Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.10.2005 13:43:37

Budoucnost Válcoven plechu je ve výrobě plechů pro elektrotechnický průmysl

Budoucnost hutní společnosti Válcovny plechu Frýdek-Místek je ve výrobě plechů pro elektrotechnický průmysl - tzv. dynamo a trafo plechy. Tyto speciální plechy jsou na tuzemském i zahraničním trhu v současnosti velmi žádané, takže Válcovny plechu vyrábí již delší dobu maximální množství těchto plechů a poptávka převyšuje kapacitní možnosti podniku. Cílem vedení firmy je postupné zvyšování výroby elektroplechů na úkor nízkouhlíkatých plechů, jejíž produkce by se měla naopak postupně snižovat.

 

Vedení Válcoven plechu a její vlastník – společnost Mittal Steel Ostrava – se proto rozhodli, že veškeré investice v následujících letech budou směřovat do zařízení na produkci elektroplechů. „V následujících třech letech chceme vynaložit na investice 600 milionů korun, které již směřují nebo půjdou do technologií na produkci právě těchto speciálních plechů,“ říká generální ředitel a předseda představenstva Válcoven plechu Přemysl Kunčický s tím, že nyní podnik vyrobí měsíčně téměř 2000 tun elektroplechů, ale po rozsáhlých investicích se v budoucnu počítá s produkcí zhruba dvojnásobnou. Vyššímu růstu produkce elektroplechů zatím brání výrobní zařízení s omezenou kapacitou.

 

Ještě v roce 2001 se Válcovny musely na několik měsíců vzdát produkce elektroplechů, protože neměly dostatek vstupního materiálu od zahraničních dodavatelů. V současné době Válcovny plechu mohou veškerý vstupní materiál pro výrobu trafo a dynamo plechů nakupovat od mateřské společnosti Mittal Steel Ostrava, jejíž minihuť už standardně dosahuje jakostních parametrů potřebných pro výrobu náročných speciálních plechů.

 

Zatímco ještě v roce 2001 vyrobily Válcovny plechu pět tisíc tun elektroplechů, loni produkce speciálních plechů dosáhla 19 tisíc tun. Pro letošní rok je naplánovaná výroba okolo 21 tisíc tun a již v příštím roce by se výroba měla díky investicím zvednout na téměř 27 tisíc tun.

Většina produkce elektroplechů směřuje do zahraničí, přičemž s těmito plechy firma úspěšně proniká také na nová teritoria. U trafo plechů, z nichž se produkují například transformátory nebo usměrňovače elektrického proudu, jde na export asi 95 procent produkce. K největším odběratelům patří zákazníci z Itálie, Německa, Švýcarska a zemí Dálného Východu. Letos se trafo plechy poprvé vyvezly také do Turecka a Jižní Koreje. Dynamo plechy, které slouží pro výrobu nejrůznějších elektromotorů, směřují do zahraničí ze 75 procent, a to zejména do Polska, dále pak do Itálie a Německa.

 

Evropě je celá řada producentů nízkouhlíkatých plechů, které jsou dnes hlavním výrobkem frýdecko-místecké společnosti. Elektroplechy ale produkuje jen několik evropských hutních firem, a to košický U.S.Steel, slovinská Jesenica, německý Thüssen a ocelárna MMK v Magnitogorsku. Válcovny jsou tak jediným tuzemským výrobcem těchto plechů.

U produktů pro elektrotechniku je velmi důležitá vysoká přidaná hodnota, někdy až šestkrát vyšší než u klasických nízkouhlíkatých plechů. Zvýšenou výrobu elektroplechů tak podnik pozná nejen v tržbách, ale především růstu ziskovosti. Přestože většinu tuzemských i evropských ocelářských firem v letošním roce trápí obrovská recese na trhu s hutními produkty, Válcovny plechu jsou za osm měsíců letošního roku v čistém profitu 36 milionů korun. Především díky výrobě elektroplechů zůstala frýdecko-místecká firma i přes mírný pokles objemu výroby v zisku a tržby za prodej výrobků a služeb dosáhly 2,177 miliardy korun.

 
Zdroj: TZ Mittal Steel

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688