Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Finance  |  27.12.2006 09:48:33

Týden na devizovém trhu (27.12.2006)


CZK/EUR

Uplynulý týden byl pro korunu ve znamení rekordu, když pokračovala díky regionálnímu sentimentu v posilování a postupně zpevnila z 27,70 CZK/EUR až na nové historické maximum 27,41 CZK/EUR. V závěru týdne domácí měna jen mírně zkorigovala a týden končila na 27,56 CZK/EUR.

Z domácí ekonomiky jsme se dočkali zveřejnění maloobchodních tržeb a zasedání ČNB. Koruna na tyto události nijak nereagovala. Maloobchodní tržby za říjen vzrostly meziročně o 8,6 %. Vysoké dynamice pomohl o dva dny vyšší počet pracovních dní v letošním říjnu a pravděpodobně také blížící se Vánoce. Bankovní rada ČNB, která poprvé zasedala v novém složení, ponechala úrokové sazby podle očekávání jednomyslně na současné úrovni 2,50 %. Následný komentář vyzněl jasně proti silné koruně, do obchodování ale nijak nezasáhl.

V tomto zkráceném týdnu se již nových ekonomických událostí nedočkáme. Koruna bude i nadále sledovat hlavně vývoj v regionu. Jako riziko vnímáme nízkou likviditu, díky které hrozí výkyvy kurzu. I nadále očekáváme, že by se měla v brzké době dostavit korekce, která korunu oslabí.

Dlouhodobý výhled

V prvním čtvrtletí by mohlo dojít ke korekci na 28,20 CZK/EUR. Růst kurzu koruny byl doposud velmi lineární, v podstatě bez korekcí. To je určitě pozitivní vývoj a je dán zejména nízkými úrokovými sazbami. Česku se vyhýbá krátkodobý spekulativní kapitál charakteristický pro emerging markets (rozvíjející se trhy). V rámci regionu čekáme na začátku roku korekci, která by se nejsilněji měla projevit na slovenské koruně. Na českou měnu by korekce růstu v regionu tolik dopadnout neměla. Dlouhodobě bude koruna nadále posilovat směrem ke kurzu 27,00 CZK/EUR.


CZK/USD

Koruna v minulém týdnu výrazně zpevnila také vůči dolaru. Z hodnot kolem 20,90 CZK/USD dokázala v půlce týdne dosáhnout na nové historické maximum 20,74 CZK/USD. Poté zisky odevzdala a do konce týdne se nacházela v pásmu 20,80 – 20,90 CZK/USD. Na eurodolarovém trhu se dolar obchodoval bez jasného směru v pásmu 1,3100 – 1,3200 USD/EUR.

Dolar v úvodu týdne nejdříve oslabil po zveřejnění německého IFO indexu podnikatelského klimatu, který se 108,7 body zaznamenal nejlepší výsledek od roku 1991. Na index průmyslových cen v USA, který za listopad překvapivě vzrostl meziměsíčně o 2,0 %, trh nereagoval. Část svých ztrát dolar smazal až po zveřejnění amerického HDP za 3. čtvrtletí, který meziročně vzrostl o 2,0 %. V pátek zveřejněné listopadové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA a index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity za prosinec do předvánočního obchodování již nezasáhly.

V nadcházejícím týdnu bude zveřejněn pravidelný report týdenního počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a index spotřebitelské důvěry za prosinec. Pokud se nedočkáme překvapivých čísel, dolar pravděpodobně zůstane na stávajících úrovních.

Dlouhodobý výhled

Dolar by v příštím roce neměl dále oslabovat a měl by se pohybovat kolem hranice 1,3000 USD/EUR. Zůstává otázkou, zda si koruna zachová současnou růstovou trajektorii, nebo dojde ke korekci a dočasnému pozastavení tohoto dlouhodobého trendu. Americká ekonomika stále roste poměrně solidním tempem a nedojde-li k prudkému nárůstu cen energií, dá se předpokládat, že si tento růst ponechá i v příštím roce.


CZK/SKK

Slovenská koruna zůstává i nadále v hledáčku zahraničních investorů. Stále se drží velmi silná. V minulém týdnu dokonce opět posunula své historické maximum vůči euru na 34,33 SKK/EUR. Česká koruna se pohybovala těsně pod úrovní 0,8000 CZK/SKK. Zasedání slovenské centrální banky do obchodování nový impuls nepřineslo. Bankovní rada ponechala úrokovou sazbu beze změny na úrovni 4,75 %.

V tomto týdnu se dočkáme zveřejnění indexu průmyslových cen za listopad. Předpokládáme, že by slovenská koruna již neměla do konce roku posilovat. Čekáme stagnaci nebo postupné oslabení.

Dlouhodobý výhled

Během léta jsme považovali hodnotu slovenské koruny vůči české fundamentálně podhodnocenou. Tato mezera se během podzimu zcela vyplnila a v příštím roce čekáme stabilní kurz kolem 0,7900 CZK/SKK. Díky masivnímu posílení vůči euru z poslední doby se dá předpokládat brzký obrat a korekce ke slabším úrovním.


Kalendář událostí pro tento týden


Středa 27. 12. 2006
Slovensko: Index průmyslových cen za listopad
USA: Prodej nových domů za listopad


Čtvrtek 28. 12. 2006
USA: Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti
USA: Index spotřebitelské důvěry za prosinec


Pátek 29. 12. 2006
USA: Chicagský index nákupních manažerů




Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s. je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s téměř dvěmi tisícovkami firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 17 mld. Kč. Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

27.12.2010Týden na devizovém trhu (27.12.2010) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
27.12.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (27.12.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
27.12.2006Kurzovní lístek ČNB na středu 27.12.2006 Redakce (Kurzy.cz)
27.12.2006Bavlna zamířila nahoru (27.12.2006) Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
27.12.2006Zlato posiluje (27.12.2006) Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688