Václav Senjuk (AliaWeb)
Media žurnál č.7  |  01.09.2000 14:45:55

Jaké honoráře volným novinářům?

Němečtí novináři doporučují německým firmám, jak platit

Německý svaz novinářů (DJV) jako součást svojí prezentace na letošní valné hromadě Evropské federace novinářů v Norimberku poskytl kolegům materiál týkající se doporučené výše autorských honorářů u volných novinářů. Přeložený dokument je v plném znění. Komise pro volné novináře CZ-FREG uvítá vaše připomínky, podněty a zkušenosti z České republiky. Kontakt: CZ-FREG, Pařížská 9, Praha 1, 110 00, fax. 232 77 82, e-mail sncr@mbox.vol.cz, Michal Novák nebo ing. Martin Fořt.

Dokument Německého svazu novinářů:

Kdo je ve volném postavení ví, že rozdíl vyplácených honorářů za novinářskou práci je široký. Nabídka novinářských příspěvků se zvyšuje. Vydavatelé mají tendenci ke snižování honorářů. Kdo chce v každodenní soutěži obstát, je ve stálém tlaku hospodářsky mocných vydavatelů ke skromným honorářům a současně podbízející se konkurence. Orientační rámec ceny novinářské činnosti je proto potřebný.

Prostřednictvím následujícího doporučení výše honorářů chce Společenství středního stavu volných novinářů (MFJ) dát do ruky potřebné opěrné body. MFJ je sdružení středního stavu ve smyslu zákona proti omezení hospodářské soutěže (GWB) (obdoba našeho zákona na ochranu hospodářské soutěže - pozn. překl.). Kromě členů Německého svazu novinářů (DJV) zastupuje i jednotlivé volné novináře, kteří nejsou členy DJV.

Doporučená výše honorářů nesmí být zaměňována s minimální výší honorářů. Ty by byly prohřeškem proti zákonu GWB. Ve smyslu práva o hospodářské soutěži by byli volní novináři považováni za podnikatele. Zákon GWB připouští doporučení, která slouží k ochraně před újmou v hospodářské soutěži malých a středních firem ve srovnání s velkými, hospodářsky značně silnými firmami.

Tento vztah existuje mezi volnými novináři a novinářskými kancelářemi na jedné straně a nakladatelstvími, tiskovými pracovišti a podobnými podniky, ne tiskovými službami, na straně druhé. Doporučení MFJ nemá žádný závazný účinek. Platné právní vztahy, podmínky a honoráře individuálně sjednané se zákazníky zůstávají nedotčeny.

Jednotlivá doporučení:

I. Podmínky

1. Nabídka

1.1 Při dodání vyžádaných nebo objednaných příspěvků nebo předloh se uvádí, zda příspěvek v předloženém znění je nabízen k exkluzivnímu, prvnímu nebo druhému zveřejnění. Pokud příspěvek není takto označen, má se za to, že je nabízen ke druhému zveřejnění.

1.2 Příspěvky, které jsou nabízeny do hospodářské a správní oblasti například tiskovým útvarům, se uplatňují bez ohledu na druhou větu odstavce 1.1. Pokud nabídka neobsahuje jiný údaj, považují se za nabídku k exkluzivnímu zveřejnění.

1.3 Právo exkluzivního zveřejnění zbavuje novináře volné dispozice s tímto příspěvkem pro území Německa po dobu jednoho roku od jeho odeslání shodně s bodem 2.1.

1.4 Při právu prvního otištění má vydavatelství nárok na prioritu zveřejnění příspěvku v oblasti své působnosti eventuálně ve vydání, pro které je příspěvek přijat. Volný novinář nesmí nabízet již zveřejněný příspěvek a dále tento příspěvek nesmí nabízet k současnému otištění ve stejné oblasti působnosti.

1.5 Při druhém otištění musí vydavatel počítat s předchozím nebo současným zveřejněním příspěvku ve své působnosti. Volný novinář může tento příspěvek nabízet k dalšímu zveřejnění ve stejné oblasti působnosti ještě před jeho zveřejněním. V tomto případě dokonce může být příspěvek zveřejněn dříve nebo současně než u vydavatele uvedeného v první větě tohoto bodu.

1.6 Vydavatel má právo k jednorázovému zveřejnění příspěvku ve vydání, pro které byl přijat, pokud není písemně ujednáno jinak.

2. Přijetí

2.1 Pokud volný novinář nedostane do dvou týdnů od dodání příspěvku prohlášení o jeho přijetí vydavatelem, může ho bez další vazby nabízet dále. Při zaslání poštou se za den doručení příspěvku považuje čtvrtý den od jeho odeslání.

2.2 Nevyžádané příspěvky budou zaslány zpět jen v případě, že o to bude požádáno a bude přiložena zpáteční poštovní známka.

3. Splatnost honorářů

Honorář je splatný ihned po zveřejnění, nejpozději do čtyř týdnů od vydání prohlášení o přijetí.

4. Povinné výtisky

Při každém zveřejnění svého příspěvku má volný novinář nárok na jeden povinný výtisk.

5. Redakční použití

Všechny příspěvky smějí být použity pouze redakčně, pokud není písemně uvedeno jiné použití. Při nedodržení této regule ze strany vydavatelství, což by umožnilo případné zneužití příspěvku třetí osobou, vzniká volnému novináři nárok na náhradu škody od vydavatelství.

6. Údaje o honorářích/daň z přidané hodnoty

6.1 Všechny údaje o honorářích se rozumějí v DM netto s připočtením daně z přidané hodnoty podle zákona.

6.2 Honoráře za textové příspěvky nezahrnují náklady za rešerše včetně cestovních náhrad.

7. Použité právo

7.1 Kromě předchozích podmínek a písemně sjednané dohody pro jednotlivé případy platí platné právní normy zejména autorské právo Spolkové republiky Německo.

7.2 Úředním sídlem a místem plněním je pro obě strany místo bydliště volného novináře, kde je úředně přihlášen.

7.3 Autorská doložka ve smyslu § 13 UrhG je stále vyžadována způsobem, který bez pochybností přiřadí identitu autora k příspěvku.

7.4 Příspěvek nesmí být uložen v databankových a jim podobných systémech (Fotocompossing etc.), pokud není písemně ujednáno. Při každém ujednání vzniká nárok na zvýšení honoráře o ...procent.

II. Honoráře

1. Novinářská činnost pro deníky

1.1 Honoráře za textové příspěvky

Vyúčtování honorářů (viz tabulka dále) se provádí podle počtu řádků textu jednotlivých příspěvků. Přitom se za normovaný řádek považuje vytištěný řádek s 34 až 40 písmeny. V případě, že řádek má méně než 34 nebo více než 40 písmen, pro účely stanovení honoráře se přepočítává podle pravidla:

počet písmen vytištěného řádku krát honorář pro normovaný řádek děleno 37.

2. Novinářská činnost pro hospodářskou a správní oblast

Nejsou obsaženy publikace, které nejsou uspořádány do odstavců, a publikace, které jsou vydávány samostatně stojícími vydavatelstvími jejich jménem (samostatné vydavatelské publikace).

Honoráře se vypočítají podle počtu řádků s 60 úhozy, kdy 30 šedesátiúhozových řádků vytváří jednu stranu (viz tabulka dále).

3. Honoráře za on - line použití

Skutečnost, že v oblasti novin a časopisů se stále více vydání objevuje v on - line službách vydavatelství, aniž by volní novináři za druhé využití svých příspěvků dostávali dodatečné honoráře, vyžaduje, aby se doporučená výše honorářů MFJ rozšířila i do této oblasti.

Doufejme, že výsledky průzkumu situace ve vyplácení honorářů v této oblasti, který plánuje DJV, poskytnou realistický obraz, na jehož základě bude možno stanovit konečné procentní zvýšení za dodatečné zveřejnění příspěvků v on - line službách.

a) Digitální druhé využití

Při digitálním druhém využití textů se podle způsobu využití doporučuje zavést procentuální příplatek k doporučené výši honorářů. U výše v tabulce uvedených procentních zvýšení byl brán ohled na dobu disponibilnosti, neboť během této doby je další zhodnocení příspěvku sotva možné. U použitelných on -line elektronických archivů resp. u CD-ROM je rozhodujícím honorářovým kritériem přijetí textu. Nyní se jedná o konečných minimálních procentních sazbách, které budou stanoveny až po získání zkušeností.

b) Čisté on - line příspěvky

Výlučné on - line příspěvky jsou ze zásady jen jednou použitelné. Druhé zhodnocení je z důvodu globálního rozšíření působností sítí vyloučeno. Při honorování se musí zohlednit nejen napsání příspěvku, ale celá produkce včetně rešerší, použití vlastních nebo cizích archivů a zkušenosti reportéra.

Do honoráře se promítá skutečnost, že layout informací pokytovaných on - line je přizpůsoben obsluze tohoto způsobu jejich šíření. Rámcové obsluhy lze jen vzácně srovnávat se způsoby zpravodajského žurnalismu v novinách a časopisech. Z toho důvodu bylo upuštěno od stanovení minimálních honorářů vyúčtováním řádků a byly stanoveny hodinové resp. denní sazby:

hodinová sazba 90 DM,

denní sazba 550 DM.

III. Kritéria pro výpočet honorářů

1. Pracovní náklady a náročnost tématu (potřeba rešerší, nákup pomůcek atd.)

2. Znalost věci a prostředí ze strany autora

3. Úroveň příspěvku (bez neúplností, bez věcných a redakčních úprav)

4. Oblast rozšíření publikací

Zvýšení honorářů se řídí podle pravidla lineárního navyšování tarifní smlouvy u novinářů podobné skupiny, kteří působí v denících.

Příplatky pro on- line použití

Způsob použití                               Použitelnost                               Příplatek

On line služby                                Do jednoho měsíce                   + 15 %

Při delším použití za rok dodatečně + 5 %

Elektronický archiv                       Vložení                                        + 10 %

Při delším použití hned, po roce + 5 %

CD-ROM                              Nahrání                            + 10 %

 

Honorářové tabulky pro deníky (ve fenicích za řádek textu)

 

a) zprávy

Při nákladu (tis.) do 10               25                  50                   100                     nad 100

První otištění          102             112                135                  156                      182

Druhé otištění          83              88                 100                  120                      137

b) reportáže, soudní zpravodajství, satira, glosy, zábavné články, krátké dějiny

Při nákladu (tis.) do 10              25                  50                  100                       nad 100

První otištění          127            135                169                  202                      248

Druhé otištění          94         101           131             152                191

c) Honoráře za komentáře, úvodníky, interview, odborné a vědecké články, uměleckou kritiku, eseje a samostatně zpracované strany podléhají smluvní volnosti. Musí být přiměřeně nad sazbami v tabulce.

d) Nejmenší honorář za jeden příspěvek se stanovuje ve výši 20 řádek za první otištění.

Z němčiny přeložil Ing. Martin Fořt, zástupce předsedkyně Syndikátu novinářů ČR a člen CZ-FREG (kráceno o hosp. a správní oblast)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Media žurnál č.7:

01.09.2000  Znovu k nahrávání telefonických rozhovorů Václav Senjuk (AliaWeb)
01.09.2000  Dvakrát exulanti - Peroutka a Tigrid Václav Senjuk (AliaWeb)
01.09.2000  Novináři v pohybu (1.9.2000) Václav Senjuk (AliaWeb)
01.09.2000  Jaké honoráře volným novinářům? Václav Senjuk (AliaWeb)
01.09.2000  Začínající novináři, jeďte do Hamburgu! Václav Senjuk (AliaWeb)

Přečtěte si také:

03.08.2020Jaká je ta nejlepší inflace? A jaká bude? Patria (Patria Finance)
10.08.2019Když sklo rozhoduje: jaké okno do jaké stavby? Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688