ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  12.04.2024 07:58:34

ECB chce snížit sazby v červnu, rozhodnout příchozí data

ECB ponechala sazby beze změny na 4,0 %

Zatímco ve Spojených státech se pod vlivem vyšších inflačních čísel postupně odepisují sázky na pokles sazeb ze strany Fedu, v Evropě vše směřuje k začátku cyklu uvolňování měnové politiky. Alespoň tak vyznívá výsledek včerejšího zasedání ECB, která sice ponechala sazby na 4 %, ale signalizovala trhům záměr na příštím červnovém zasedání jít s úrokovými sazbami směrem dolů.

Podle centrální banky je dosavadní vývoj klíčových inflačních ukazatelů povzbudivý. Většina indikátorů jádrové inflace zvolňuje a podobná dynamika platí i vývoje mezd. Dobrou zprávou je z pohledu ECB i fakt, že firmy ve větší míře absorbují zvýšené mzdové náklady ve svých ziscích. Domácí cenové tlaky jsou ale nadále výrazné a zejména v segmentu služeb zůstávají setrvačné, což je důvodem k opatrnosti při kalibraci měnové politiky.

Celkově je však z komunikace ECB zjevný další posun od silně jestřábí rétoriky směrem k neutrální komunikaci. Tu podtrhlo i několik členů Rady guvernérů, kteří dle šéfky ECB Christine Lagarde chtěli jít se sazbami dolů již nyní. Jako příhodnější datum se ale evidentně jeví červnové zasedání, přičemž Rada guvernérů sama vytyčila kritéria, za kterých začne uvolňovat měnovou politiku.

Půjde jednak o přetrvávající sílu transmise její politiky, tedy proti-inflačního působení vysokých sazeb, což by neměl být problém. Za druhé bude hrát roli dynamika jádrové inflace, u které nečekáme v příštích dvou měsících zásadní pokles. To by ale nemusela být z pohledu ECB zásadní překážka, jak včera naznačila Ch. Lagarde. A konečně rozhodující bude také vyznění červnové prognózy. Pokud by měla přinést příznivý inflační výhled, pak by bylo na místě „zmírnit úroveň stávající měnové restrikce“.

K takovému kroku se ale podle očekávání ECB nikterak nezavázala. Centrální banka tudíž ukázala preferovaný směr, na kterém panuje široká shoda v rámci Rady guvernérů, konkrétní rozhodnutí však bude záviset na příchozích makro číslech. A jak zdůraznila Ch. Lagarde na tiskové konferenci, ECB se v rozhodování o sazbách údajně nebude tolik ohlížet na Fed, který zřejmě přistoupí k podobnému kroku později, protože ECB je „závislá na datech, nikoliv na Fedu“.

Z našeho pohledu je nadále nejpravděpodobněji varianta snížení sazeb o 25 bps na červnovém zasedání. Bude se ale zřejmě jednat o „jestřábí cut“ při zdůraznění přetrvávajících proinflačních rizik, což mimo jiné znamená, že laťka pro případné přerušení cyklu snižování sazeb bude postavena relativně nízko.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688