Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  03.05.2024 14:13:05

Emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla klesly o 12 %

 

3. 5. 2024

Skupina ČEZ dál zelená: emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla klesly o 12 %, naopak investice do udržitelných činností stouply o 4,7 miliardy

Zelenání výroby Skupiny ČEZ pokračuje. ČEZ meziročně snížil přímé emise skleníkových plynů o 12 %, což odpovídá úspoře zhruba 2,2 milionů tun ekvivalentu CO2. ČEZ je tak na dobré cestě splnit svůj cíl klimatické neutrality do roku 2040. Největší česká energetika naopak zvýšila investice do udržitelných aktivit – jejich podíl přesáhl dvě třetiny veškerých investic a meziročně stoupl o 4,7 miliardy. Nejnovější ESG statistiky představuje aktuálně vydaná Zpráva o udržitelném rozvoji Skupiny ČEZ za rok 2023. Čtenářům nabízí přibližně 300 nejrůznějších ukazatelů z oblasti životního prostředí, sociální péče a řízení firmy.

Čerstvě vydaná Zpráva o udržitelném rozvoji Skupiny ČEZ za rok 2023 předkládá zájemcům podrobný přehled aktivit a sledovaných parametrů v oblasti ochrany životního prostředí (E), sociálních a zaměstnaneckých otázek (S), dodržování lidských práv, pravidel a právních předpisů (G) za více než 200 společností, které Skupinu tvoří. Samostatný přehled nefinančního reportingu vychází letos naposled. Od příštího roku bude v souladu s evropskou legislativou již nedílnou součástí standardní výroční zprávy.

Skupina ČEZ je na dobré cestě splnit cíle, které jsme si v rámci udržitelného podnikání předsevzali. Za posledních pět let jsme snížili emisní intenzitu o 28 procent. Většinu výroby elektřiny už dnes zajišťujeme z bezemisních zdrojů. Klesají nám ale i další emise, například prachu, nebo celková spotřeba vody. Naopak naše investice do zelených aktivit výrazně rostou,“ uvedla členka představenstva a Chief Sustainability Officer Michaela Chaloupková.

Ze zveřejněných dat za rok 2023 vyplývá, že Skupina ČEZ úspěšně pokračuje v plnění svých ambiciózních dekarbonizačních cílů stanovených ve strategii Vize 2030Čistá Energie Zítřka. Přímé emise (Scope 1) klesly meziročně o 12 %, což představuje 2 206 790 tun CO2. Skupina ČEZ tak stále cílí na úplnou klimatickou neutralitu do roku 2040. V září 2023 získala jako první česká společnost validaci svých dlouhodobých klimatických cílů od mezinárodní iniciativy SBTi.

Z kapitoly věnované zhodnocení činností podle evropské taxonomie zase vyplývá, že narostl objem investic do udržitelných aktivit, které jsou v souladu s taxonomií: loni činil jejich podíl na celkovém CAPEXu 67 %, což meziročně znamenalo zvýšení o téměř 5 miliard korun.

Posun Skupiny ČEZ v ESG pozorně sledují také významné mezinárodní ratingové agentury. U těch nejvýznamnějších si v loňském roce opět o něco polepšila. Podle společnosti CSR Hub, která ratingy téměř 35 000 společností od desítek agentur zpracovává do jednoho finálního ukazatele, se ČEZ loni umístil mezi 16 % nejlépe hodnocených firem na světě. Tato čísla jsou důležitá například pro banky: ČEZ tak má uzavřené již tři úvěrové linky vázané na vývoj ESG ukazatelů, kdy lepší rating znamená nižší úroky a naopak.

Objem reportovaných nefinančních dat rok od roku roste: zatímco zpráva za rok 2021 měla celkem 102 stran, ta za loňský rok jich potřebovala už 190, tedy téměř dvojnásobek. Zprávy se z ekologických důvodů netisknou, jsou k dispozici na webu ČEZ. Čísla z nich také zájemci najdou přehledně roztříděná v on-line Datové knihovně, nejrozsáhlejší databázi ESG dat ze všech evropských energetických firem.

Alice Horáková , mluvčí ČEZ


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688