senat.cz (Senát PČR)
Z domova  |  05.05.2024 13:58:00

Projev předsedy Senátu u Českého rozlasu při příležitostí 79. výročí Pražského povstání

Projev předsedy Senátu u Českého rozlasu při příležitostí 79. výročí Pražského povstání (05.05.2024)


Zveřejňujeme textový přepis projevu předsedy Senátu Miloše Vystrčila při příležitosti 79. výročí Pražského povstání a konce 2. světové války, který přednesl dne 5. května 2024 před budovou Českého rozhlasu.

Projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila před budovou Českého rozhlasu

Projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila před budovou Českého rozhlasu

Před 79 lety 8. května 1945 ráno zaznělo ve vysílání Československého rozhlasu – „je právě sechs hodin“. A následně už bylo vysílání pouze české a hrály se zakázané české písničky. Další vývoj události byl velmi rychlý. Ve 12.33 hodin již zaznívá z rádia výzva hlasatele českého Rozhlasu Zdeňka Mančala „Voláme českou policii, české četnictvo a vládní vojsko na pomoc Českému rozhlasu!“ V 12:45 rádio už vysílalo: „Voláme vše české na pomoc Českému rozhlasu, esesáci zde vraždí české lidi…!“ Začal boj o Český rozhlas. Začalo Pražské povstání.

Sešli jsme se zde u budovy Českého rozhlasu, abychom si připomněli naše hrdiny, abychom si připomněli ty, co na barikádách bojovali a mnozí z nich na nich také padli. Sešli jsme se proto, abychom si připomněli hodnotu a význam odkazu Pražského povstání, jehož jsme se stali nositeli.

Boje na pražských barikádách v květnu 1945 jsou zásadní historickou událostí. Pražské povstání představuje počtem bojovníků i obětí největší bitvu českého národa za svobodu na vlastním území. Žádná větší bitva tady nebyla. Pražské povstání je dalším hrdinným vzepětím, ve kterém jsme dokázali, že náš lid a zejména naši vojáci se nikdy nesmířili s Mnichovskou dohodou a s potupnou kapitulací v roce 1938. Květnové povstání v Praze můžeme s hrdostí a sebevědomím srovnávat například s podobnými událostmi ve Varšavě a Paříži v srpnu 1944 či v italských velkoměstech jako Milán, Janov a Turín v dubnu 1945.

Při pražském květnovém povstání bojovali a umírali čeští vlastenci a díky Českému rozhlasu mohl sledovat tento hrdinný boj celý národ. Povstání mělo celonárodní charakter. Počet známých obětí činí v současné době bezmála 3 000, a toto číslo není konečné. Počet bojovníků a jejich podporovatelů, kteří se do Pražského povstání přímo nebo nepřímo zapojili, se potom dá počítat na desetitisíce, možná i statisíce.

Do boje se zapojili zklamaní a zrazení čeští vojáci, zklamaní tím, jak se chovali politici v roce 1938. Pražského povstání se aktivně účastnilo i více než 4 000 příslušníků českých policistů, na to se často zapomíná. Jedním z největších hrdinů Pražského povstání byla česká mládež – chlapci a děvčata bez bojového výcviku, vychovaní však Sokolem, Junákem, legionářskou legendou. My bychom na to neměli zapomínat.

Velitel Pražského povstání brigádní generál Karel Kutlvašr a je důležité si připomenout, co řekl na tiskové konferenci 22. května 1945:

„Barikády a společný boj se zbraní v ruce nás spojily ještě daleko více než samotná okupace. Společná a jednotná byla naše barikáda, jedno a společné bylo nebezpečí pro nás pro všechny. Rozhlas vysílal na jedné a společné vlně a všichni mu stejně a podobně rozuměli. Nebylo neshod ohledně cíle a konečného požadavku. Všichni byli tvrdě, zásadně, nekompromisně proti okupaci a Němcům... Ač všichni bojovníci na barikádách vykonali vzorně a hrdinsky svůj úkol bojovníků za svobodu, považuji za svou povinnost zvláště zdůraznit odvahu a statečnost české pražské mládeže. Chlapci a děvčata ve věku 16 až 18 let, nevycvičení, dokázali pravé divy udatnosti...“

Já to tady připomínám a ptám se tady, co my dnes? My dnes pořád splácíme dluh obětem. Je naší povinností a bytostným zájmem, abychom dokázali všechny oběti identifikovat a odčinili jsme tak nepochopitelné zastavení pátrání po obětech v roce 1948. Vojenskému historickému ústavu za jeho práci a vydání publikace „Padli na barikádách“ patří naše velké poděkování. Ale tím jeho práce nekončí. Je potřeba jasně říct, jak proběhlo Pražské povstání, kdo byl v čele odboje a kdo se do odboje zapojil. Je nutné připomenout si, že to bylo celonárodní povstání, že to byl odboj českého lidu.

Naší hlavní povinností a úkolem je však nezapomínat na odkaz povstalců – bojovníků Pražského povstání, kdy se společně a bez rozdílu hrdinně postavili zlu, diktátu a nesvobodě, přinesli oběti, získali respekt a zvítězili. Budiž to pro nás a naši současnost základním poučením. Nesmíme nikdy zapomenout na větu brigádního generála Karla Kutlvašra: „Společná a jednotná byla naše barikáda, jedno a společné bylo nebezpečí pro nás pro všechny.“

Děkuji Vám za pozornost a prosím nezapomeňme!

 

Andrea Kubová, 05.05.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688