Kraj podporuje cesty žáků do zahraničí, pomůže školám s předfinancováním vzdělávacích projektů Erasmus+

Středočeský kraj opět podpoří vzdělávací projekty programu Erasmus+, který umožňuje pobyt v zahraničí žákům i pedagogům středních škol. Radní schválili, že kraj poskytne více než 12 milionů korun na předfinancování 28 projektových záměrů. Školy peníze kraji vrátí zpět do rozpočtu po úspěšné realizaci projektů.

„Pobyty v rámci programu Erasmus+ považujeme za velmi efektivní způsob, jak se zdokonalit v cizím jazyce, poznat jiné metody při výuce a získat nové zkušenosti při praxích ve firmách. Školy mají na tyto krátkodobé pobyty v cizině velmi dobré ohlasy ze strany žáků i rodičů a samozřejmě také pedagogů. I proto jsme předfinancování projektových záměrů škol schválili. Samotná realizace projektů je ale ještě závislá na tom, zda bude konkrétnímu záměru grant ze strany Domu zahraniční spolupráce přiznán,“ vysvětlil krajský radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Na základě výzvy pro rok 2024 vyhlášené Domem zahraniční spolupráce (příspěvkovou organizací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy) v rámci programu Erasmus+ zpracovaly školy zřizované Středočeským krajem 28 projektových záměrů s rozpočtem v celkové výši 60,5 mil. Kč. Realizace projektu je vždy plně hrazena z poskytnutého grantu, ale platbu ve výši 20 % z celkových způsobilých výdajů projektu (tzv. zádržné) obdrží školy od poskytovatele grantu až po schválení závěrečné zprávy a celkového vyúčtování projektu. Školy proto musejí mít zajištěny finanční prostředky na předfinancování těchto projektů. Projektové záměry škol jsou v souladu s podmínkami výzvy zaměřeny například na mobility žáků, studentů a pracovníků v oblasti školního vzdělávání, kteří mají díky tomu příležitost studovat nebo získat profesní zkušenosti v jiné zemi. Projekty mohou být zaměřeny i na mezinárodní strategická partnerství, odbornou přípravou žáků a studentů nebo na podporu inovací, výměny zkušeností a know-how mezi různými typy organizací v oblasti vzdělávání.

Mezi žadateli o příspěvek na předfinancování jsou jak gymnázia, tak střední odborné školy a učiliště. Mezi nejčastější destinace, kam žáci krajských škol vyjíždějí na pobyty v rámci programů Erasmus, patří Slovensko, Německo, Itálie, Portugalsko a Velká Británie. Krajské školy mohou pro zpracování žádostí o dotaci v programu Erasmus+ i administraci realizační fáze bezplatně využívat Regionální dotační kancelář, příspěvkovou organizaci kraje.


Zařazenočt 16.05.2024 12:05:00
ZdrojStředočeský kraj
Originálstredoceskykraj.cz/web/urad/stredocesky-kraj/-/asset_publisher/ykru/blog/kraj-podporuje-cesty-zaku-d...
AutorMichal Kroutil



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.