Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.08.2005 10:35:54

TZ ČEZ k výsledků aukce virtuální elektrárny

Vítězné ceny za jednotlivé bloky jsou o 14,6 % až 15,1 % vyšší v porovnání s letošní velkoobchodní cenou elektřiny. Výsledná průměrná cena elektřiny z aukce virtuální elektrárny na rok 2006 tak dosáhla  + 14, 82 % oproti současné ceně. Nabídka virtuální elektrárny zvýšila objem alternativní nabídky na českém velkoobchodním trhu elektřiny  o téměř 10 %, polovina české spotřeby tak může být pokryta ze zdrojů mimo ČEZ.

„Výsledná cena není překvapením, protože poptávku za obdobných cen jsme zaznamenali již dříve,“ komentoval výsledky aukce Alan Svoboda, místopředseda představenstva a obchodní ředitel ČEZ.

Poptávka více než pětkrát převýšila nabízenou kapacitu, když celkem 16 zájemců  podalo 44 platných nabídek. Aukce se zúčastnili zástupci místních i zahraničních obchodníků a oprávněných zákazníků. Nejlepší nabídky na 400MW kapacitu virtuální elektrárny podaly minulý týden čtyři společnosti. Dva subjekty vyhrály každý po jednom bloku, další společnosti připadnou dva bloky, plnou polovinu z osmi nabízených 50MW bloků získá další konkurent společnosti ČEZ.

„Značný zájem o aukci potvrdil fakt, že v Evropě začíná hlad po elektřině. Projevuje se jednak očekávaný úbytek výrobních kapacit v celém regionu a také rychle rostoucí poptávka po elektřině,“ řekl k tomu Alan Svoboda, obchodní ředitel ČEZ, a pokračoval: „výsledky aukce virtuální elektrárny jsou navíc významným signálem pro aukci Duhové energie pro rok 2006.“ Velkoobchodní aukci Duhové energie na rok 2006 ze zbývající výrobní kapacity zahájí ČEZ v pátek 12. 8. 2005.

Náklady na samotnou elektřinu činí cca třetinu výsledné ceny pro domácnosti. Zbývající část tvoří daně a poplatky za distribuci, přenos, systémové služby, podporu obnovitelných zdrojů apod. Tyto poplatky stanoví ERU až v listopadu letošního roku, jejich výši ovlivňuje např. inflace, rostoucí příspěvky na obnovitelné zdroje a rostoucí distribuční aktiva díky rozvoji sítě. Příští rok se do poplatků navíc poprvé promítnou i náklady na tzv. unbundling, tedy oddělení dodávky a distribuce elektřiny, tak, jak ho požadují směrnice Evropské unie.

ČEZ vyhlásil aukci na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu, které umožnilo ČEZ ponechat si majoritní podíl v Severočeské energetice, a podle kterého je ČEZ povinen umožnit v letech 2006 až 2007 přístup nezávislým subjektům k jeho výrobní kapacitě elektrické energie o celkové velikosti 400 MW, v letních měsících (červen, červenec
a srpen) snížené na 240 MW. Virtuální elektrárna je nabízena v aukci po osmi blocích o velikosti 50 MW, resp. 30 MW v letních měsících.

Eva Nováková
tisková mluvčí ČEZ, a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út   7:55  Erste Group dosáhla solidních výsledků i v prvním čtvrtletí Csas.cz (Česká spořitelna)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:09  Exxon: Čistý zisk za odhady, nižší odkup akcií Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688