Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  05.03.2007 10:49:37

Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 9.týdnu

Nervozita na akciových trzích stlačila výnosy vládních dluhopisů, které se tak připsaly nejvyšší týdenní zisky za posledního půlroku. Především obava, že růst ve Spojených státech dále zpomalí přiměla investory stáhnout se z více rizikových aktiv. 

Na trhy se znovu vrátily obavy z poklesu hospodářského růstu ve Spojených státech, horší makroekonomické ukazatele a prohlášení bývalého šéfa Fedu o možné recesi již v letošním roce poslalo jasný signál k navýšení prémie na více rizikových aktivech, což v důsledku vedlo k výraznému poklesu výnosů na všech dluhopisových trzích.

Spojené státy:

O       Kapitálové trhy se v minulém týdnu polekaly silné prodejní vlny, která zasáhla trhy akciové. Komentář Alana Greenspana a horší čísla americké spotřeby vyvolaly přesun z více rizikových instrumentů, čímž vládní papíry získaly na ceně. Výnosy na trhu klesly nejvíce za posledních pět měsíců.

O       Výnosy se u dvouletých vládních dluhopisů snížily o 23 bodů, v současnosti nesou dluhopisy s touto splatností 4,57 % p.a. Trh tak do ocenění zahrnuje trojí snížení sazeb. Lze ovšem předpokládat, že pokud se nepotvrdí domněnky ohledně tvrdšího přistání americké ekonomiky, výnosy se na kratším konci vrátí opět mírně výše.

O       V případě některých horších dat bychom se naopak takového scénáře nemuseli dočkat a dluhopisový trh by tak i v delším časovém horizontu získával. Více volatilní kratší konec výnosové křivky v závislosti na posledním vývoji totiž ubral více než výnosy instrumentů s delší splatností.

 

Evropa:

O       Na evropském kontinentu byl k vidění velmi podobný obrázek. Vládní papíry získávaly v průběhu celého minulého týdne, spolu s dalšími dvěma dny předminulého týdne je to nejdelší ziskové období za poslední rok a půl.

O       Výnosová křivka je v Evropě obecně méně volatilní, výnosy proto klesly méně než ve Spojených státech, za to po celé délce výnosové křivky. V Evropě totiž stále panuje názor, že i přes poslední vývoj a výprodejní náladu, bude Evropská centrální banka v březnu navyšovat sazby, což drží krátký konec křivky výše. Jen připomeňme, že se ceny dluhopisů pohybují inverzně k výnosům.

O       Pro budoucí vývoj trhu bude stěžejní, jak hluboký propad zasáhne akciové trhy v konečném důsledku. Pokud by byla korekce dlouhodobější, mohly úvahy růstu sazeb ustoupit do pozadí, především pokud by dále klesla inflační rizika a došlo by ve světle globálního poklesu ke snížení cen energií. 

Region střední Evropy:

O       Výnosyregionu střední Evropy nepotvrdily vývoj v eurozóně. S poklesem akciových trhů a růstem rizikové prémie, kterou investoři požadují za své investice, totiž rostou také kreditní spready. Investoři se totiž zbavují všech rizikovějších typů aktiv, mezi něž nepatří jen akcie ale také dluhové papíry rozvíjejících se zemí.

O       Výnosy spadly na domácí scéně i v Polsku, maďarský trh ale ztratil na cenách, když se potvrzují důvody popsané v předchozím paragrafu.

O       V pozadí tak zůstala zasedání jednotlivých centrálních bankregionu. Bez většího rozruchu i změn. Sazby zůstaly ve všech čtyřech zemích na svém.

 

Robert Šíbl

Atlantik - Kilcullen Asset Management, a.s.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

19.03.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 11.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.03.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 10.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
26.02.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 8.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
19.02.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 7.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.02.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 6.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688