trhu. Průměrná hodinová mzda se zvýšila o 4 centy či o 0.2% na 17.25 USD, přičemž ekonomové odhadovali její růst o 0.3%.

 

Index PPI, měřící výrobní ceny, se v dubnu zvýšil o 0.7%, což je sice více, než očekávaní na úrovni 0.5%, ale „důležitější“ jádrová inflace, která nezohledňuje cenu energií, zůstala oproti předcházejícímu měsíci na nezměněné úrovni a trh očekával nárůst o 0.2%.

 

Maloobchodní tržbyUSA zaznamenaly v dubnu překvapivý pokles na celoročně přepočtených 372.03 mld. USD, když rostoucí ceny pohonných látek a oslabení trhu nemovitostí podlomilo chuť amerických spotřebitelů k nákupům. Bez započtení prodejů automobilů, které se celkových maloobchodních prodejích podílí z 20%, zůstaly maloobchodní tržby bez změny, ale poté, co v březnu vykázali zvýšení o 1.1%. Analytici Wall Street očekávali, že se celkové maloobchodní tržby zvýší v dubnu o 0.4% a stejný nárůst se očekával i bez započtení prodaných automobilů.

 

Index spotřebitelských cenUSA se v dubnu zvýšil o 0.4% na pozadí rostoucích cen energií a potravin. Tato hodnota ovšem vyšla pod průměrným odhadem ekonomů, kteří očekávali, že se CPI zvýší o 0.5%. Jádrový index nezahrnující ceny potravin a energií vzrostl o 0.2%, což vyšlo přesně v souladu s očekáváním trhu.

 

Průmyslová produkceUSA v dubnu vzrostla o 0.7% a využití výrobních kapacit se zvýšilo na 81.6% oproti 81.2% v předešlém měsíci. Analytici očekávali růst produkce o 0.4% a zvýšení využití výrobních kapacit právě na 81.6%. Za posledních 12 měsíců průmyslová produkce vzrostla o 1.9%.

 

Index předstihových ekonomických ukazatelů v USA v dubnu klesl o 0.5%, zatímco ekonomové předpokládali snížení pouze o 0.2%. Oslabilo sedm z deseti sledovaných předstihových indikátorů, přičemž největší pokles zaznamenaly nově vydaná stavební povolení. Nárůst zaznamenaly pouze ceny akcií a peněžní nabídka. Pokles hodnoty indexu tak může indikovat slabší makroekonomické prostředí v průběhu letních měsíců tohoto roku.

 

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vzrostly v dubnu o 0.6% oproti březnovému nárůstu o 5% a očekávání na úrovni 1.0%. Pod pokles tohoto ukazatele se podepsal zejména pokles poptávky po automobilech a civilních letadlech. Výrazný pokles zaznamenala poptávka po osobních počítačích (-7.8%) a komunikačních zařízeních (-5%).

 

Prodeje nových domůUSA v dubnu neočekávaně vzrostly o 16% na sezónně očištěnou roční míru 981 tis. jednotek. Výrazně tak předčily odhady ekonomů, kteří předpokládali roční míru na úrovni 865 tis. Významným impulsem pro prodej nových domů se staly zejména klesající ceny těchto domů. Průměrná cena nového domu se v dubnu snížila o 10.9% na 229 100 USD oproti stejnému období před rokem. Prodeje v dubnu byly nicméně pořád nižší o 10.6% ve srovnání s dubnem 2006.

 

Prodeje existujících domůUSA se v dubnu snížily na sezónně očištěnou roční míru 5.99 mil. jednotek, což představuje nejnižší roční prodeje za poslední čtyři roky. Prodeje existujících domů tak poklesly více než se očekávalo, když ekonomové odhadovali jejich pokles o 0.2% na 6.11 mil. jednotek. Oproti stejnému období v minulém roce prodeje klesly o 10.7%. Zásoby neprodaných domů vzrostly o 10.4% na 4.20 mil. jednotek, což je nejvyšší úroveň v posledních 15 letech.

 

Americký trh s rezidenčními nemovitostmi přinesl smíšené zprávy. Počet zahájených staveb v dubnu vzrostl o 2.5% na sezónně očištěnou roční míru 1.528 mil., zatímco analytici ji očekávali na úrovni 1.48 mil. Počet nově vydaných stavebních povolení se naopak snížil o 8.9% na sezónně očištěnou roční míru 1.429 mil., zatímco ekonomové odhadovali pokles pouze na 1.51 mil. Stavební povolení tak dosáhla nejnižší úrovně od června 1997, přičemž jde o největší procentní pokles za posledních 17 let. Zahájená výstavba se za posledních 12 měsíců snížila o 16% a stavební povolení klesly o 28%.

 

 

 

 


 

 

 

Další významné události uplynulého měsíce

 

Druhá největší telekomunikační společnost, Verizon Communications Inc. oznámila zisk za první čtvrtletí na úrovni 1.5 mld. USD či 0.51 USD na akcii oproti 1.63 mld. USD či 0.56 USD na akcii ve stejném období před rokem. Zisk tak poklesl o 8.4% a to zejména zvýšením výdajů na vybudování vysokorychlostní optické sítě za 22.9 mld. USD. Určitý podíl (131 mil. USD či 0.05 USD na akcii) na daném výsledku má též ztráta spojená se znárodněním venezuelských telekomunikací. Tržby se zvýšily o 6.4% na 22,6 mld. USD. Analytici očekávali zisk 0.53 USD na akcii při tržbách 22.49 mld. USD.

 

Čistý zisk největší světové mediální společnosti Time Warner Inc. se v prvním čtvrtletí snížil o 18% na 1.2 mld. USD či 31 centů na akcii oproti 1.46 mld. USD či 32 centům ve stejném období před rokem. Bez zahrnutí nepokračujících činností a speciálních položek zisk společnosti činil 22 centů na akcii oproti 20 centům loni. Tržby společnosti vzrostly o 9.0% na 11.2 mld. USD. Analytici očekávali zisk ve výši 20 centů na akcii a tržby na úrovni 11.2 mld. USD. Time Warner zároveň oznámil, že plánuje dovršení programu odkupu vlastních akcií v hodnotě 20 mld. USD do konce druhého čtvrtletí.

 

 

Americká společnost Alcoa Inc, největší světový producent hliníku, v pondělí oznámila nabídku na převzetí jejího kanadského konkurenta, společnosti Alcan. Alcoa nabízí za akcie Alcanu 73.25 USD, což je o 25% více, než byla páteční uzavírací hodnota Alamanu. Alcoa si od případné fúze slibuje synergický efekt v podobě šetření nákladů na roční úrovni 1 mld. USD. Celková hodnota obchodu se odhaduje na hodnotu 33 mld. USD.

 

Pátá největší automobilka na světě, společnost DaimlerChrysler AG oznámila, že prodává 80.1%ní balík divize Chrysler soukromé investiční společnosti Cerberus Capital Management za 7.4 mld. USD (5.5 mld. EUR). Cerberus tak předběhl další zájemce včetně horkého favorita, kanadskou Magnu. DaimlerChrysler se tak rozhodl poté, co se mu za posledních 9 let nepodařilo divizi přetransformovat na ziskový podnik. Ztráty společnosti v roce 2006 dosáhly 500 mil. EUR, hlavně z důvodů stagnujícího amerického trhu, konkurence ze strany amerických automobilek a neúspěšné reorganizace.

 

Mediální společnost Tribune Co. oznámila, že příjmy společnosti se v dubnu snížily o 3.6% na 399 mil. USD z 414 mil. USD v minulém roce. Příjmy z nakladatelské činnosti klesly o 8.6% na 279 mil. USD, když příjmy z reklamy poklesly o 10.3% na 217 mil. USD. Příjmy firmy klesly v důsledku oslabení v nakladatelském oddělení. Společnost vydává deníky The Los Angeles Time, Chicago Tribune a The Baltimore Sun.

 

Společnost Deere & Co., největší světový výrobce zahradní techniky, oznámila snížení zisku za druhé fiskální čtvrtletí končící 30. dubna. Zisk Deere dosáhl 623.6 mil. USD či 2.72 USD na akcii ve srovnání se ziskem 744.6 mil. USD či 3.13 USD na akcii za shodné období před rokem. Tržby společnosti se v meziročním srovnání zvýšily o 5% na 6.88 mld. USD z 6.56 mld. USD o rok dříve. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Financial v průměru čtvrtletní zisk firmy odhadovali na 2.41 USD na akcii, a tržby na úrovni 6.49 mld. USD.

 

Výrobce zařízení na výrobu polovodičů, americká technologická společnost Applied Materials Inc., oznámila zisk za fiskální druhé čtvrtletí. Čistý zisk dosáhl 411 mil. USD či 0.29 USD na akcii, čímž mírně překonala odhad analytiků, kteří očekávali zisk na úrovni 0.28 USD na akcii. Zisk dosáhl přibližně stejné úrovně jako před rokem (0.26 USD na akcii). V uvedeném období se růst příjmů zvýšil na 2.53 mld. USD2.25 mld. USD, hlavně díky růstu poptávky po paměťových čipech. Počet objednávek se zvýšil o 6% oproti minulému roku. V následujícím čtvrtletí však AMAT počítá s poklesem objednávek o 10-15% a se ziskem 0.30-0.32 USD na akcii.

 

Největší světový výrobce výpočetní techniky Hewllett-Packard Co, reportoval výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2007. Společnost dosáhla 13%ní meziroční nárůst tržeb na úroveň 25.53 mld. USD. Zisk HPQ v tomto období dosáhl 1.78 mld. USD či 0.65 USD na akcii ve srovnání s 1.9 mld. USD či 0.66 USD na akcii za shodné období před rokem, což je pokles téměř o 7%. Vykázanému růstu tržeb pomohly především rostoucí prodeje notebooků a počítačových serverů.

 

Největší softwarová společnost na světě Microsoft Corp. oznámila, že koupí poskytovatele digitálních marketingových technologií Aquantive Inc. za 6 mld. USD. Microsoft za každou akcii Aquantivu zaplatí 66.50 USD, což představuje velmi vysokou prémii k uzavírací ceně 35.87 USD. Microsoft očekává, že k dovršení transakce by mohlo dojít v první polovině fiskálního roku 2008. Softwarový gigant dále nepředpokládá, že by celá transakce mohla mít významnější vliv na již dříve uveřejněný finanční výhled společnosti.

 

British Airways Plc., třetí největší letecká společnost v Evropě, reportovala ztrátu za první čtvrtletí 2007 ve výši 128 mil. GBP (254 mil. USD či 11.1 USD na akcii). Ve stejném období minulého roku dosáhla zisku 80 mil. GBP či 0.07 USD na akcii. Analytici v průměru očekávali ztrátu na úrovni 67.5 mil. GBP. Výsledek negativně ovlivnil, zejména pokles příjmů o 5.9% poté, co společnost musela kvůli hrozící stávce svých pracovníků zrušit 1300 letů. V budoucnu existuje možnost tlaku na snížení cen letenek, a tím pádem i tržeb,  v důsledku agresivní cenové politiky konkurenčních nízkonákladových leteckých společností EasyJet a Ryaniar Holdings.

 


 

 

 

Akcie softwarové společnosti Intuit Inc. během pátečního obchodování posílily o 13.85% na 31.56 USD za akcii, v reakci na příznivé hospodářské výsledky, které společnost zveřejnila ve čtvrtek po ukončení regulérní obchodní seance. Intuit ve třetím čtvrtletí dosáhl čistého zisku ve výši 367 mil. USD či 1.04 USD na akcii ve srovnání s 299 mil. USD či 84 centy na akcii před rokem. Tržby společnosti se zvýšily na 1.15 mld. USD oproti 952 mil. USD v minulém roce. Intuit rovněž uvedl, že dobré výsledky byly podpořeny zejména silnými prodeji daňového softwaru fyzickým osobám a menším podnikům.

 

Americká společnost General Electric Co. potvrdila, že prodá svoji divizi na výrobu plastů GE Plastics saudsko-arabské chemické společnosti Saudi Basic Industries Corp. za 11.6 mld. USD. GE díky tomuto obchodu získá prostředky ve výši kolem 9 mld. USD, a podstatnou část z těchto příjmů hodlá použít zejména na zpětný odkup svých vlastních akcií a na restrukturalizaci některých divizí.

 

Největší americký poskytovatel mobilních telekomunikačních služeb Alltel Corp. oznámil, že souhlasil s převzetím do soukromých rukou investiční společností TPG Capital and GS Capital Partners za 27.5 mld. USD. Jedná se o největší soukromé vyvlastnění společnosti v USA v rámci telekomunikačního sektoru vůbec. Investiční společnost za jednu akcii Alltelu zaplatí 71.50 USD, což představuje prémii ve výši 23% k ceně z 29. prosince, kdy došlo k první zmínce v médiích o potenciální transakci a 10% k páteční uzavírací ceně. Transakce ještě musí být schválena akcionáři Alltelu a příslušnými regulatorními orgány a její dokončení se očekává do března 2008.

 

Akcie MGM Mirage vylétly o 27% díky tomu, že investiční společnost Tracinda miliardáře Kirka Kerkoriana projevila zájem o koupi dvou zábavních center Bellagio a CityCenter v Las Pegas od společnosti MGM Mirage Inc.

 

Největší výrobce čipů na světě, americká společnost Intel Corp. oznámila vytvoření nového podniku na výrobu čipů ve spolupráci s evropským technologickým gigantem STMicroelectronics NV.

 

Společnost Staples Inc., největší světový dodavatel kancelářských potřeb, reportovala zisk za první čtvrtletí, který se zvýšil o 12%. Čistý zisk společnosti za uvedené období dosáhl 209.1 mld. USD či 0.29 USD na akcii z 186.1 mil. USD či 0.25 USD na akcii za stejné období před rokem. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o 8% na 4.59 mld. USD z 4.24 mld. USD. Analytici očekávali tržby na úrovni 4.67 mld. USD a oznámený zisk byl v souladu s očekáváním.

 

Největší světová pojišťovna American International Group (AIG), s tržní kapitalizací 186.6 mld. USD, oznámila zisk za první čtvrtletí ve výši 4.1 mld. USD či 1.58 USD na akcii, což je meziroční nárůst o 29%. Analytici v průměru očekávali zisk na úrovni 1.55 USD na akcii. Na nárůstu zisku se nejvíce podílela divize pojištění majetku.

 

Vedení kanadského producenta hliníku Alcan doporučilo akcionářům společnosti odmítnout nepřátelskou nabídku na převzetí americkou konkurenční společností Alcoa za 27 mld. USD, když tuto nabídku označilo za neadekvátní v mnoha aspektech. Zároveň byla uveřejněna zpráva v novinách The Globe and Mail, že BHP Billiton zahájil jednání o převzetí Alcanu. Generální ředitel Alcanu Dick Evans novinám oznámil, že proběhly jednání na téma převzetí s třetími stranami, nicméně však nevyloučil, že za určitých podmínek by nakonec mohla být přijata nabídka právě společnosti Alcoa. Mluvčí BHP se k předmětným spekulacím odmítl vyjádřit.

 

Americká stavební společnost Toll Brothers oznámila, že zisk za druhé čtvrtletí výrazně poklesl na 36.7 mil. USD či 0.22 USD na akcii ve srovnání se ziskem 174.9 mil. USD či 1.06 USD na akcii za shodné čtvrtletí loňského roku. Tržby společnosti v meziročním srovnání poklesly na 1.17 mld. USD z 1.44 mld. USD. Analytici v průměru očekávali zisk na úrovni 0.25 USD na akcii. Zisk poklesl zejména v důsledku oslabení na trhu s nemovitostmi v USA.

 

Největší akciová burza světa, nověvzniklá NYSE Euronext poprvé oznámila zisk jako kombinovaná společnost. Za první čtvrtletí tohoto roku dosáhla zisku 161 mil. USD. Samostatný Euronext reportuje 4.4% pokles zisku a ten dosáhl 133.7 mil USD. Americká strana NYSE reportovala, že její zisk za první kvartál se téměř zdvojnásobil a dosáhl 67.6 mil. USD. Tyto čísla ale zatím nezahrnují nákladové a příjmové synergie. Podle odhadů společnosti, ale úspory ze spojení byly doteď přibližně 375 mil. USD.

 

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém měsíci ceny komodit oslabovaly s výjimkou zemního plynu. Cena lehké ropy se snížila o 3.69% na 64.01 USD za barel a cena zemního plynu vzrostla o 1.40% na 7.94 USD za mil. BTU. Cena zlata klesla o 1.93% na úroveň 666.7 USD za trojskou unci. Cena mědi se snížila o 4.22% na 340.00 USD. Na devizových trzích v průběhu měsíce americký dolar vůči ostatním měnám posiloval. Dolar vůči euru se zvýšil o 1.16% a vůči britské libře získal 0.67%. Vůči japonskému jenu dolar posílil o 1.57%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc oslabila o 1.77%.

Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

03.07.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (3.7.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.04.2007Proventus finance - souhrn měsíce března na světových trzích (6.9.2012) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.03.2007Proventus finance - souhrn měsíce února na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.02.2007Proventus finance - souhrn měsíce ledna na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.01.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci prosinci Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688