Export (export.cz)
Export  |  22.04.2024 16:14:00

Indie je pro Škodu auto klíčem k expanzi na trhy jihovýchodní asie

Indie má být podle ředitele společnosti Škoda Auto Volkswagen India pro českou automobilku vstupní branou na trhy v jihovýchodní Asii. Škoda, která v Indii vystupuje jménem pěti značek koncernu VolkswagenŠkoda, Volkswagen, Audi, Lamborghini a Porsche, bude od roku 2024 využívat nově zprovozněné logistické centrum v Pune k exportu lokálně vyrobených automobilových dílů pro výrobu ve Vietnamu.

Foto: Velvyslanectví ČR v Dillí

Společnosti Škoda Auto se v Indii po více než 20 letech přítomnosti v zemi daří. V letech 2021 a 2022 zde automobilka představila modely Kushaq a Slavia přímo vyvinuté pro indický trh. Prodeje značky Škoda následně za roky 2022 a 2023 překonaly celkem 100 000 vozů. Celá skupina Škoda Auto Volkswagen India pak ve stejných letech překonala dokonce rekord 100 000 prodaných aut ročně. Export skupiny z Indie vzrostl meziročně o 32 % na 44 000 vozů.

POSILOVÁNÍ EXPORTU Z INDIE

Již v současnosti skupina exportuje přes 30 % své indické produkce a má v plánu exporty nadále navyšovat, řekl letos novinářům Piush Arora, generální ředitel společnosti Škoda Auto Volkswagen India. Pro českou automobilku má být Indie podle něj základnou pro expanzi na trhy v jihovýchodní Asii. Do Vietnamu budou z logistického centra v indickém Pune směřovat lokálně vyrobené díly, ze kterých budou následně sestavena hotová auta. Koncern chce pro expanzi do jihovýchodní Asie využít právě export modelů Kushaq a Slavia značky Škoda. K modelům „škodovek“ specificky vyvinutým pro Indii by se v roce 2025 mělo přidat i nové kompaktní SUV. Tento nový lokální model má podle ředitele značky Škoda v Indii Petra Janeby potenciál proměnit situaci na indickém trhu.

SMĚR ELEKTROMOBILY

Škoda by letos dále měla na indický trh uvést nové elektrické SUV Enyaq, které bylo představeno v roce 2020 v Praze. Svůj díl na indickém trhu s elektrickými vozidly by si Škoda mohla zajistit také zvažovaným spuštěním prodeje připravovaného malého a cenově dostupného elektrického SUV Epiq. Poptávka po elektrických vozidlech zatím není v Indii dostatečná pro uskutečnění investic do výroby, podle Petra Janeby by ale automobilka ráda prozkoumala potenciál Indie být základnou pro export elektrických vozidel. Vše však závisí na možných objemech produkce.

České velvyslanectví v Dillí je velmi hrdé na společnost a její úspěchy na indickém trhu. Je skvělé vidět „škodovky“ jezdit v Indii a registrovat pozitivní reakce. Se společností ambasáda úzce spolupracuje a pomáhá šířit povědomí o této prestižní značce. Příkladem je například setkání s vrcholnými představiteli společnosti či návštěva české podnikatelské delegace vedená ministrem průmyslu Jozefem Síkelou ve výrobním závodě v Pune v prosinci loňského roku.

Eva Kopecká, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Dillí

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688