Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  29.04.2024 09:20:07

Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy

Skupina mmcité, jejíž akcie se obchodují na trhu Start pražské burzy, dnes zveřejnila konečné hospodářské výsledky za rok 2023. Konsolidované tržby dosáhly úrovně 1,189 miliardy korun a provozní zisk EBITDA vzrostl meziročně o 145 procent na téměř 150 milionů korun. Hospodaření na úrovni zisku překonalo očekávání. Vzhledem k tomu plánuje představenstvo mmcité a.s. první výplatu dividendy.

Marže provozního zisku EBITDA vzrostla o 137 % z 5,3 % v roce 2022 na současných 12,6 %. Čistá marže pak vzrostla o 157 % z 2,8 % na 7,2 %. Výrazný růst zisku byl dán především stabilizací cen na komoditních trzích, stabilizací cen energií, zvyšující se efektivitou ve výrobě, ale především obchodními úspěchy v několika regionech, které vyústily ve vyšší zisky – výrazně nad plánem.

Pro letošní rok pak mmcité konzervativně potvrzuje již dříve avizované plány hospodaření pro rok 2024. Skupina očekává konsolidované tržby na úrovni 1,2 miliardy korun, provozní zisk EBITDA minimálně 100 milionů korun a čistý zisk minimálně 44 milionů korun.

Současná cena akcií mmcité 264 korun představuje zhodnocení 65 % od IPO debutu mmcité a.s. v srpnu 2023, kdy se akcie upisovaly za cenu 160 korun. V současnosti tak investoři na pražské burze oceňují hodnotu skupiny mmcité na 792 milionů korun.

 

 

Konsolidované údaje
v tis. CZK

 

 

 

 

 

 

Hospodářské výsledky 2022

 

 

 

 

 

 

Hospodářské výsledky 2023

 

 

 

 

 

 

Tržby

 

 

 

 

 

 

1.161.089

 

 

 

 

 

 

1.189.443

 

 

 

 

 

 

YoY

 

 

 

 

 

 

+41 %

 

 

 

 

 

 

+2 %

 

 

 

 

 

 

EBITDA

 

 

 

 

 

 

61.182

 

 

 

 

 

 

149.787

 

 

 

 

 

 

YoY

 

 

 

 

 

 

+23 %

 

 

 

 

 

 

+145 %

 

 

 

 

 

 

EBITDA marže

 

 

 

 

 

 

5,3 %

 

 

 

 

 

 

12,6 %

 

 

 

 

 

 

Čistý zisk

 

 

 

 

 

 

32.183

 

 

 

 

 

 

85.379

 

 

 

 

 

 

Čistá marže

 

 

 

 

 

 

2,8 %

 

 

 

 

 

 

7,2 %

 

 

 

 

 

 



Akcionáři také brzy obdrží první dividendu, kterou hodlá představenstvo navrhnout. Návrh bude ještě předmětem schvalování financující banky a valné hromady, nicméně se očekává výplata 3,33 koruny připadající na jednu kmenovou akcii (aktuální hrubý dividendový výnos 1,26 %). Výplata dividendy by měla proběhnout během letošního léta a bližší informace budou zveřejněny v nejbližších dnech v pozvánce na valnou hromadu mmcité a.s.

Skupině mmcité se v minulém roce podařilo naplnit hlavní cíle IPO, uvádí firma. Získala 100procentní kontrolu nad společností Kovostal, tradičním českým výrobcem sedadel a tribun pro sportovní stadiony a multifunkční haly, a nad jejím výrobním závodem, který nyní hodlá mmcité dál rozvíjet. Aktuálně probíhají naplno projektové práce a společnost mmcité očekává, že na nejbližší investorské prezentaci Start-day v červnu tohoto roku nastíní ekonomiku celého projektu, i více informací k rozvojovým a investičním aktivitám celé skupiny pro nejbližší období.

Globální skupina mmcité zastřešená českou mateřskou společností mmcité a.s. je výrobce a prodejce městského mobiliáře, který poskytuje městům nepostradatelné vybavení, jako jsou lavičky v parku, pítka, stojany na kola a mnoho dalšího. Dnes najdeme výrobky mmcité po celém světě s přímým obchodním zastoupením ve více než 30 zemích. Akcie společnosti se pod tickerem MMCTE.PR obchodují od 1. srpna 2023 na trhu START pražské burzy a na burze RM-Systém.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688