Patria (Patria Finance)
Cestování  |  16.05.2024 17:58:00

Nové technologie si samy dláždí finanční cestu ke svému rozmachu

V ekonomice funguje řada kruhových referencí a spirál. Jednu z nich můžeme zřejmě pozorovat v souvislosti s neustále skloňovanými novými technologiemi.

Následující graf ukazuje vývoj finančních podmínek v americké ekonomice. Jak tu občas píšu, ta může postupem času ztrácet citlivost na sazby centrální banky, ale třeba podle výzkumu Goldman Sachs jí stále značně ovlivňují právě celkové finanční podmínky. Tedy dění na akciových trzích, výnosy vládních dluhopisů, kurz dolaru a v neposlední řadě rizikové spready na dluhopisech korporátních.

Sazby Fedu se již dlouhou řadu měsíců nemění, ale jak vidíme z grafu, u finančních podmínek to zdaleka neplatí. Jejich pohyb bývá často spojován s výhledem na další vývoj sazeb a monetární politiky – uvolnění podmínek může probíhat i díky pouhé vidině poklesu sazeb a naopak. Zároveň je ale zřejmé, že (i) již nějakou dobu prudce klesá očekávaný pokles sazeb v letošním roce a (ii) finanční podmínky po krátkém utažení opět míří směrem ke znatelné uvolněnosti. Sazby tedy evidentně nejsou vše:

gg
Zdroj: X

Těžko říci, jak velkou váhu věnují FP v centrální bance. Nicméně prostá logika by napovídala, že uvolňování FP samo o sobě snižuje nutnost uvolnění samotné monetární politiky a naopak. V souvislosti s FP ještě ukážu druhý graf s rizikovými spready na korporátních obligacích s investičním ratingem. Ten mimo jiné ukazuje, že příběh rizikových prémií na dluhopisech (a zřejmě nejen na nich) není ani zdaleka jen příběhem „likvidity“ (viz i moje nedávná úvaha na toto téma). I nyní, když jsou sazby výrazně výš a likvidity (podle některých měřítek) výrazně méně, než před pár lety, jsou rizikové prémie mimořádně nízko. Což samozřejmě přispívá k oněm volným FP:

qq
Zdroj: X

Je docela zřejmé, že vize a příběhy pojící se s potenciálem nových technologií zvyšují očekávaný růst zisků firemního sektoru. Tím zvedají ceny akcií a přes akciový trh uvolňují FP. Trochu hůře se vysvětluje případný vliv oněch příběhů na averzi k riziku a rizikové prémie (u akcií i dluhopisů). Pokud by existoval, pak by tyto vize uvolňovaly FP jak přes očekávaný růst, tak přes rizikové prémie. A tím si zvětšovaly prostor pro financování investic tyto vize naplňující.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688