mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  15.05.2024 13:47:12

Program Norských fondů dospěl do cíle, podpořil 165 projektů (video)

Program Norských fondů dospěl do cíle, podpořil 165 projektů

Pět let realizací, 165 projektů a téměř 900 milionů korun. Implementační období programu Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu je u konce. Realizace projektů, které získaly podporu z Fondů EHP a Norska pro období 20142021, je ukončena.

Od vyhlášení první výzvy z programu Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu, který je jedním z jedenácti českých programů podpořených z prostředků Fondů EHP a Norska, uplynulo téměř pět let. Během tohoto období bylo na 165 projektů a dalších jedenáct bilaterálních iniciativ, zaměřených na podporu mezinárodní spolupráce mezi Českou republikou a Norskem, alokováno téměř 900 milionů korun.

Prostředky programu byly rozděleny mezi čtyři vybrané oblasti podpory zahrnující ochranu ekosystémů a biodiverzity, znečištění ovzduší a vod i adaptaci na změnu klimatu v obcích a regionech. Díky prostředkům z Norských fondů se tak například podařilo rozšířit ptačí parky Josefovské louky a Kosteliska, vybudovat stovky nových hnízdních budek pro ohrožené druhy sov, ozelenit desítky lokalit v Ostravě, provést monitoring znečištění ovzduší nejen v česko-polském pohraničí či zavést zkušební provoz nového stupně čištění odpadních vod v Thomayerově nemocnici v Praze.

Již nyní se mohou zájemci seznámit s příběhy vybraných projektů v krátké dokumentární sérii dostupné na YouTube kanálu SFŽP ČR. V současnosti probíhá natáčení dalších dílů, které diváky zavedou například za invazními druhy raků nebo do jihomoravských Kostic, kde s podporou Norských fondů vznikla nová vodní nádrž.

Klíčový je rozvoj mezinárodní spolupráce

Jedním z cílů Státního fondu životního prostředí ČR je posilování mezinárodní spolupráce na ochraně životního prostředí. Program Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu poprvé nabídl možnost mezinárodní spolupráce při realizaci projektů také žadatelům.

„Jedním z hlavních pilířů programu Norských fondů je důraz na přeshraniční spolupráci u našich projektů. Státní fond životního prostředí ČR nově inicioval také prohloubení spolupráce mezi jednotlivými přijímacími státy, mezi něž patří například Polsko, Slovinsko, Řecko, Rumunsko či státy Pobaltí. I když každá ze zemí řeší svá specifika, mnoho témat v ochraně životního prostředí je nám společných a otevírá se prostor pro vzájemné sdílení zkušeností. Věřím, že se naše iniciativa bude nadále rozvíjet a umožní navázat kontakty, které budou prospěšné pro ochranu přírody,“ zdůrazňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

O dalším programovém období se nyní rozhoduje na úrovni EU

Příprava financování zelených projektů z prostředků Norských fondů v novém období, stejně jako nastavení programu a výzev, je aktuálně na samém začátku. „Ze strany donorů je základní rámec stanoven, nyní probíhá schvalovací proces mezi jednotlivými státy Evropské unie. Následně proběhnou jednání na úrovni České republiky a teprve poté budou uzavřeny příslušné dohody,“ uvádí Petr Valdman.

Přípravné práce může Fond zahájit až v okamžiku, kdy bude mít k dispozici podklady ze strany donorů a Kanceláře finančního mechanismu v Bruselu. „V následujících měsících budeme pečlivě hodnotit výsledky našich projektů i administrativní postupy, které s nimi souvisejí. Na základě dosavadních zkušeností již víme, že se budeme snažit prosadit celkové zjednodušení administrativních požadavků a vykazování způsobilých výdajů. Každý z našich projektů je jedinečný a je škoda, aby se pro vysoké administrativní nároky nezrealizovaly,“ doplňuje Ivo Marcin, ředitel Sekce strategie Fondu a mezinárodní spolupráce Státního fondu životního prostředí ČR.

Zajímají vás projekty podpořené z programu Norských fondů?

Nenechte si ujít čtail-akce/?id=273" target="_blank"> konferenci Inovace v ochraně životního prostředí, kde se dozvíte výsledky inovativních projektů v ochraně ekosystémů a vod. Konferenci bude možné sledovat také online. Odkaz pro sledování bude zveřejněn na facebookovém profilu programu Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu.

Výsledky jednotlivých výzev a projektů, včetně konečných celkových nákladů na realizaci, budou po ukončení administrace zveřejněny na webové stránce Státního fondu životního prostředí ČR.

Kontakt pro média:

Stanislava Beyerová
Samostatné oddělení komunikace SFŽP ČR
tel.: +420 267 994 333
e-mail: komunikace@sfzp.cz

Veronika Krejčí & Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 058
e-mail: tiskove@mzp.cz

Program Norských fondů dospěl do cíle, podpořil 165 projektů

Program Norských fondů dospěl do cíle, podpořil 165 projektů

Pět let realizací, 165 projektů a téměř 900 milionů korun. Implementační období programu Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu je u konce. Realizace projektů, které získaly podporu z Fondů EHP a Norska pro období 2014–2021, je ukončena.

Jubilejní EKOFILM představuje vizuální styl 50. ročníku. Jeho autorem je mladý tvůrce se znevýhodněním

Jubilejní EKOFILM představuje vizuální styl 50. ročníku. Jeho autorem je mladý tvůrce se znevýhodněním

Nejstarší evropský filmový festival o životním prostředí EKOFILM představil vizuální styl pro jubilejní 50. ročník. Letos poprvé se na něj vyhlásila veřejná soutěž. Vítězné grafické zpracování letošního tématu Jak (ne)zabít přírodu vybrali organizátoři z dvaceti šesti přihlášených návrhů. Ten ...

Hladina podzemní vody v okolí dolu Turów díky těsnicí bariéře stoupá. Je to dobré znamení pro zamezení odtékání vody z českého území

Hladina podzemní vody v okolí dolu Turów díky těsnicí bariéře stoupá. Je to dobré znamení pro zamezení odtékání vody z českého území

Poslední měření ukázala, že díky podzemní těsnicí stěně u dolu Turów stoupá podzemní voda za stěnou směrem k České republice. Opět se tak ukazuje, že je bariéra funkční. K nárůstu hladin podzemní vody došlo na všech čtyřech vrtech. Zároveň je vidět, že hladina vody stoupá i u vrtů do vzdálenosti až ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688