ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  02.05.2024 12:00:00

EU vyčlenila 4,5 milionu eur na 324 ukrajinských vědeckých projektů na provádění jejich výzkumu

EU vyčlenila 4,5 milionu eur na 324 ukrajinských vědců

Za účelem poskytování trvalé podpory ukrajinskému výzkumu Komise ztrojnásobila původní rozpočet stipendijního programu Eurizon na 4,5 milionu EUR v rámci programu Horizont Evropa. Ruská invaze na Ukrajinu přináší výzkumným pracovníkům každodenní výzvy. Neustálá hrozba útoků na kritickou infrastrukturu, jakož i nemožnost cestování a snížení státního financování brzdily pokrok v oblasti výzkumu. Navzdory těmto výzvám se ukrajinští vědci i nadále angažují ve své práci.

Očekává se, že stipendijní program Eurizon bude mít významný pozitivní dopad na práci ukrajinských výzkumných pracovníků, včetně příležitosti k opětovnému zahájení jejich projektů, provádění špičkového výzkumu, navázání stabilního kontaktu s mezinárodními partnery a rozšíření šíření výzkumu. Stipendijní program jim rovněž umožní snížit stres, pomoci řešit rodinné obtíže, získat přístup k zahraničním univerzitním knihovnám, udržet si odborníky v oblasti IT a určit trendy a osvědčené postupy ve veřejné správě.

Stipendijní program využije celkem 65 projektů, včetně 324 ukrajinských vědců. Některé z nich již svou činnost zahájily, přičemž poslední skupina projektů obdržela granty od 1. května.

Projekty budou provádět výzkum ve všech vědeckých oblastech a budou prováděny ve spolupráci s evropskými výzkumnými infrastrukturami.

Pozadí

V dubnu 2023 byl v rámci projektu Eurizon financovaného z prostředků EU zahájen stipendijní program nazvaný „Dálné výzkumné granty pro výzkumné pracovníky z Ukrajiny. Cílem bylo nabídnout zranitelným výzkumným pracovníkům krátkodobá stipendia v délce 6 nebo 12 měsíců. Z stipendijního programu jsou financovány výzkumné projekty prováděné ve spolupráci s evropskými výzkumnými infrastrukturami.

Projekt Eurizon původně předpokládal, že obdrží maximálně 70 žádostí, a očekává se, že podpoří přibližně 22 týmů, celkem přibližně 90 výzkumných pracovníků s rozpočtem 1,5 milionu EUR. Výzva byla ukončena v květnu 2023 v návaznosti na rozsáhlou informační kampaň na Ukrajině. Odpověď překonala očekávání, přičemž bylo obdrženo celkem 786 žádostí, z nichž 730 bylo způsobilých. V zájmu uspokojení vysoké poptávky se Komise v lednu 2024 rozhodla ztrojnásobit původní přidělený rozpočet na 4,5 milionu EUR a nyní financuje 65 projektů, včetně 324 výzkumných pracovníků.

Žádosti pocházely z celé Ukrajiny, většina z Kyjeva, následovali Charkov a Lvov. Mezi žadateli byli dobře zastoupeni mladí výzkumní pracovníci. Pokud jde o genderový rozměr, 88 % týmů zahrnovalo ženy.

Způsobilé žádosti se týkaly různých tematických oblastí, jako jsou:

V důsledku pokračující útočné války Ruska čelí Ukrajina rostoucím škodám na výzkumné infrastruktuře, logistickým a finančním výzvám při podpoře výzkumných činností v zemi a znepokojivým ztrátám kvalifikovaných odborníků.

Jedním z milníků je spuštění kanceláře programu Horizont Evropa v Kyjevě. EU se dále zavázala poskytnout ukrajinské výzkumné a inovační komunitě další konkrétní praktickou pomoc.

Pro více informací

Solidarita EU s Ukrajinou – Evropská komise

Mezinárodní spolupráce s Ukrajinou v oblasti výzkumu a inovací

Navýšení rozpočtu našeho uznávaného stipendijního programu „granty na výzkum na dálku pro ukrajinské výzkumné pracovníky“

Kancelář programu Horizont Evropa na Ukrajině – Úřad programu Horizont Evropa na Ukrajině

Program Horizont Evropa: Výzkumné infrastruktury – Evropská komise

Quote

Základem každého vědeckého průlomu jsou vynikající výzkumné infrastruktury. Vzhledem k tomu, že stipendijní program Eurizon obdržel neuvěřitelný počet žadatelů, nebudeme se vyjadřovat k potřebám výzkumné a inovační komunity na Ukrajině. Více než dva roky po ruské totální invazi a jeden rok po zahájení této příležitosti financování mohu potvrdit, že 4,5 milionu eur z finančních prostředků EU je připraveno podpořit vědce z Ukrajiny při provádění jejich výzkumných činností. Budeme i nadále stát za Ukrajinou a jejími výzkumnými pracovníky.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-05-01

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688