Export (export.cz)
Export  |  17.05.2024 12:11:00

Kam kráčíš, Nigérie? Ve výhledu MMF se objevilo světlo na konci tunelu

Nigerijská ekonomika v současné době prochází fází zotavování z hospodářských trampot, do kterých v předchozích letech zabředla. Navzdory dalším potížím, které přinášejí reformy, je nová vláda i nadále odhodlána implementovat bolestivá opatření za účelem ozdravení národního hospodářství.

Ilustrační foto z největšího města Lagosu: Shutterstock

Prezident Bola Tinubu zaskočil veřejnost ráznými a náhlými reformami, které vyhlásil hned po nástupu do funkce. Zrušení nákladných dotací a pokusy o sjednocení směnného kurzu přinesly skokové zvýšení cen všech produktů a spolu s vysokou inflací i devalvací měny prohloubily problémy země. Zdá se, že současná politická doporučení Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro Nigérii jsou v souladu s promyšlenou strategií, která je vzhledem k současné situaci pro zemi výhodná.

MĚL BY ČESKÝ PODNIKATEL ZPOZORNĚT?

Stát se snaží přilákat zahraniční investory a i postupně jim tvoří relevantní podmínky vstupu na trh. Není to právě ta chvíle, kdy by měl český podnikatel zpozornět?

Opatrný optimismus zní možná poněkud odvážně ve světle dubnového prohlášení MMF, které Nigérii posunulo na druhou příčku co do ekonomické velikosti v subsaharské Africe. MMF nezastírá, že následující období bude pro Nigérii těžkou zkouškou, nicméně země přestála takřka první polovinu roku a zdá se, že se radikální ekonomické reformy podaří udržet a tím i ozdravit hospodářskou situaci země. V rámci dubnové revize prognóz MMF zároveň zvýšil odhad růstu HDP Nigérie v roce 2024 z 3 % na 3,3 %.

„ČERNÉ DÍRY“ MUSÍ ZMIZET

Dle hodnocení MMF Nigérie dosáhla významných pokroků v oblasti tvorby příjmů. I na straně výdajů bylo vyvinuto úsilí o odstranění „černý děr“ rozpočtu, z nichž jednou z nejvýraznějších byly právě dotace na pohonné hmoty. V roce 2023 se Nigérie vypořádala s částí zděděných dluhů, čímž si opětovně začala budovat reputaci finanční odpovědnosti. Přetrvávající dluhy byly zajištěny formou hypoték, které poskytují strukturovanější plán jejich splácení.

V oblasti směnných kurzů Nigérie neustále podniká kroky k jejich sjednocení, což je klíčový krok pro hospodářskou stabilitu. Nigérijská centrální banka (CBN) musela z oběhu stáhnout přebytečnou likviditu, aby zpomalila strmý propad měny. K řešení problému nárůstu cen byla zavedena opatření k odstranění efektu zprostředkovatelů v hodnotových řetězcích. Očekává se, že to zefektivní transakce a sníží zbytečné náklady. V souladu s tímto úsilím byly zpřísněny regulační a kontrolní politiky. Významným ukazatelem dopadu těchto opatření byl příliv zahraničních portfoliových investic získaných v lednové všeobecné aukci v kurzu 1 USD za 1 500 naira (NGN). To naznačuje, že investoři znovu získávají důvěru v trh a potvrzuje to relevantnost přijatých opatření.

VÝZVY PRO LETOŠNÍ ROK

Rok 2024 klade před Nigérii mnoho výzev. Produkce ropy, která byla v loňském roce nízká, v nedosáhla v prvním čtvrtletí referenční hodnoty těžby stanovené v rozpočtu na rok 2024. Referenční hodnota v rozpočtu počítala s produkcí o objemu 1,78 milionu barelů denně (b/d, včetně kondenzátů), nicméně dubnové údaje OPEC ukázaly, že produkce ropy v Nigérii (bez kondenzátů) zaznamenala od začátku roku druhý měsíční pokles v řadě. V březnu se produkce propadla na 1,231 milionu b/d z únorových 1,322 milionu b/d, což znamená pokles o 91 tisíc b/d. Tento pokles podtrhuje problémy, kterým Nigérie čelí při plnění svých cílů v oblasti příjmů, a zdůrazňuje důležitost diverzifikace ekonomiky pro zajištění fiskální stability země.

Nigerijské devizové rezervy se v průběhu dubna potýkaly s výrazným poklesem, který činil přibližně 1,02 miliardy USD, v důsledku úsilí centrální banky (CBN) o zajištění stability nairy (NGN). Podle nejnovějších údajů CBN se devizové rezervy, které 18. března 2024 činily 34,45 mld. USD, do 15. dubna postupně snížily na 32,29 mld. USD. Před tímto poklesem vykazovaly rezervy konzistentní růst – v období od 5. února do 18. března 2024 se zhodnotily o 1,28 mld. dolarů. Prudký nárůst byl přičítán zvýšenému přílivu remitencí, zvýšenému zájmu zahraničních investorů o místní aktiva a pozitivnímu vývoji na devizovém trhu spolu se zvýšenou těžbou ropy. Následný propad podtrhuje tlak na rezervy ve snaze stabilizovat domácí měnu.

Nedávná zpráva agentury Bloomberg upozornila na obavy ze zrychleného odčerpávání devizových rezerv Nigérie, které signalizuje odklon od závazku umožnit plovoucí kurz NGN. Guvernér CBN Olayemi Cardoso proto sdělil, že pokles devizových rezerv pramení především z faktorů, jako jsou splátky dluhů, další finanční závazky a standardní obchodní operace.

TRNITÁ CESTA S NADĚJNÝMI VYHLÍDKAMI

Nigérie v roce 2024 na ekonomickém poli na jedné straně slaví pokroky, na straně druhé však čelí vážným výzvám. Země se v roce 2023 zabývala tvorbou příjmů a řízením výdajů, řešením úniků příjmů do státní pokladny a snižováním některých dluhů. Přetrvává však zbytkové zadlužení.

Pokles devizového kurzu přetrvává v důsledku nedůvěry bankovního sektoru v obchodování CBN a nedostatku dolarů. Rozpočet na rok 2024 vykazuje schodek, a to především kvůli dotacím na pohonné hmoty a elektřinu, které jsou bohužel stále skrytě přítomny. Navzdory tomu země očekává ekonomický růst podpořený těžbou uhlovodíků, zajištěnými ropnými poli, snížením krádeží ropy a pokrokem v zemědělství.

Cílem strategické fiskální politiky je usměrňovat hospodářské aktivity a zajistit stabilitu. Pozitivní výhled MMF, podmíněný nápravnými opatřeními, signalizuje trajektorii hospodářského oživení a růstu, podpořenou populační expanzí a rostoucími příjmy na obyvatele.

Marie Nwanyanwu, ekonomická diplomatka

Obioma Korie, asistent ekonomického úseku, Velvyslanectví ČR v Nigérii

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.09.2023Konec inflačního šoku jako světlo na konci tunelu? Vladislav Hetfleiš (Ronda Invest)
04.08.2023Maloobchod už vidí světlo na konci tunelu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688