mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.05.2024 11:09:00

Itálie posiluje investice na pozorování Země a vesmíru

20.05.2024 / 11:04 | Aktualizováno: 20.05.2024 / 11:09

Itálie čelí největší příležitosti i výzvě růstu posledních let: Národnímu plánu obnovy a odolnosti (PNRR). PNRR je nástrojem, který Itálii dává k dispozici přibližně 200 miliard, částečně jako půjčku a částečně jako nevratný grant, aby podpořil cestu udržitelného a dlouhodobého hospodářského růstu odstraněním překážek, které blokovaly italský růst v posledních desetiletích. Mnohé z investic plánovaných v rámci PNRR se týkají vesmírného sektoru. A to jak přímo na nové technologie pro dálkové pozorování Země, nebo nepřímo, v rámci zelené tranzice a ekologické transformace, ve které mohou hrát klíčovou roli technologie vesmírné ekonomiky.

Zdroje PNRR vyčlenily částku 1,49 miliardy eur na pozorování vesmíru s cílem vyvinout satelitní spojení s ohledem na digitální a zelený přechod, jakož i umožnit služby, jako jsou zabezpečené komunikační a monitorovací infrastruktury pro různá odvětví hospodářství, a za tímto účelem zahrnuje jak služby vypouštění, výrobu a řízení satelitů a infrastruktury, tak navazující činnosti (vytváření produktů a služeb).

Investice je rozdělena do čtyř směrů: Satellite Comunication-Satcom (210 milionů eur), která se skládá z více souvisejících činností, jako je návrh a vývoj komponent, internet věcí (IoT) založený na malých satelitech, mise kvantové komunikace založená na současném vývoji kvantových technologií, prototypy umožňující vývoj fotonických telekomunikačních technologií a modernizaci stávající infrastruktury – a další související činnosti, včetně návrhu, vývoje a správy centra a platforem pro poskytování služeb.

Satcom, pozorování Země (797 milionů eur) včetně návrhu a vývoje konstelace pro dálkový průzkum Země (Synthetic Aperture Radar – SAR) a nákupu cílených startů pro vypouštění družic pro monitorování země, moře a atmosféry. S tím související vytvoření inkubátoru pro pozorovací aplikace a služby v jižní Itálii a vytvoření projektu CyberItaly, který zahrnuje vytvoření digitální repliky Země.

Space Factory (180 milionů eur), sestávající ze dvou dílčích projektů: Space Factory 4.0, který zahrnuje návrh a výstavbu digitálních výrobních, montážních a testovacích zařízení pro malé satelity a implementaci kyberneticky-fyzikálního výrobního a twinningového systému digitálního satelitu. Přístup do vesmíru, který zahrnuje výzkum, vývoj a prototypování pro vytvoření zelených technologií pro budoucí generaci raketových motorů a nosných raket, včetně demonstrací vybraných technologií za letu;

In-Orbit Economy (300 milionů eur), investice, která zahrnuje vytvoření dovedností pro rozvoj národní kapacity v oblasti sledování vesmíru (Space Situational Awareness - SSA) a řízení vesmírného provozu (Space Traffic Management - STM), spolu s investicemi v technologiích údržby na oběžné dráze. Tyto aspekty jsou stále důležitější, vezmeme-li v úvahu neustálý nárůst počtu startů satelitů zaznamenaný v posledních letech, přičemž další nárůst se očekává v blízké budoucnosti. Proto je nezbytné rozvíjet specifické schopnosti a dovednosti pro účinné monitorování a řízení vesmírného provozu, aby byla zajištěna bezpečnost a udržitelnost vesmírných aktivit. To bude zahrnovat implementaci pokročilých řešení pro sledování vesmíru a přijetí inovativních technologií pro údržbu infrastruktury na oběžné dráze.

Na vesmírné technologie v rámci zelené tranzice a ekologického přechodu (ochrana území a vodních zdrojů) je alokováno 500 milionů eur na vytvoření monitorovacího a předpovědního systému pro identifikaci hydrogeologických rizik. Zejména je nutné integrovat pozorování na místě a na dálku, kde by satelity na oběžné dráze umožnily pozorovat geologický a hydrogeologický, mořský a pobřežní, agrolesnický a městský kontext, což by umožnilo dálkové ovládání velkých územních oblastí, čímž by byly položeny základy pro vypracování plánů prevence rizik. Na vytvoření Národního centra HPC, Big Data a Quantum Computing Center pro rozvoj národní digitální infrastruktury bylo vyčleněno přibližně 320 milionů eur. Uživatelé budou mít přístup k prakticky neomezeným výpočtům.

Itálie rovněž přijala doplňkový Národní plán investic za účelem financování konkrétních akcí, které integrují a doplňují PNRR. Prostředky Národního plánu doplňkových investic dodatečně financuje částkou 800 miliónů eur na satelitní technologie a vesmírné hospodářství. Tato investice má za cíl vyvinout satelitní spojení v rámci přípravy na digitální a zelený přechod a zároveň přispět k rozvoji vesmírného sektoru.

Vzhledem k perspektivám růstu kosmického průmyslu, technologické konkurenceschopnosti českých firem i již existujících případů spolupráce s italským kosmickým průmyslem, vidíme v jeho expanzi další příležitosti pro české firmy, které mohou uspět rovněž jako subdodavatelé.

Českým firmám z oboru vesmírného průmyslu doporučujeme pravidelně sledovat webové stránky Italské kosmické agentury, kde jsou zveřejněny přehledy vypisovaných tendrů. Obecně platí, že velké společnosti vedou registr dodavatelů a vypisované tendry jsou určeny pro registrované subjekty. Doporučujeme rovněž sledovat webové stránky Evropské kosmické agentury ESA.

Zápis do seznamu dodavatelů ASI lze provést prostřednictvím webových stránek ASI.

Zájemci o bližší informace se mohou rovněž obracet na ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Itálii, email: rome.commerce@mzv.gov.cz.

Petr Havlík, ekonomický diplomat, Andrea Nimmerfrohová, ekonomický specialista, Velvyslanectví ČR v Římě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688