Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  03.05.2024 07:49:00

Čistý zisk Komerční banky vlivem opravných položek meziročně klesl o 21,3%

Komerční banka reportovala výsledky za první kvartál letošního roku. Čistý zisk, který ovlivnila tvorba opravných položek, v Q1 meziročně klesl o 21,3 % na 2,8 mld. . Mírně klesly také celkové provozní výnosy (-1,5 % meziročně) i čistý úrokový výnos (-1,1 % meziročně). Nižší výnosy se banka snažila zmírnit snížením provozních nákladů (-4,1 % meziročně). Kapitálová přiměřenost dosahovala silných 18,8 %. 24. dubna 2024 schválila výplatu dividendy ve výši 82,66 na akcii a výplatu 100 % zisku plánuje navrhnout i za letošní rok.

Celkové provozní výnosy dosáhly 8,8 miliardy (odhad trhu 8,91 mld. , odhad Patria 8,98 mld. ), a byly tak nižší o -1,5 % oproti prvnímu čtvrtletí minulého roku. Čistý úrokový výnos mírně poklesl o 1,1 % v důsledku zvýšených nákladů na depozita na 6,28 mld. (v souladu s očekáváním trh, odhad Patria 6,38 mld. ). Tato položka obsahuje závazky nově vyžadované regulací (MREL) a dopady ze zrušení úročení povinných vkladů, které musí KB držet jako minimální rezervy u centrální banky. Čistý příjem z poplatků a provizí mírně vzrostl o 4,9 % na 1 589 milionů (odhad trhu 1,64 mld. , odhad Patria 1,63 mld. ), hlavně díky rostoucím investicím zákazníků do podílových fondů a vyšší poptávce korporátních klientů po různých finančních službách, jako je vydávání dluhopisů, služby custody nebo vydávání záruk. Čistý zisk z finančních operací se mírně snížil ve srovnání se silnými loňskými výsledky, ovlivněn zpomalováním klientské aktivity v oblasti zajišťování a obchodování v kontextu stagnující ekonomiky a klesajících sazeb. Čistý zisk náležející akcionářům za první čtvrtletí roku 2024 se meziročně snížil o -21,3 % na 2,8 miliardy (odhad trhu 3,12 mld. , odhad Patria 3,22 mld. ).

1
Zdroj: Komerční banka

Provozní náklady poklesly o -4,1 % na 4,8 miliardy (odhad trhu 4,86 mld. , odhad Patria 4,94 mld. ). Odhadovaný celoroční odvod do regulatorních fondů se výrazně snížil, jelikož ČNB snížila souhrnný příspěvek českých bank do Fondu pro řešení krize a srovnávaní základnu z loňského roku ovlivnilo zvýšení poplatku za pojištění vkladů z důvodu selhání Sberbank CZ. Vyšší odpisy a amortizace odrážely pokračující investice do digitalizace. Náklady na riziko dosáhly výše 0,5 miliard (odhad trhu 0,21 mld. , odhad Patria 0,18 mld. ). KB dosud nerozpustila rezervu na rizika související s inflací, vytvořenou v letech 2021 a 2022.

„Finanční výsledky za první čtvrtletí ukazují zlepšení na úrovni provozního zisku. V meziročním srovnání nám dynamicky rostly vklady i aktiva klientů ve správě, a vidíme rovněž pozitivní trend v úvěrování. Obzvláště mne těší, že zrychluje růst počtu klientů Komerční banky. Vykázaný pokles čistého zisku ovlivnila tvorba opravných položek v Q1, zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku došlo k jejich rozpouštění,“ uvedl Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky.

Kapitálová přiměřenost dosahovala silných 18,8 %, přičemž podíl jádrového Tier 1 kapitálu na rizikově vážených aktivech byl 17,7 %. Kapitálové poměry vykazované během roku 2024 zahrnují mezitímní zisk běžného roku upravený o „předvídatelnou dividendu“ na úrovni 100 % výplatního poměru. Ukazatel krytí likvidity (LCR) byl na 154 %, výrazně nad regulatorním minimem 100 %.

2
Zdroj: Komerční banka

Řádná valná hromada konaná dne 24. dubna 2024 schválila výplatu dividendy ve výši 15,7 miliardy , tj. 82,66 na akcii, před zdaněním. To představuje 100 % konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům KB za rok 2023. Nárok na dividendu mají vlastníci akcií Komerční banky k 6. květnu 2024. Výplata dividendy bude 27. května 2024. S ohledem na aktuální stav hodlá vedení KB pro rok 2024 opět navrhnout rozdělení formou dividend 100 % z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům za rok 2024.

Komerční banka dále oznámila, že představenstvo rozhodlo o zahájení exkluzivního vyjednávání s hlavním městem Prahou o prodeji 100% vlastněné dceřiné společnosti VN 42, s.r.o., která vlastní bankovní budovu na Václavském náměstí 796/42 v Praze. Uvedené rozhodnutí představenstva KB nepředstavuje závazek uzavřít transakci nebo dohodnout se na podmínkách prodeje.

Zdroj: Komerční banka, Patria

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk

dnes 11:38 Photon zveřejnil kvartální výsledky (Česká spořitelna) Akcie v ČR

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688