Aukce Evropské vodíkové banky poskytuje 720 milionů EUR na výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů v Evropě

Aukce Evropské vodíkové banky poskytuje 720 milionů EUR

Komise dnes přiděluje téměř 720 milionů eur sedmi projektům v oblasti vodíku z obnovitelných zdrojů v Evropě, které byly vybrány v rámci prvního soutěžního nabídkového řízení v rámci Evropské vodíkové banky. Finanční prostředky na tuto aukci pocházejí z příjmů systému EU pro obchodování s emisemi. Vítězní uchazeči budou vyrábět vodík z obnovitelných zdrojů v Evropě a obdrží dotaci na překlenutí cenového rozdílu mezi jejich výrobními náklady a tržní cenou vodíku, kterou v současné době řídí výrobci neobnovitelných zdrojů. Evropská vodíková banka proto přispívá k rozšíření čistších paliv, což přispěje k dekarbonizaci evropského průmyslu. Vodík z obnovitelných zdrojů, který vyrábějí, se bude používat v odvětvích, jako je ocelářství, chemikálie, námořní doprava a hnojiva.

Sedm vybraných projektů bylo vítězů aukce s nadměrnou nabídkou, která přilákala celkem 132 nabídek. Vítězní uchazeči společně plánují vyrobit 1,58 milionu tun vodíku z obnovitelných zdrojů během deseti let, čímž se vyhnou více než 10 milionů tun emisí CO2. Vybrané projekty se nacházejí ve čtyřech evropských zemích. Předložili nabídky v rozmezí od 0,37 EUR do 0,48 EUR za kilogram vyrobeného vodíku z obnovitelných zdrojů a rovněž splnili ostatní kvalifikační požadavky. Dotace 7 projektů se pohybuje v rozmezí od 8 milionů EUR do 245 milionů EUR.

Jedná se o vybrané projekty:

Tabulka

Kromě toho Německo prostřednictvím nového mechanismu „Aukce jako službu“ uvolnilo 350 milionů EUR z vnitrostátních finančních prostředků na projekty s nejvyšším postavením v Německu, které nebyly způsobilé pro podporu na úrovni EU, ale splňují kritéria způsobilosti. Německé orgány vyberou a sdělí vítězné projekty. Systém„aukcí jako služba“je otevřen všem členským státům, který jim umožňuje využívat dražební platformu na úrovni EU a přidělovat vnitrostátní finanční prostředky na další projekty. Komise vyzývá ostatní členské státy, aby této služby využily pro budoucí aukce.

Další kroky

Sedm vybraných projektů nyní začne připravovat své individuální grantové dohody s Evropskou výkonnou agenturou pro klima, infrastrukturu a životní prostředí (CINEA). Očekává se, že tyto dohody budou podepsány nejpozději do listopadu 2024.

Vybrané projekty budou muset začít vyrábět vodík z obnovitelných zdrojů nejpozději do pěti let od podpisu grantové dohody. Na certifikovanou a ověřenou výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů obdrží přiznanou paušální dotaci po dobu až deseti let.

Komise plánuje zahájit druhou aukci Evropské vodíkové banky do konce tohoto roku. Před zahájením příští aukce bude vycházet ze zkušeností získaných při této pilotní aukci a bude rovněž dále konzultovat zúčastněné strany.

Pozadí

Inovační fond je největším programem EU pro financování zavádění inovativních technologií pro nulové čisté emise s odhadovaným rozpočtem 40 miliard EUR z výnosů z dražeb povolenek v rámci systému EU pro obchodování s emisemi v letech 2020 až 2030.

Evropská vodíková banka, kterou předsedkyně von der Leyenová oznámila ve svém projevu o stavu Evropské unie v roce 2022, je iniciativou, která má usnadnit domácí výrobu a dovoz vodíku z obnovitelných zdrojů do EU. Jeho cílem je uvolnit soukromé investice v EU a ve třetích zemích řešením investičních výzev, odstraněním mezery ve financování a propojením budoucích dodávek vodíku z obnovitelných zdrojů se spotřebiteli.

První aukce Evropské vodíkové banky obdržela 132 nabídek od 17 evropských zemí, které požadovaly více než 15násobek dostupného rozpočtu ve výši 800 milionů EUR. 119 návrhů bylo shledáno způsobilými a přípustnými a poté byly seřazeny podle jejich nabídkové ceny a vyhodnoceny Evropskou výkonnou agenturou pro klima, infrastrukturu a životní prostředí (CINEA). Předložené nabídky se pohybovaly v rozmezí od 0,37 EUR do 4,5 EUR za kilogram vyrobeného vodíku z obnovitelných zdrojů.

Pro více informací

Výsledky pilotní aukce vodíkové banky a časté otázky

Tisková zpráva: Komise vyhlašuje první aukci Evropské vodíkové banky s dotacemi ve výši 800 milionů eur na výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů

Společné prohlášení EU a Německa: Účast Německa v programu Evropské vodíkové banky „Aukce jako služba“

Tisková zpráva: Schválení státní podpory týkající se německých aukcí jako služby

Aktuality: Pilotní aukce Evropské vodíkové banky – 132 nabídek obdržených ze 17 evropských zemí

Přehled Inovačního fondu

Projekty inovačního fondu

Inovační fond

Quote

Evropská vodíková banka poskytne cennou podporu pro dekarbonizaci evropského průmyslu. Vysoký počet nabídek a investic, které byly dnes uděleny, jsou jasným signálem důvěry v vznikající trh s vodíkem z obnovitelných zdrojů. V Evropě existuje silný seznam projektů a konkurenceschopný průmysl. Jedná se o povzbudivé známky budoucnosti této důležité technologie pro nulové čisté emise.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2024-04-29

Výsledky naší první celounijní aukce na výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů jsou velmi povzbudivé. Tyto inovativní aukce financované z příjmů z obchodování s emisemi představují zásadní změnu, pokud jde o výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů v Evropě. Vysoká míra zájmu ukazuje silný potenciál tohoto trhu a potřebu zdrojů nad rámec rozpočtu EU. Vyzývám ostatní členské státy, aby se řídily vedením Německa a využívaly „aukce jako službu“ na podporu výroby vodíku z obnovitelných zdrojů na vnitrostátní úrovni prostřednictvím naší evropské dražební platformy.
Wopke Hoekstra, Commissioner for Climate Action 2024-04-29

EU se stává centrem čistých technologií. Výsledky první aukce Evropské vodíkové banky svědčí o vysokém zájmu evropského průmyslu o výrobu a využívání vodíku na našem kontinentu. Vybrané projekty nám pomohou splnit cíle EU v oblasti energetiky a klimatu do roku 2030 a zároveň vytvoří nové příležitosti pro zelená pracovní místa a dovednosti. Druhá aukce vodíkové banky, která se uskuteční v letošním roce, je další zajímavou příležitostí pro evropský průmysl a doufám, že o ně bude mít podobný zájem.
Kadri Simsonová, komisařka pro energetiku 2024-04-29


Zařazenoút 30.04.2024 12:04:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/2333&language=cs
guid/IP/24/2333/

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V