Export (export.cz)
Export  |  13.05.2024 13:08:00

Více exportu a další modernizace (Indie v poločasu voleb)

V Indii až do 1. června probíhají parlamentní volby, kterých se může zúčastnit téměř 1 miliarda voličů. Předvolební průzkumy favorizovaly Národní demokratickou alianci (NDA) vedenou stranou Bharatiya Janata Party (BJP) současného premiéra Narendry Módího, který by tak mohl získat již třetí mandát. Bez ohledu na to, zda zvítězí on nebo opoziční seskupení INDIA pod vedením Indické národní kongresové strany (INC), lze očekávat další upevňování postavení země v globální politice, podporu exportu a modernizaci hospodářství.

Foto Shutterstock

Volební program strany BJP premiéra Módího se nese v duchu posílení mezinárodního postavení Indie. V politické rovině má Bhárat, jak je v manifestu Indie nazývána, aspirovat na získání stálého místa v Radě bezpečnosti OSN a upevnění své pozice „Vishwa Bandhu“ (globálního přítele), který jedná ve prospěch celého lidstva, je hlasem globálního Jihu a nositelem civilizačních hodnot. Indie se má podle BJP stát „mostem mezi západními strategickými partnery a rozvojovým světem“.

V ekonomické oblasti chce BJP dále podporovat pohyb mezinárodního obchodu a zboží přes Indii, a to prostřednictvím ekonomického koridoru Indie – Blízký východ – Evropa. V neposlední řadě reaguje předvolební manifest také na aktivity Číny v Indo-Pacifiku a chce zajistit svobodu plavby a námořní bezpečnost v Indickém oceánu. Nadále má být proto uplatňována doktrína SAGAR (Security and Growth for All in the Region), v rámci které indické námořnictvo a pobřežní stráž mimo jiné chrání výlučné ekonomické zóny v Indickém oceánu včetně surovinové bezpečnosti.

Opozice chce napravit image Indie

Program opoziční Indické národní kongresové strany se zaměřuje na domácí politiku a na „obranu ústavnosti“ v Indii, věnuje se ale také zahraniční a ekonomické politice. Indie má podle INC usilovat o silnější roli v multilaterálních institucích, koordinovat postoje s ostatními zeměmi globálního Jihu v životně důležitých otázkách a pokračovat v práci na reformě a posílení mezinárodních organizací. Kongres chce také pracovat na napravení mezinárodní image Indie, kterou podle něj poškodila vláda premiéra Módího svou netolerancí k disentu a potlačováním lidských práv. Strana dále deklaruje, že bude v zájmu indických společností a spotřebitelů usilovat o uzavření dlouho běžících obchodních jednání s jinými zeměmi.

Země provedla řadu reforem

S odhadovaným růstem HDP 7,8 % patřila Indie podle Mezinárodního měnového fondu v roce 2023 k nejrychleji rostoucím ekonomikám. Silný růst předpovídá MMF i do let 2024 a 2025 – 6,8 % a 6,5 %. Vlády premiéra Módího podnikly v posledním desetiletí řadu reforem s cílem modernizovat domácí hospodářství. Indie liberalizovala politiku přímých zahraničních investic, investovala do infrastruktury, zahájila privatizaci klíčových státních firem, zjednodušila daňový systém a velmi razantně prosazovala digitalizaci. V rámci podpory zakládání výrobních clusterů v sektorech čipů, biotechnologií, čisté a zelené energetiky, vesmírných technologií a dalších sektorů zavedla vláda podpůrné programy, jako je například výrobní podpora (Production linked incentives, PLI).

Začátkem roku 2023 vydala vláda dokument Nová zahraničně obchodní politika, v němž si stanovila ambiciózní cíl ztrojnásobit hodnotu vývozu zboží a služeb do roku 2030 na 2 biliony USD. Pro dosažení tohoto cíle mají být uskutečněny reformy včetně digitalizace vývozních a dovozních licencí, podpory obchodování v domácí měně a liberalizace obchodu prostřednictvím bilaterálních a multilaterálních dohod o volném obchodu. Indie má v současnosti sjednaných 11 platných obchodních dohod. Dohoda s EU je v jednání. Zároveň však v Indii zůstává zachována či je zaváděna řada netarifních překážek – naposledy omezení vývozu potravin z roku 2022 a takzvaný systém řízení dovozu notebooků, tabletů a osobních počítačů z roku 2023.

Nová infrastruktura a modernizace

Indické hospodářské priority bez ohledu na výsledek parlamentních voleb zůstanou s nejvyšší pravděpodobností zaměřeny na posilování průmyslových kapacit, liberalizaci zahraničních investic a modernizaci klíčové indické infrastruktury. Tyto investice by měly do budoucna zajistit Indii větší soběstačnost a posílit konkurenceschopnost vývozů indického zboží a služeb. V plánu je nová výstavba i modernizace stávajících letišť, přístavů, mostů, železničních tratí, silniční infrastruktury nebo budování výrobních kapacit a zavádění nových technologií v oblasti obranného průmyslu, chemického průmyslu, vodohospodářství a odpadního průmyslu, automobilového průmyslu, energetice, ICT, odvětví aerospace, těžařství a důlním průmyslu, zemědělství, zdravotnictví i služeb. Velvyslanectví České republiky v Dillí je připraveno podpořit a nabídnout služby českým exportérům, kteří se rozhodnou pro spolupráci s indickými partnery.

Laura Vlachová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Dillí

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688