Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Finance  |  11.01.2007 10:01:43

RM-Systém chce v tomto roce přivést na trh zahraniční akcie, mají se obchodovat v korunách

Společnost RM-Systém, jeden z organizátorů trhu s cennými papíry, pořádal v kongresovém sále České národní banky v Praze fórum České akcie. To mělo představit především drobným investorům novinky na kapitálovém trhu a z úst manažerů klíčových firem, které hýbou domácím akciovým trhem také vysvětlení, co a jak hodlají dělat, aby jejich ekonomická politika drobným investorům neuškodila. Účastníky fóra byli, kromě Jiřího Vodičky, ředitele strategie a marketingu RM-Systému, také náměstek ministra financí ČR Milan Šimáček, Petr Sosík, finanční ředitel skupiny Unipetrol, Ladislav Kříž, vedoucí mediálního odboru ČEZ, Pavel Kohout, analytik skupiny PPF a Jaroslav Borák, poradce generálního ředitele Vítkovice.

Mezi novinky, které připravil RM-Systém pro své uživatele, patří podle Jiřího Vodičky především to, že se rozšíří počet obchodovaných akcií a to, že firma chce v průběhu první poloviny roku 2007 do obchodování přivést významné zahraniční akcie, které se budou obchodovat v korunách.

Český kapitálový trh (zatím) plně nefunguje

Náměstek ministra financí Milan Šimáček upozornil auditorium na to, že český kapitálový trh zatím neplní zcela všechny funkce, které by měl. Rezervy jsou podle něj především v tom, že kapitálový trh se vyznačuje omezenou nabídkou investičních instrumentů a limitovanou poptávkou tuzemských investorů. Ministerstvo financí také vidí problémy ve fungování podnikatelského prostředí. Jde především o to, zrychlit všechna soudní jednání a procesy, zvýšit vymahatelnost práva a prosazení zákona. V tomto smyslu Ministerstvo financí připravuje úpravu institutu Finančního arbitra, který by měl řešit právě spory drobných investorů s většinovými vlastníky. „Velké rezervy spatřujeme také v osvětě a vzdělávání, proto jsme tento ruk spustili dva velké projekty, které mají komunikovat ochranu drobných investorů,“ řekl Milan Šimáček. Slíbil také, že současná vláda, bude-li jí vyslovena důvěra, prosadí v platnost zrušení danědividend a bude usilovat o vytvoření centrálního depozitář a bude usilovat o vytvoření centrálního depozitáře cenných papírů. Možnosti zlepšení fungování kapitálového trhu vidí Šimáček především v alternativním využívání kapitálového trhu pro privatizaci, umožnění závěrečného vyrovnání pohledávek a závazků pro všechny firmy a vytvoření jednotného centra pro informační povinnosti

Velké firmy o drobné akcionáře prý stojí

Blok představování velkých firem, které jsou pro drobné investory zřejmě v současné době nejlákavější příležitostí ke zhodnocení peněz, otevřel finanční ředitel skupiny Unipetrol. Ten po své přednášce čelil kritickým dotazům, směřujícím především k prodejům společnosti Spolana a Kaučuk a také k dividendové politice. Jeho vystoupení bylo v mnoha ohledech podobné, jako následující  - Ladislava Kříže z ČEZu. Obě firmy kladou důraz na posilování poskytování služeb v maximální kvalitě s tím, že se snaží minimalizovat náklady (optimalizací výroby a řízení). Fórum samozřejmě kriticky akcentovalo některé skutečnosti při ochraně jejich práv (výkupní ceny majoritními vlastníky, zvyšování cen energií, atd.), ovšem pro vyřešení podstaty věci, nebyl na půdě ČNB k tomu dostatečný prostor.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

04.01.2010Rok 2009 na české burze RM-SYSTÉM byl velmi úspěšný Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.01.2009Jaký byl rok 2008 na české burze RM-SYSTÉM? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688