Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.05.2024 17:53:00

Na každý tanec je potřeba dvou: Americký dolarově akciový příběh

Kapitalizace akciového trhu k produktu neroste jen v USA, ale v celém světě. Z čistě ekonomického pohledu to samo o sobě není překvapivé, naopak. Proč je ale v USA tento trend mnohem silnější? Souvisí to i s dolarem?

1 . Trh a produkt – USA a svět
: Následující graf od Goldman Sachs ukazuje jak se v USA a ve světě měnil poměr kapitalizace akciového trhu k (nominálnímu) produktu. Pokud bychom jako výchozí bod vzali počátek devadesátých let, v obou případech velikost akciového trhu byla asi na 30 – 40 % ročního produktu. Americké obchodované firmy pak svou kapitalizaci relativně k produktu zvyšovaly trendově vyšším tempem. Nyní jsou na 187 % NHDP, svět je na cca třetinovém poměru.

Uvedené měřítko je prý oblíbeným valuačním poměrem jednoho známého investora, ale možná tomu tak již dávno není. Každopádně já bych jej řadil naopak mezi měřítka slabá. Tato slabost jde přitom relativně dobře měřit a to pomyslnou vzdáleností jmenovatele valuačního poměru od volného toku hotovosti firmy/trhu. U NHDP je pak hodně velká (produkt – tržbymaržeziskycash flow). A když už bychom chtěli poměr kapitalizace k NHDP nějak interpretovat a používat, bylo by dobré mít na paměti mechanismus, který jsem tu rozebíral nedávno: Jednoduše řečeno, pokud by akcie dlouhodobě rostly o svou požadovanou návratnost, bude poměr jejich kapitalizace k produktu „přirozeně“ vyšší a vyšší.

Například s požadovanou návratností na 10 % ročně a nominálním růstem produktu na 4 % (2 % inflace a 2 % růst reálný) tu máme růstový diferenciál 6 % ročně. Vysvětlení různého sklonu trendu u obou křivek v grafu (USA vs. svět) pak jde z pohledu fundamentu buď za zisky, či valuacemi. Docela dlouhá řada posledních let je přitom v USA charakterizována dominancí velkých technologických firem. Ty přitom mají relativně vysoké valuace, ale také dokážou generovat růst zisků, na který si řada jiných firem nesáhne. Poměrně bezpečně tak můžeme říci, že rozevírání trendu u obou křivek je z nemalé části dáno právě velkými technologiemi v USA (absencí jejich protějšků jinde ve světě):

sous1
Zdroj: X

2 . Akcie a dolar: Druhý dnešní graf ukazuje vývoj kurzu dolaru ke koši měn. Jeden z komentářů na X u oné dvojici obrázků hovořil o kauzalitě jdoucí od druhého k prvnímu a to na úrovni globálních (ne)rovnováh. Zjednodušeně řečeno: Země s obchodními přebytky získávají od USA (země deficitní) dolary, které recyklují nákupem dolarových aktiv, včetně akcií. Posilování dolaru a jeho dominantní pozice ve světové ekonomice tak jde ruku v ruce v posilováním US akciového trhu. A žene nahoru i poměr jeho kapitalizace k NHDP.

Z hlediska onoho fundamentu by to znamenalo, že tato dolarová recyklace táhne nahoru americké valuace, které jsou skutečně hodně vysoko jak ke zbytku světa, tak relativně ke své historii. K tomu je pravda, že ona recyklace skutečně probíhá – USA spotřebovávají více než vyrobí, u zbytku světa (jako celku) je to opačně a USA si tak od něj musí půjčovat. Opatrný bych ale u tohoto kolečka (a u řady jiných) byl s kauzalitami. Jak se říká, na každý tanec je potřeba dvou. Tímto kolečkem pak otáčí také obě strany – ti co vyváží, i ti co dováží, ti co si půjčují i ti, co půjčují. Na nutnost opatrnosti s kauzalitou pak ukazuje i to, že tu u země s chronickými obchodními deficity hovoříme o posilování a ne oslabování její měny. Více možná někdy příště.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688