Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.05.2005 09:41:20

Atlantik FT - HOT 18.5. - ČEZ, KB, Uni

PX50 1072 (+0,3 % d/d); objem 2 280 mil. (95 mil. USD).
Index stoupl o 0,3 % d/d po pěti poklesech v řadě, které snížily letošní nárůst indexu na pouhých 5 %. Nejvíce vzrostla cena akcií Philip Morris (+3,1 % d/d) a KB (+2,1 %). I když nárůst trh v 1Q byl příliš rychlý a příliš velký, současná korekce je rovněž přehnaná. Výsledky všech hlavních firem v 1Q překonaly očekávání a procentuální nárůst jejich zisku byl většinou dvouciferný. Česká ekonomika by měla stoupnout o 4 %, inflace by měla zůstat nízká a obchodní deficit by se postupně měl změnit v přebytek.

ČEZ: Neutrální/Pozitivní zpráva (Analytik: Roman Cenek)
Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban včera zopakoval, že podporuje prodej 55,4% státního podílu v Severočeských dolech společnosti ČEZ. Zprávu s návrhem dalšího postupu v privatizaci by mělo MPO předložit společně s ministerstvem financím v červnu. V současnosti jsou zvažovány dvě varianty: státní podíl v Severočeských dolech získá buď ČEZ samotný, nebo dojde ke sloučení SD se společností Mostecká uhelná (přímý konkurent SD) a privatizována bude takto vzniklá společnost. Mosteckou uhelnou ovládají domácí fyzické osoby. ATLANTIK FT by preferoval první variantu privatizace, a to v důsledku její transparentnosti a jednoduchého provedení.
ČEZ včera zavřel na 377,6 (téměř bez mezidenní změny) po pondělním poklesu na 360 , ale během dne byla cena volatilní (370-385 ). Vzhledem k hospodářským výsledkům ČEZu, velmi dobrému stavu účetní rozvahy, akvizičnímu potenciálu a výhledu sektoru (omezené kapacity v západní Evropě, české ceny elektřiny jsou cca o 20 % pod německým průměrem), považujeme současnou cenu akcií ČEZu za atraktivní.

Unipetrol: Neutrální/Pozitivní zpráva (Analytik: Jan Schiesser)
Fond národního majetku očekává, že PKN Orlen zaplatí zbývajících 90 % z kupní ceny 13 mld. za 63% podíl v Unipetrolu 24. května. To je v souladu s plánem PKN (zaplatit 20.-30. května). Generální ředitel PKN dnes v Praze pořádá prezentaci pro analytiky a investory. Neočekáváme však, že by PKN sdělilo více informací o klíčových tématech: cenová úroveň nabídky odkupu minoritním akcionářům, (ne)ponechání akcií Unipetrolu na trhu, prodeje některých aktiv a finanční cíle holdingu na příští 2-3 roky.
PKN v pondělí oznámilo, že finanční plán pro Unipetrol bude zveřejněn ve třetím čtvrtletí. Nesdělilo však, kdy oznámí plány ohledně prodeje některých aktiv a (ne)ponechání akcií Unipetrolu na trhu. PKN však jasně vyjádřilo zájem o 49 % České rafinérské (hlavní rafinérské divize, v níž Unipetrol ovládá 51% podíl), rozšíření sítě čerpacích stanic Benziny a koupi Čepra (100% státem vlastněný velkodistributor).

KB: Neutrální/Pozitivní zpráva (Analytik: Jan Schiesser)
KB včera přerušila sérii pěti poklesů v řadě a posílila o 1,9 % na 2 725 , zejména díky zahraničním kupcům. V pondělí kurz akcií klesl na nejnižší úroveň od poloviny srpna 2004. Reakci trhu na skutečnost, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení s ČS, ČSOB a KB kvůli údajnému poplatkovému kartelu, považujeme za přehnanou (více než 300 /akcii). Maximální pokutu pro KB jsme vypočítali zhruba na 450 mil. (12 /akcii). Akcie KB jsou levné: obchodují se na násobcích P/E (cena akcií k zisku na akcii) 10,7 a 12,0 pro roky 2005 respektive 2006 a násobky P/BV (cena k účetní hodnotě) činí 2,0 a 1,8. KB rovněž navíc nabízí dividendový výnos 3,7 % (do 28. května).

AUTOR: Jan Schiesser

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.05.2006Atlantik FT - HOT 18.5. - ČEZ, Unipetrol, koruna Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.01.2006Atlantik FT - HOT 18.1. - ČEZ a Uni Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.05.2005Atlantik FT - HOT 25.5. - trh, KB, Uni Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
24.05.2005Atlantik FT - HOT 24.5. - ČEZ, KB, Uni Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.05.2005Atlantik FT - HOT 23.5. - trh, KB Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688