Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podílové fondy  |  25.03.2005 14:27:26

Akciové fondy investující na východě zaznamenaly největší letošní odliv prostředků

Akciové fondy investující ve východní Evropě, Blízkém východě a Africe zaznamenaly největší týdenní odliv peněžních prostředků za poslední tři měsíce. Uvedla to bostonská firma EmergingPortfolio.com. V týdnu do 23. března objem prostředků investovaných do těchto fondů klesl o 350 mil. USD. Od začátku roku se objem prostředků zvýšil o 2,5 mld. USD (za celý loňský rok to bylo 2,2 mld. USD). Fondy investující do východoevropských akcií (zejména v Rusku, Polsku, Maďarsku, ČR a Turecku) v minulém týdnu zaznamenaly první týdenní odliv peněz v tomto roce. Podle Johna Miltona z budapešťské makléřské firmy K&H Equities rozvíjející se trhy již nejsou tolik atraktivní – důvodem je očekávání vývoje úrokových sazeb v USA. Milton však předpokládá, že zájem investorů se vrátí, protože celkový růst v regionu stále zůstává.

Oslabování akcií na nových trzích se v tomto týdnu zrychlilo kvůli obavám, že růst úrokových sazeb v USA způsobí odliv finančních prostředků z rizikovějších akcií. Od loňského června americká centrální banka Fed zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu sedmkrát, až na 2,75 %. Fed 22. března vyjádřil obavy, že inflační tlaky rostou. Akciové indexy v Turecku, ČR, Maďarsku a Polsku během uplynulých dvou týdnů oslabily o více než 10 %. Jde tak o čtyři z pěti indexů s nejhorším vývojem z 60 hlavních indexů sledovaných agenturou Bloomberg. Mark Mobius z firmy Templeton Asset Management očekává, že akcie rozvíjejících se trhů opět porostou. „Pravděpodobně dojde k oživení, protože ceny jsou stále velmi atraktivní. Šlo o přirozenou a očekávanou korekci a neměli bychom kvůli ní být příliš znepokojení.“ Index nových akciových trhů firmy Morgan Stanley včera oslabil o 0,2 %. Jde o devátý pokles v řadě, což je nejdelší oslabování od teroristických útoků na USA 11.9.2001.

Po dvou týdnech oslabování akcie na nových trzích během posledních dvou dnů začaly růst. Z východoevropských akcií dnes nejvíce posilovaly akcie největšího tureckého mobilního operátora Turkcell (+5,4 %) a ruské ropné společnosti Surgutněftěgaz (+2 %). Na Turkcell měla pozitivní vliv zpráva, že skandinávská společnost TeliaSonera zvýší svůj podíl v Turkcellu o 27 % koupí podílu od turecké firmy Cukurova Holding za 3,1 mld. USD. Surgutněftěgaz téměř ztrojnásobil svou dividendu na 0,40 rublu na kmenovou akcii. Index regionálních akcií Morgan Stanley International Capital EM Eastern Europe Index stoupl o 0,6 % na 155,75 bodu.

Před dvěma týdny patřila aktiva rozvíjejících se trhů mezi nejvýkonnější světová aktiva: podle indexů firmy Merrill Lynch výnosy z těchto dluhopisů loni činily přibližně 11 % (včetně reinvestovaných úroků). Výnos vládních dluhopisů USA byl 3,5 %. Dluhopisy rozvíjejících se trhů včera pokračovaly v dvoutýdenním poklesu. Rozpětí oproti americkým vládním dluhopisům se včera rozšířilo o 7 bázických bodů na 3,94 procentního bodu, jak vyplývá z indexu EMBI Plus firmy JPMorgan Chase. Referenční brazilský dluhopis se splatností v roce 2040 (nejobchodovanější cenný papír z nových trhů) včera oslabil o 0,69 centu na 109,03 a jeho výnos podle agentury Bloomberg stoupl na 10,06 %. Od 7. března cena se cena dluhopisu snížila o 9,73 centu.

ZDROJ: Bloomberg
AUTOR: Jan Schiesser

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688