UNIQA připravila kompenzaci státního příspěvku v penzijním spoření

Součástí změn, které nabydou účinnosti letos v červenci, je mimo jiné i ukončení výplaty státního příspěvku těm lidem, kteří si v penzijních fondech spoří, ale již mají současně přiznanou starobní penzi. A to platí i pro důchodce, kteří stále ještě pracují. UNIQA nyní formou veřejného příslibu připravila vyrovnání pro své klienty, jichž se to týká.

„Státní příspěvek byl pro velkou část střadatelů na penzi hlavní motivací účastnit se III. pilíře. Po změnách, které jsou platné od letošního roku, je výhoda státního příspěvku více cílená. V praxi to znamená zároveň zrušení státního příspěvku pro klienty pobírající starobní důchod. UNIQA se snaží na změny reagovat. Proto jsme se rozhodli zavést kompenzaci pro naše klienty jako poděkování za dlouholetý vztah. Od 1.července budeme ušlý státní příspěvek věrným klientům se starobním důchodem po určitou dobu dorovnávat,“ vysvětluje motivy zavedení takového vyrovnání Pavel Souček, ředitel pro bankopojištění, penzijní a investiční zákazníky finanční skupiny UNIQA.

UNIQA se formou veřejného příslibu zaváže poskytnout účastníkovi věrnostní odměnu spočívající v kompenzaci zrušeného státního příspěvku, přičemž nárok na tuto odměnu vzniká při současném splnění dále uvedených podmínek:

  • Klient má s UNIQA penzijní společností uzavřenou platnou smlouvu o doplňkovém penzijním spoření (DPS) nebo penzijním připojištění (PP) se státní podporou.
  • Klientovi byl přiznán starobní důchod z důchodového pojištění (l. pilíř) čímž ztrácí s účinností od 1. 7. 2024 nárok na státní příspěvek podle § 13 odst. 1 zákona č. 427/2011 Sb., o doplňkovém penzijním spoření.
  • Klientovi není ze smlouvy o DPS nebo o PP vyplácena UNIQA penzijní společností žádná penze a nemá o ni ani požádáno.
  • Klient má na svém penzijním účtu vedeném u UNIQA penzijní společnosti naspořeno nejméně 300 000 korun.
  • Měsíční příspěvek klienta na smlouvě DPS nebo PP v UNIQA penzijní společnosti činí alespoň 300 korun.

Věrnostní odměna bude vyplácena účastníkovi platného DPS nebo PP UNIQA od 1. 7. 2024 do 31. 12. 2025, a to připsáním na účet na kvartální bázi.

  • Podmínky pro určení výše odměny:
  • u smluv DPS nebo PP, které nabyly účinnosti do 31. 12. 2023, je určující výše státního příspěvku v lednu 2024;
  • u smluv DPS, které nabyly účinnosti v období od 1.1. 2024 do 30. 6. 2024, je určující výše prvního připsaného státního příspěvku;
  • u smluv, které nabyly účinnosti od 1. 7. 2024 a později, je určující výše státního příspěvku vypočtená na základě prvního příspěvku účastníka, a sice podle pravidel pro výpočet státního příspěvku platných a účinných do 30. 6. 2024.

Výsledná výše věrnostního odměny pak bude rovna násobku částky odpovídající státnímu příspěvku stanovenému podle předchozího odstavce a počtu měsíců, ve kterých účastník splnil všechny podmínky pro vyplacení věrnostní odměny.

Účastníci DPS nebo PP nemusí o kompenzaci žádat – UNIQA na základě informací od Ministerstva financí o osobách se státní starobní penzí sama ověří i splnění výše uvedených podmínek a provede přidělení věrnostní odměny.

Kromě výše popsaného zrušení státního příspěvku u PP či DPS pro důchodce jsou od 1. 7. 2024 platné i další podstatné změny:

  • Nově lze získat státní příspěvek pouze při měsíčním vkladu alespoň 500 korun. Státní příspěvek bude v tomto případě tvořit 20 % z výše příspěvku účastníka DPS či PP.
  • Maximální státní podpora 340 korun měsíčně náleží střadateli, ukládá-li alespoň 1 700 korun měsíčně.
  • Nejvyšší státní podpora činí tedy maximálně 12 x 340 korun, tj. 4 080 korun ročně.

Od počátku letošního roku platí rovněž:

  • Je zvýšena částka, kterou si bude moci účastník uplatnit při odpočtu ze základu daně. Celkový limit pro všechny daňově podporované produkty spoření na stáří a pro pojištění dlouhodobé péče činí 48 000 korun. U DPS a PP lze takto uplatnit vklady přesahující částku spojenou se státním příspěvkem (tj. od 1. 7. nad 1 700 korun měsíčně, u pracujícího důchodce lze odečíst celý vklad).
  • U smluv DPS sjednaných od začátku roku 2024 je třeba pro nárok na výplatu penze spořit 120 měsíců (10 let; dříve 5 let). V případě předčasné výplaty se vrací přiznaná státní podpora i daňová zvýhodnění.
  • Od začátku roku 2024 lze přejít přímo z PP u jedné penzijní společnosti do DPS u jiné penzijní společnosti. Smlouva u původní penzijní společnosti musí být ukončena nebo přerušena.
  • Při jednorázové výplatě vyrovnání z DPS se ruší zdanění příspěvku zaměstnavatele. Dojde-li k výplatě před splněním podmínek pro jednorázové vyrovnání (nejčastěji při předčasném ukončení smlouvy s odbytným), vzniká povinnost příspěvky zaměstnavatele a dosud uskutečněné daňové odpočty dodanit.

Další informace najdete na: https://www.uniqa.cz/penze/doplnkove-penzijni-sporeni/.


Zařazenočt 23.05.2024 12:05:00
ZdrojO Pojištění.cz
Originálopojisteni.cz/pojistny-trh/pojistne-produkty/uniqa-pripravila-kompenzaci-statniho-prispevku-v-penzij...

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.