Ing. Petr Juch (BBG Finance a.s.)
Akcie v ČR  |  27.06.2000 10:54:51

Zprávy z trhů: ČEZ, IF Bohatství, IF Obchodu, Philip Morris, AT&T, ..

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Úterý 27. června 2000

Spojené státy



Philip Morris táhl DJI vzhůru, z technologií posilovaly telekomunikační, softwarové a biotechnologické společnosti

Nový týden zahájily akciové indexy růstem. Ačkoliv k částečnému vyjasnění situace dojde až ve středu po zasedání Federálního výboru pro operace na volném trhu (FOMC), trh zřejmě sázel na to, že budou úrokové sazby ponechány na stávající úrovni.

Růst indexu DJI byl tažen především titulem Philip Morris, neboť společnost dosáhla dohody o koupi firmy Nabisco Holdings, amerického výrobce potravin. Po zkombinování divize Kraft Food s Nabisco Holdings se očekávají obdobné konsolidační kroky v potravinářském průmyslu. Společnost naznačila, že akcie Kraft Food by měly být poté prodány na veřejném trhu, což naznačuje možnou separaci tabákových a potravinářských aktivit. Po pozitivních komentářích analytiků posílil i titul Johnson&Johnson, výrobce lékařských a zdravotních produktů. Společnost by měla dosahovat konsistentního růstu zisků i v případě slábnoucí ekonomiky.

Mezi další růstové tituly patřil včera Tyco International, největší producent elektronických konektorů. Společnost byla nucena na žádost regulačních orgánů revidovat účetní dokumenty. Revize neukázala žádné významné pochybení, představitélé firmy uvedli, že účetní změny neovlivní výši provozního zisku.

Naopak, dalšího poklesu se dočkal telekomunikační gigant AT&T, u kterého byly jedním z analytiků sníženy odhady zisků na příští tři čtvrtletí. Důvodem by měly být především stanovené nižší než plánované sazby klientům za dálkové hovory.

Objemy obchodů jsou stále na nízké úrovni. Tento fakt lze připisovat přetrvávající nejistotě na trhu, která potrvá až do středy, v horším případě až do srpna, kdy se bode konat další zasedání FOMC. Poté se očekává zvýšená investiční aktivita a zájem o obchodování na burze.

Česká republika

KCP upozornila na relativně vysoký podíl nemovitostí ve fondech IF Obchodu, Křišťálového IFIF Bohatství. Tato skutečnost by mohla dle KCP způsobit problémy při otevírání fondů, neboť KCP po otevřených podílových fondech vyžaduje takový stupeň likvidity portfolia, aby neobsahoval nemovitosti. Převod nemovitostífondů by byl za normální situace s největší pravděpodobností řešen s pomocí IPB, ovšem po změně vlastníka a celého managementu je tato cesta pro První Investiční málo pravděpodobná.

Elektrárenská společnost ČEZ zůstává i po optimistických číslech o vývoji HDP konzervativní ve svých odhadech vývoje poptávky po elektřiněČR. ČEZ se obává zejména krachujících velkých odběratelů, což by se mělo projevit na poptávce v druhé polovině letošního roku. Za první 4 měsíce vzrostla poptávka po elektřině o 2,4%.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688