Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  23.04.2007 16:27:22

Proventus finance - souhrn týdne 16.4. -20.4. na světových trzích


Celý minulý týden byl pro americké akciové trhy úspěšný. Americké akciové indexy zaznamenaly během minulého týdne výrazné přírůstky, když index Dow Jones uzavřel týden na historickém maximu a přiblížil se hranici 13 000 bodů. Trhy zahájily týden silným růstem, když na trh pozitivně zapůsobily údaje o maloobchodních tržbách, jež v březnu stouply trochu více, než se čekalo. Investory dále podpořila informace o společnosti Sallie Mae, jenž uvedla, že přijala nabídku na převzetí. úterý americké burzovní parkety zaznamenaly opět úspěšný den. Příjemným překvapením pro investory bylo zveřejnění vyššího, než očekávaného nárůstu březnového indexu započatých staveb (0.8%). Pozitivní dopad měl i nižší růst spotřebitelských cen za březen. Na druhé straně mírné znepokojení vyvolal pokles březnové průmyslové produkce o 0.2% oproti 0.8%nímu nárůstu v únoru. V druhé části týdne se obchodování odvíjelo převážně od čtvrtletních výsledků podnikové sféry. Burzovní hráči se mohli radovat z výsledků společností, které vyzněly jasně v býčím duchu. I přestože ve čtvrtek investory na chvíli vystrašil prudký nárůst čínského hospodářství a inflace v prvním čtvrtletí tohoto roku, což by mohlo vést ke zvýšení čínských úrokových sazeb s cílem zabránit přehřátí ekonomiky, obchodníci se rychle otřásli a v pátek se již věnovali zadávání nákupních příkazů do dlouhých pozic. Ze všech sektorů se za celý týden nejvíce dařilo finančním titulům podpořených vysokými zisky investiční banky J.P. Morgan. Ne všechny společnosti však ukončily týden v pozitivní teritoriu. Akcie internetové společnosti Yahoo výrazně oslabily v důsledku slabých čtvrtletních výsledků. Tento týden bude opět bohatý na čtvrtletní výsledky společností, stejně tak na data o ekonomice USA. Index Dow Jones za celý týden posílil o 2.77% na hodnotu 12961.98 bodů, S&P index vzrostl o 1.38% na konečnou hodnotu 2526.39 bodů, technologický Nasdaq si připsal 1.38% na 2526.39 bodů.

 

Uplynulý týden přinesl evropským burzovním hráčům důvody radovat se, když hlavní evropské akciové benchmarky uzavřely slušnými zisky. V růstu jich podpořily především pozitivní čtvrtletní výsledky společností z USA a stejně tak i pokračující vlna fúzí a akvizic. Makroekonomická data v minulém týdnu dopadly pozitivně pro kontinentální Evropu, už méně důvodů pro úsměv měli investoři ve Velké Británii. Březnová spotřebitelská inflace ve Velké Británii poskočila podle úterních dat o 3.1% meziročně, což bylo nejrychleji za poslední dekádu. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém týdnu posílil o 2.05% a uzavíral na úrovni 1580.2 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 vzrostl o 1.81% na hranici 7342.54 bodů.


 

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Maloobchodní prodeje v USA se v březnu zvýšily o 0.7%, což je nejvyšší posílení od prosince, které je však způsobeno zejména nárůstem cen a nikoli objemů. Největší nárůst prodejů zaznamenaly oblečení, benzín a stavební materiály. Maloobchodní tržby tak o něco málo předčily očekávání analytiků, když ti odhadovali růst prodejů o 0.6%. Maloobchodní prodeje za únor byly navíc revidovány vzhůru na 0.5% z předchozích 0.1%. Prodeje benzínu vzrostly o 3.1% a prodeje automobilů se zvýšily o 0.4%. Bez zahrnutí cen energií prodeje vzrostly o 0.4% a bez zahrnutí prodeje automobilů o 0.8%.

 

Index spotřebitelských cen (CPI) se v březnu zvýšil o 0.6%, oproti očekávání na úrovni 0.7%. Nárůst byl způsobený zejména prudkým růstem cen energií (+5.9% v březnu). Avšak jádrová inflace, která nezahrnuje ceny energií a potravin vzrostla jen o 0.1%. U jádrové inflace se očekával nárůst o 0.2%.

 

Počet zahájení staveb domůUSA se v březnu zvýšil o 0.8% po únorovém růstu o 7.9%. Počet vydaných stavebních povolení posílil rovněž o 0.8% po únorovém poklesu o 2.5%. Meziročně se počet zahájení staveb domů snížil o 23.0% a počet vydaných stavebních povolení o 25.9%. Výsledky nenasvědčují skutečnosti, že by se trh s rezidenčními nemovitostmi odrážel ode dna a recese v této ekonomické oblasti potrvá možná ještě i v průběhu příštího roku.

 

Index předběžných ekonomických ukazatelů v USA se březnu zvýšil o 0.1% po poklesu v předchozích dvou měsících. Pomalejší hospodářský růst tak pravděpodobně přetrvá i v průběhu letních měsících tohoto roku. Index vedoucích indikátorů nyní klesl o 0.1% za posledních šest měsíců, přičemž pouze 3 z 10 ukazatelů posílily. V březnu vzrostlo 6 vedoucích indikátorů. Ekonomové očekávali růst indexu o 0.2%. Únorová hodnota indexu byla revidována směrem dolů na pokles o 0.6% z původně odhadovaných 0.5%.

 

 

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Největší evropský výrobce spotřební elektroniky, holandská společnost Royal Philips Electronics, oznámila nárůst zisku za první čtvrtletí 2007. Zisk vzrostl na 875 mil. EUR či 0.79 EUR na akcii oproti 160 mil. EUR či 0.13 EUR na akcii ve stejném období před rokem. Zisk je pozitivně ovlivněn v první řadě prodejem podílu ve společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., čímž podíl poklesl z 16.2% na 12.8%. Management společnosti potvrdil, že do roku 2010 hodlají prodat celý podíl. Philips v tomto roce očekává další zvýšení zisku.

 

Druhý největší světový výrobce mobilních telefonů, americká společnost Motorola Inc., oznámila ztrátu za první čtvrtletí 2007 ve výši 181 mil. USD či 0.08 USD na akcii. Ve stejném období minulého roku zaznamenala zisk 686 mil. USD či 0.27 USD na akcii. Prodeje společnosti poklesly o 1.8% na 9.43 mld. USD, i přes významné snížení cen.

 

Investiční banka J.P. Morgan Chase & Co. oznámila, že její čistý zisk za první čtvrtletí vzrostl o 50% na 4.8 mld. USD či 1.34 USD na akcii oproti 3.1 mld. USD či 0.86 USD před rokem. Celkový čistý příjem se zvýšil o 25% na 18.97 mld. USD. Analytici očekávali zisk ve výši 1.02 USD na akcii a příjmy na úrovni 16.9 mld. USD. Společnost zároveň zvýšila dividendu o 12% na 28 centů na akcii a uvedla program na zpětný odkup vlastních akcií v hodnotě 10 mld. USD. 

 

Americká farmaceutická společnost Merck Co. oznámila nárůst zisku v prvním čtvrtletí na 1.7 mld. USD či 0.78 USD na akcii oproti zisku 1.52 mld. USD či 0.69 USD na akcii ve stejném období před rokem.

 

Kalifornská biotechnologická společnost Gilead Science Inc. oznámila zvýšení zisku za první čtvrtletí o 55%. Poté co společnost zvýšila ceny a prodala více léků na léčbu AIDS se její čistý zisk za poslední tři měsíce dostal na úroveň 407.4 mld. USD či 0.85 USD na akcii ve srovnání s 262.7 mil. USD či 0.55 USD na akcii za stejné období před rokem. Průměrné odhady analytiků na zisk byly 0.80 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily z 692.9 mil. USD na 1.03 mld. USD. Odhady tržeb byly ve výši 992.7 mil. USD. Léky na boj proti viru HIV dosahují 705.1 mil. USD, což je téměř 70% tržeb společnosti.

 

Světový internetový vyhledávač Google Inc. oznámil 69%ní nárůst zisku za prvním čtvrtletí oproti stejnému období minulého roku. Čistý zisk dosáhl úrovně 1 mld. USD či 3.18 USD na akcii a překonal tak odhady analytiků o 0.38 USD na akcii. V minulém roce za stejné období Google dosáhl zisku 592 mil. USD. Příjmy v tomto období dosáhly 63%ní nárůst na úroveň 3.66 mld. USD, což je nejvíc v historii společnosti. Google dosáhl zmíněné výsledky zejména díky svému převažujícímu podílu na trhu a díky nižší daňové sazbě. Během prvního čtvrtletí společnost přijala dalších 1564 nových zaměstnanců.

 

Farmaceutická společnost Pfizer Inc. oznámila pokles zisku za první čtvrtletí. Zisk dosáhl 3.39 mld. USD či 0.48 USD na akcii, když rok předtím to bylo 4.11 mld. USD či 0.56 USD na akcii a zisk tak poklesl o 18%. Hlavní příčinou poklesu je nižší objem prodejů generických léků a léků pro diabetiky. Pfizer neočekává výrazné zlepšení prodejů svých výrobků ani v následujícím čtvrtletí a navíc se rozhodl do roku 2008 snížit pracovních míst o 10 000.

 

 

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu se ceny ropy a ostatních komodit pohybovaly smíšeně. Zatímco ceny lehké ropy a zemního plynu klesaly, ceny zlata a mědi rostly. Cena květnového kontraktu americké lehké ropy poklesla o 0.39% na hodnotu 63.38 USD za barel. Cena mědi se zvýšila o 2.22% na 361.05 USD. Na komoditním trhu uzavíralo zlato na úrovni 695.4 USD za trojskou unci, když se jeho cena zvýšila o 0.49%. Cena zemního plynu poklesla o 5.37% na hranici 7.38 USD za mil. BTU. Na devizovém trhu dolar vůči většině měn oslaboval. Vůči euru americký dolar oslabil o 0.25% a oproti anglické libře poklesl o 0.56%. Vůči japonskému jenu dolar ztratil 0.61%. Česká koruna vůči dolaru posílila o 0.02%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

05.06.2007Proventus finance - souhrn 4.6. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
30.04.2007Proventus finance - souhrn 27.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
27.04.2007Proventus finance - souhrn 26.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
26.04.2007Proventus finance - souhrn 25.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688