mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.05.2024 12:26:00

Polsko chce být evropským lídrem v malém atomu

14.05.2024 / 12:10 | Aktualizováno: 14.05.2024 / 12:26

Na polské politické scéně panuje shoda, že přechod na jadernou energii je jediným způsobem, jak uspokojit rostoucí hlad země po energii a zároveň splnit požadavky klimatické politiky EU. Polský obrat v jaderné energetice zahrnuje nejen výstavbu velkých jaderných elektráren, ale také malých modulárních jaderných reaktorů (SMR). Podle mnoha odborníků mohou být SMR budoucností energetického sektoru. SMR mají být používány především jako zdroje energie pro energeticky náročné průmyslové závody. V Polsku byly předloženy projekty na výstavbu SMR, což z něj dělá evropského lídra. Výstavba SMR je plánována v Kanadě, USA, Francii, Velké Británii, České republice a dalších zemích. České firmy z oblasti jaderné energetiky by mohly nabídnout svoje zkušenosti polským investorům do SMR

Technologie SMR je součástí jaderné renesance. Od ruské invaze na Ukrajinu a následné energetické krize v EU nabírá na síle, a to od Severní Ameriky po Evropu a východní Asii. První SMR na světě má postavit kanadská energetická společnost Ontario Power Generation (OPG) v roce 2029 v Darlingtonu na okraji Toronta.

V Polsku se zapojuje do projektů SMR již několik společností - např. Orlen, Synthos, KGHM, ŠGP Industria, Tauron, Enea, Unimot či Grupa Azoty. Společný podnik firem Orlen a Synthos pod názvem Orlen Synthos Green Energy (OSGE) plánuje postavit první SMR založený na technologii BWRX-300 od americko-japonského konsorcia GE Hitachi. Pro svou relativně malou velikost (srovnatelné s fotbalovým hřištěm) může být tento typ SMR umístěn v místech, kde jejich dopad na životní prostředí zůstává minimální. Usnadňuje se také integrace reaktorů se stávající přenosovou soustavou, což se promítá do snížení investičních nákladů.

Vzhledem k téměř žádným zkušenostem s jadernou energetikou v Polsku se firma OSGE rozhodla spolehnout na osvědčeného a zkušeného partnera jakým je GE Hitachi. Podle vyjádření zástupců OSGE má GE Hitachi nejen správnou technologii, ale také dodavatelský řetězec a materiálové zkušenosti související s fungováním této technologie. Velmi důležitá byla také otázka přístupu k licencovanému jadernému palivu, které se vyrábí ve Španělsku a obohacuje ve Francii. Reaktor BWRX-300 o výkonu 300 MW je v současné době nejkonkurenceschopnější ze všech technologií SMR. Technologie BWRX-300 má kladné obecné stanovisko od Polské agentury pro atomovou energii (PAA), což je první krok v licenčním řízení. GE Hitach již zahájilo licenční proces pro svůj reaktor BWRX-300 se čtyřmi regulačními orgány, a to v Kanadě, USA, Velké Británii a Polsku. Licencování je důležitým krokem na cestě ke komercionalizaci technologie BWRX-300.

OSGE obdržela v prosinci 2023 od polského Ministerstva klimatu a životního prostředí kladné principiální rozhodnutí o šesti lokalitách pro SMR. OSGE v nich chce vybudovat 24 SMR. Principiální rozhodnutí potvrzuje, že investice do SMR je ve veřejném zájmu a je součástí polské politiky v oblasti energetiky a klimatu. Nejpokročilejší projekt SMR je v současné době v lokalitě Stawy Monowskie u Osvětimi v Malopolském vojvodství, kdy již bylo oznámeno rozhodnutí upřesňující požadavky na rozsah zprávy o vlivu na životní prostředí a začínají studie o vlivu na životní prostředí a práce na zprávě o bezpečnosti.

Zároveň OSGE pracuje na rozvoji dalších dvou lokalit, kterými jsou Ostołęka (Mazovské vojvodství) a Włocławek (Kujavsko-pomořské vojvodství). Dalšími identifikovanými potencionálními lokalitami pro SMR jsou Stalowa Wola, zvláštní ekonomická zóna Tarnobrzeg či Varšava.

V roce 2023 byl společný podnik OSGE zařazen do strategického amerického programu Phoenix, díky němuž bude mít OSGE zaručené financování od Ministerstva zahraničí USA na urychlení projektu výstavby SMR v Polsku. OSGE je prozatím jedinou polskou společností, která se tohoto programu účastní.

Výběr lokality pro SMR je kromě ekologických otázek dán především zájmem o energii ze strany potenciálních odběratelů. Přirozeným partnerem je zde průmysl. Pro ten mohou být SMR, jejichž specifičnost umožňuje flexibilní výběr výkonu a relativně rychlou implementaci, odpovědí na výzvy spojené s dekarbonizací průmyslu.

Kromě malých jaderných modulárních reaktorů BWRX-300 se Polsko spoléhá také na další technologie SMR. Použití několika technologií současně může vést ke skutečnému rozmachu technologie SMR.

Průmyslová společnost ŠGP Industria obdržela v uplynulých dnech od Ministerstva klimatu a životního prostředí principiální rozhodnutí týkající se výstavby SMR s technologií od britské firmy Rolls-Royce. Jedná se o tlakovodní reaktor o výkonu 470 MW vyvinutý na základě zkušenosti firmy s loděmi s jaderným pohonem. ŠGP Industria plánuje výstavbu tří SMR za účelem dekarbonizace regionální energetické infrastruktury a výroby zeleného vodíku. Očekává se, že SMR v budoucnu nahradí více než 8 GW instalovaného výkonu uhelných elektráren v jižním Polsku.

Polská těžební a metalurgická společnost KGHM chce postavit SMR s technologií od americké společnosti NuScale. Jedná se o malý jaderný reaktor Voygr o výkonu 77 MW. Tlakovodní reaktor Voygr čeká na schválení americkým regulátorem The US Nuclear Regulatory Commission. KGHM plánuje postavit jadernou elektrárnu se šesti SMR o celkovém výkonu 462 MW ve Velkopolském vojvodství.

Záměrem postavit SMR v Polsku se zabývají i další společnosti. Katovická energetická společnost Tauron podepsala se společností KGHM prohlášení o spolupráci v oblasti SMR. Poznaňská energetická skupina Enea se zajímá o SMR a analyzuje pro ně potenciální lokality.

SMR mohou významně přispět k dekarbonizaci polského průmyslu, energetiky a teplárenství. Uhlí tvoří stále zhruba 70% energetického mixu země. Podle průzkumu 60% respondentů v Polsku je pro výstavbu SMR a 75% obecně podporuje rozvoj jaderné energie.

České firmy z oblasti jaderné energetiky by měly oslovit výše uvedené polské investory do SMR a nabídnout jim svoje zkušenosti. Reálnou šanci uspět mají určitě dodavatelé služeb nebo výrobci komponentů. Potenciální čeští dodavatelé budou muset získat příslušná povolení, osvědčení a certifikáty a splňovat přísné normy kvality. Zahraniční konkurence bude určitě vysoká. Polsko chce, aby minimálně 50% dodávek pro SMR pocházelo od místních firem. Plánovaná výstavba několika desítek bloků SMR má stát více než 100 mld. PLN (cca 590 mld. ). Tato suma určitě stojí za spolupráci s polskými firmami.

 

Zpracoval: Jaroslav Remeš, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Varšavě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688