Distributoři elektřiny chtějí kvůli fotovoltaice navýšit poplatky všem odběratelům. Kritici to považují za nespravedlivé!

  • Zveřejněno: 25.05.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

S přibývajícím množstvím fotovoltaik stoupají náklady na modernizaci a obsluhu elektrické sítě. Podle zpravodajství české redakce amerického konzervativního listu The Epoch Times distributoři elektřiny proto nyní volají po zavedení jednotného poplatku pro všechna odběrná místa, který by jim výdaje částečně kompenzoval. Poplatek by měl, podle nich, hradit každý bez ohledu na to, kolik elektřiny spotřebuje.

Důvodem, proč distributoři chtějí zavést tento poplatek pro všechny spotřebitele, je ten, že distributoři energií by rádi viděli, aby se na rozvoji rozvodných sítí podílel každý, bez ohledu na to, jaké nároky na tuto síť vytváří. Energetický regulační úřad (ERÚ), a další odborníci, však tento model považují za nespravedlivý!

List k tomu dále uvádí, že investice do rozšiřování a modernizace sítí mají narůst, od letošního roku, oproti minulosti, o 38 procent, tedy na zhruba 40 miliard korun ročně. Zajistit mají jednak větší kapacitu sítí, ale i bezpečnost při zapojování čím dál většího počtu „zelených“ zdrojů – v českém prostředí zejména fotovoltaik.

Těch totiž přibývá nejvíce na střechách soukromých domů, kdy lidé využívají dotací na pořízení těchto zařízení. Český rozhlas uvádí, že loni bylo těchto zařízení připojeno kolem 170 tisíc s celkovým výkonem 4 tisíce megawatt, „což odpovídá zhruba čtyřem blokům jaderné elektrárny Temelín“.

Dalších asi 50 tisíc fotovoltaik již má smlouvu o připojení s distribučními společnostmi a žádosti na dalších 7 tisíc megawatt se vyřizují, uvedl pro Český rozhlas Marian Rusko, předseda rady Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES) a zároveň předseda představenstva společnosti EG.D (dříve E.ON), druhého největšího distributora elektřiny u nás.

Podle Mariana Ruska elektřina, kterou majitelé solárních zdrojů nespotřebují, si mohou nahromadit doma v bateriích anebo poslat zpátky do sítě. Jenže nárazové dodávky elektřiny z obnovitelných zdrojů je potřeba v síti vyrovnávat a její provozovatelé proto budou muset do roku 2035 investovat. Podle nových odhadů, jde o sumu dosahující skoro půl bilionu korun.

To se v nejbližších letech přirozeně projeví v poplatcích za distribuci a také dalších službách přenosové soustavy. Marian Rusko zároveň odhaduje, že může jít celkově o jednotky stovek korun v ročních platbách za regulovanou složku elektřiny, které spotřebitelé uvidí na fakturách.

Zpráva české verze amerického listu, tj. Epoch Times ČR, dále upozorňuje, že kvůli rychlému rozvoji zelených zdrojů se proto chystá změna tarifů, o které nyní jedná Energetický regulační úřad s distribučními společnostmi. Zatímco ty by preferovaly model, kdy každé odběrové místo platí jednotný poplatek, ERÚ takový systém považuje za nespravedlivý!

Tím, že si majitelé fotovoltaik vyrábí elektřinu částečně sami, mají nižší spotřebu a poplatky, jenže svým působením zapříčiňují výkyvy v síti a vytvářejí větší nároky na řízení soustavy. Mluvčí ERÚ Michal Kebort proto říká, že nový tarifní systém, o němž se jedná, by měl motivovat odběratele, aby minimalizovali náklady, které v síti vyvolají.

Podle mluvčího ERÚ se totiž ukazuje, že z toho v důsledku mohou těžit všichni zákazníci, protože se sníží potřebné investice do rozvoje soustav. „Z uvedených důvodů si nemyslíme, že by ‚jednotný poplatek‘ za odběrné místo mohl být spravedlivý nebo motivační,“ uvedl Kebort ve zmiňovaném pořadu Českého rozhlasu.

Podle Milana Smutného, mluvčího think tanku Realistická energetika a ekologie, je představa paušálního poplatku pro každé odběrové místo „dokonalým příkladem, jak devastujeme společnost dle hesla individualizace výnosů a socializace nákladů“.

Podle něho by takový poplatek dopadal i na chudší spoluobčany v nájemních bytech, „kteří žádné benefity v úsporách elektřiny díky fotovoltaice mít nebudou“, napsal pro list Epoch Times ČR.

Za neférový požadavek to považuje i Michal Macenauer, ředitel strategie poradenské společnosti EGÚ Brno. Ti, kdo si fotovoltaické zdroje nainstalovat nemohou, by totiž byli navrhovaným systémem jednotných poplatků znevýhodněni. Mimochodem, Michal Macenauer uvedl pro Český rozhlas, že s rozvojem zdrojů na odběrných místech maloodběru již nyní vzniká velmi nespravedlivý systém, kdy snížený výběr poplatků u jedněch kompenzuje navýšení u všech. Jen malá část odběrných míst přitom bude v dohledné době osazena mikrozdrojem a jen malá část může být vůbec osazena.

  • Zdroj: Epoch Times ČR

Zařazenoso 25.05.2024 12:05:00
ZdrojASO ČR
Originálasocr.cz/obsah/54/distributori-elektriny-chteji-kvuli-fotovoltaice-navysit-pop/335720

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.