Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  30.04.2024 10:00:42

Ekonomika zásluhou vyšší domácí poptávky pokračovala v oživení (Komentář)

Česká ekonomika v prvním letošním čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostla o 0,5 %. To bylo plně v souladu s naší prognózou, avšak mírně nad tržním konsensem (0,4 % q/q). Oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku, kdy HDP rostl mezičtvrtletním tempem o 0,4 %, tak růstová dynamika zesílila. Meziročně byl výkon ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí vyšší o 0,4 %.

Mezičtvrtletní růst ekonomiky byl pravděpodobně opět tažen zvyšující se domácí poptávkou. Ukazuje na to komentář ČSÚ k dnes zveřejněnému předběžnému odhadu HDP. Data struktury HDP však budou zveřejněna až za zhruba měsíc. Skutečnost, že růst ekonomiky byl v první čtvrtletí tažen domácí poptávkou, by byla v souladu s naší prognózou. Na zvyšování spotřeby domácností pozitivně působí obnovený růst reálných mezd. Ty mezičtvrtletně rostou již od druhého čtvrtletí loňského roku, k čemuž pomohlo odeznění vysoké inflace. Strmý propad kupní síly domácností během předchozích dvou let o zhruba 11 % byl přitom hlavním důvodem nižších spotřebitelských výdajů. I přes oživení spotřeby domácností byla ale její úroveň stále nízká, když na konci loňského roku oproti předpandemickému období zaostávala o zhruba 8 %. Komentář ČSÚ naznačuje rovněž pokračující růst investic. Podporu by v tomto ohledu mělo poskytovat čerpání finančních prostředků z EU, jak na úrovni podniků tak i státu. V konečném důsledku pomohla ale také lepší nálada mezi spotřebiteli a podnikateli, kteří vyhlížejí oživení ekonomiky a méně se obávají dalšího růstu cen.

Slabá zahraničí poptávka naopak růst tuzemské ekonomiky brzdila. Z komentáře ČSÚ vyplývá, že příspěvek čistého vývozu k mezičtvrtletní dynamice HDP byl v prvním čtvrtletí záporný. Zatímco výkon německé ekonomiky zůstal slabý, tak čistý vývoz již tentokrát pravděpodobně významně nepodpořily ani exporty dříve rozpracované produkce. Ty přitom zřejmě stály za výrazně kladným příspěvkem čistého vývozu v posledním loňském čtvrtletí.

Podle naší prognózy ekonomika letos vzroste o 1,4 % a příští rok její růst zrychlí na 2,2 %. Stejně jako na přelomu roku by hlavním motorem růstu ekonomiky měla být oživující domácí poptávka. Poptávka ze zahraničí, hlavně tedy ta po průmyslovém zboží, ještě nějakou dobu pravděpodobně zůstane slabá. Pro německou ekonomiku totiž v letošním roce očekáváme zhruba stagnaci. Podle naší prognózy by tuzemská ekonomika měla ve druhém letošním čtvrtletí konečně dosáhnout své předpandemické úrovně. Spotřeba domácností této mety ale podle nás dosáhne až v roce 2026. Část vyšší růstové dynamiky tuzemské ekonomiky tedy bude ve znamení dohánění předchozích ztrát.

Autor: Martin Gürtler

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688