mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.05.2024 13:50:00

Mise ministra Síkely potvrdila příležitosti pro české startupy v Kanadě a nabídla vhled do inovačního

15.05.2024 / 23:17 | Aktualizováno: 22.05.2024 / 13:50

Ve dnech 30. dubna až 1. května navštívila Kanadu mise českých podnikatelů vedená ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou. Toronto bylo jednou ze čtyř zastávek na severoamerické cestě, která představovala historicky vůbec nejpočetnější podnikatelskou misi do regionu a cílila především na prezentaci startupů a inovativních firem. České společnosti dostaly možnost prezentovat se před místními partnery v rámci velké akce v MaRS Dicsovery District, získat kontakty napříč ontarijským ekosystémem a informace o možnostech soft landingu v Kanadě.

Zastávka v Torontu doplnila strategicky podnikatelskou misi do USA, jelikož je oblast hlavním technologickým hubem Kanady a aktivně láká zahraniční startupy i investory napříč inovativními sektory. Ontario jako největší provincie Kanady se pyšní robustním businessovým ekosystémem, který čítá přes 22 tisíc technologických firem sdružených zejména do inovačního koridoru mezi Waterloo, Torontem a Ottawou. Digitální R&D centra mají i proto v Ontariu firmy jako Cisco, Nokia, BlackBerry, OpenText, IBM a mnoho dalších. Toronto a okolí bývá označováno jako druhé Silicon Valley a může představovat zajímavou alternativu i pro české firmy, které by chtěly využít Kanadu jako bránu do regionu.

Podnikatelská delegace ministerstva průmyslu a obchodu byla zaměřená zejména na oblasti AI, cyber, advanced manufacturing, HealthTech, FinTech a další převážně IT oblasti. Klíčovým bodem návštěvy byla akce Czech Startup Day v MaRS Discovery District, kterou zahájil ministr Síkela a přilákala bezmála 150 účastníků. Součástí programu byl také pitch českých firem Envitrail, AtomTrace, Strafos, Brighten Digital, Trask a Titans před odbornou porotou. Akce přinesla i podpis memoranda o spolupráci MaRS Discovery District s Ministerstvem průmyslu a obchodu zaměřeného na podporu startupů, přičemž MaRS je největším městským inovačním hubem v regionu a patří k nejprestižnějším inkubátorům. MaRS je registrovanou charitou, nabízí inkubační a akcelerační programy a podpořil již přes 1200 technologických společností. Ačkoli se jedná aktuálně o sektorově agnostickou entitu, historicky je úzce napojen na zdravotnický sektor a síť torontských nemocnic, takže nabízí zajímavou bránu do HealthTech sektoru. České společnosti navštívily také inkubátor DMZ, který je napojený na Toronto Metropolitan University a dle rankingu UBI Global se jedná o nejlepší univerzitní inkubátor na světě. Byl připraven také workshop v Toronto Business Development Centre, nejstarším inkubátoru v Torontu.

Czech Startup Day v MaRS Discovery District

Czech Startup Day v MaRS Discovery District

Návštěva přiblížila také vhodné finanční nástroje pro bilaterální spolupráci. Patří k nim zejména Eureka a Eurostars pro malé a střední podniky. Pro ambicióznější projekty se pak nabízí využití programu Horizon Europe, do nějž se Kanada v letošním roce asociuje. V rámci Czech Startup Day proto představila fungování Horizonu i příležitosti pro česko-kanadskou spolupráci společnost Amires, která byla také součástí delegace.

Kanada má k dispozici rozsáhlou síť akcelerátorů, venture kapitálový trh se však stále rozvíjí

Celkem je v Kanadě aktuálně 319 technologických akcelerátorů a inkubátorů s portfoliem téměř 4000 společností. Do Ontaria zároveň proudí zdaleka nejvíce venture kapitálových prostředků. Pro české startupy se tak jedná o atraktivní prostředí, které může sloužit jako vstupní brána na severoamerický trh z pohledu prostředků a asistence. Právě možnost získání investic může být pro české firmy zásadním faktorem při posuzování příležitostí v Kanadě, ačkoli je země velkého severu stále mladším startupovým a venture kapitálovým trhem.

Klíčové ekosystémy Ontaria (zdroj Ontario Ministry of Economic Development, Jobs and Trade)

Klíčové ekosystémy Ontaria (zdroj Ontario Ministry of Economic Development, Jobs and Trade)

Kanada se dlouhodobě drží v horních příčkách Global Innovation Index, kde je za rok 2023 opět na 15. místě a řadí se tak mezi světové inovační lídry. Hlavní silné stránky kanadských inovací přitom mj. dle GII spočívají v příjemcích (objemech) venture kapitálu. Kanadský veture kapitálový trh se v posledních letech významně rozvinul a zaslouží si rozhodně pozornost. Podle Business Development Bank of Canada za posledních deset let rostl kanadský VC trh průměrným meziročním tempem 22% a poměr venture kapitálu k HDP je v mediánu OECD, což jsou poměrně slušné výsledky. Kanadský trh v některých ohledech i přes svou menší velikost 40 milionů spotřebitelů dohání Spojené státy. Vnitřní výnosové procento (IRR, Internal Rate of Return) rostlo ve všech krom dvou z posledních deseti let a v roce 2022 dosáhl 15 % v Kanadě ve srovnání s 20 % v USA.

Venture kapitál v Kanadě (zdroj Venture Capital Journal)

Venture kapitál v Kanadě (zdroj Venture Capital Journal)

Venture kapitál v USA a v Kanadě IRR (zdroj Venture Capital Journal)

Venture kapitál v USA a v Kanadě IRR (zdroj Venture Capital Journal)

Zdroj: Business Development Bank of Canada in Venture Capital Journal

Zároveň však platí, že kanadský trh neunikl aktuálnímu zpomalení globální startupové scény. V roce 2023 bylo investováno 6,9 mld. CAD na kanadském venture kapitálovém trhu, což je o celých 34 % méně, než v roce 2022 a reflektuje to globální reakci na vysoké úrokové míry. Téměř polovina investic směřovala do series A a series B, kanadští investoři tedy volí pragmaticky a dále sice investují, ale převážně v nižších objemech. V Kanadě se také postupně očekává další nárůst kanadských seed a pre-seed fondů, ačkoli jsou aktuálně méně dostupné než v USA. Zajímavou příležitostí také může být přístup k americkým investorům, kteří se na kanadské scéně čím dál více pohybují. Mezi důvody tohoto zájmu z USA patří i výrazný růst emerging tech včetně kvantových technologií a AI, Kanada má zároveň kompetitivní platovou hladinu vůči Spojeným Státům a celkově příznivé podmínky pro podnikání včetně jednoduchých startup víz. Kanadská vláda také podporuje příliv VC fondů skrze Venture Capital Catalyst Initiative spravovanou Business Development Bank of Canada. Detailně tyto informace představil Venture Capital Journal.

České firmy by nicméně měly brát v potaz, že pokud budou hledat investory mezi kanadskými VC fondy, bude většinou očekáváno vytvoření pobočky (či někdy i přenesení HQ) do Severní Ameriky. Se soft landingem a kontakty však mohou pomoci již zmíněné inkubátory a akcelerátory, zároveň mohou startupy benefitovat z konkrétně zaměřených startupových programů. Například pro ženy founderky je k dispozici celá škála specializovaných programů (přehled včetně akcí je například k dispozici zde).

České startupy budou mít opět příležitost se představit v Kanadě také v červnu na Collision Conference. Možnost přihlašovat se na tuto klíčovou technologickou akci stále platí, je možno obracet se na eva.bartonova@mzv.gov.cz a karolina.konicarova@czechinvest.org.

Eva Libs Bartoňová, ekonomická diplomatka GK Toronto


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688