Snazší život pro podnikatele. MPO navrhuje 23 opatření na omezení byrokracie

Publikováno:
3.5.2024
Autor:
Odbor komunikace 01400

Úpravy v oblasti živnostenského podnikání, zaměstnanosti, životního prostředí či daňové správy. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) poslalo do mezirezortního připomínkového řízení balíček 23 námětů na snížení administrativní zátěže podnikatelů. Cílem je, aby byla všechna opatření realizována nejpozději do konce 1. poloviny roku 2025, a to včetně ukončení případných legislativních procesů.


„Jedním z hlavních předpokladů pro úspěšné podnikání je přívětivé podnikatelské prostředí, nízká administrativní zátěž a co možná nejjednodušší pravidla pro podnikání. Naším cílem je vytvořit podnikatelům takové podmínky, kde nebude stát překážkou, ale partnerem. Proto jsme připravili těchto 23 návrhů opatření, která podnikatelům umožní snižovat výdaje, šetřit čas a zvýšit produktivitu. Od opatření si slibujeme, že také zvýší atraktivitu Česka mezi zahraničními investory,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že náměty ministerstvo konzultovalo s odbornou veřejností, ostatními rezorty či se zástupci podnikatelských svazů a asociací.

Seznam 23 návrhů zahrnuje opatření, která spadají pod více rezortů. MPO ale bude koordinátorem jejich zavádění a samo si vezme na starosti například přípravu Databáze informačních povinností nebo další vylepšování Portálu živnostenského podnikání. „Zrušíme povinnost uvádět údaj o doručovací adrese při ohlašování živnosti a také chystáme aktualizaci obsahu jednotlivých živností tak, aby byl co nejlépe srozumitelný. Databáze informačních povinnosti pak přinese seznam povinností podnikatelů na jednom místě,“ popisuje ministr Síkela.

V rámci seznamu opatření dále MPO navrhuje umožnit na základě dohody mezi zaměstnavatelem a pracovníkem vyplácení mzdy v eurech i těm zaměstnancům, kteří nemají místo výkonu práce v zahraničí. Mezi návrhy je i plnohodnotné legislativní ukotvení elektronické a digitální účtenky, aby se ušetřil tisk účtenek, pokud to zákazník nepožaduje. Vydání papírové formy účtenky by bylo povinné pouze na vyžádání. Zákazník by digitální účtenku mohl získat například prostřednictvím aplikace nebo e-mailu. Díky tomu by byl proces nakupování rychlejší, jednodušší a zároveň přispěje k postupnému odstranění situace, kdy se účtenka vytiskne a rovnou vyhodí, protože ji zákazník nechce.

Dále navrhujeme zrušení povinnosti sestavovat písemný rozvrh čerpání dovolené a jeho odsouhlasení odborovými organizacemi. Zaměstnavatelé by díky tomu mohl rychleji reagovat na požadavky zaměstnanců čerpat dovolenou.

Mezi další návrhy patří některé úpravy formulářů pro odevzdávání daňového přiznání, jednodušší převody vozidel nebo zavedení podkladů pro posuzování vlivu na životní prostředí pouze v elektronické podobě, místo té papírové. V rámci balíčku rezort také navrhuje změny v udělování pokut a sankcí. Pokud by pokutovaný zaplatil sankci ve zkrácené lhůtě od jejího udělení, snížila by se její výše automaticky o polovinu. O navrhovaných parametrech se bude ještě jednat.

„Ostatní rezorty nyní budou mít v rámci mezirezortního připomínkového řízení 10 dní na své připomínky. Po jejich zapracování se návrhem bude zabývat vláda s tím, že finální podoba opatření se může během tohoto procesu změnit,“ říká vrchní ředitel sekce hospodářství MPO Eduard Muřický.

Seznam navrhovaných opatření je k dispozici v příloze nebo ke stažení pod tiskovou zprávou na webu MPO.



Zařazenopá 03.05.2024 15:05:00
ZdrojMPO.cz - Rozcestník
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/snazsi-zivot-pro-podnikatele--mpo-navrhuje-23-opatreni...
AutorOdbor komunikace 01400
guid280898

Související témata

Ministerstvo průmyslu

Vydaná opatření a zpravodajství

Další zprávy k tématu ""

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.