Studenti v Soběslavi se setkali s energií. Přímo ve třídě navštívili Jadernou elektrárnu Temelín

10. 4. 2024

Vzdělávání a nábor Životní prostředí a obnovitelné zdroje Jaderné elektrárny

Studenti v Soběslavi se setkali s energií. Přímo ve třídě navštívili Jadernou elektrárnu Temelín

Přímo ve svých třídách si mohlo pět desítek studentů soběslavského gymnázia prohlédnout nejzajímavější místa českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. V jihočeské škole ČEZ odstartoval interaktivní vzdělávací projekt „Setkání s energií“. Ten do tříd bude přivádět operátory jaderných elektráren Temelín a Dukovany, vysokoškolské pedagogy a nezávislé odborníky na energetiku, aby s žáky probírali klíčová témata současné i budoucí energetiky. Školy mají o netradiční semináře s energetickými odborníky obrovský zájem, registrace byly plné už několik hodin od spuštění.

Virtuální prohlídky jaderných elektráren Temelín a Dukovany, netradiční fyzikální pokusy, a především pak diskuze s odborníky na energetiku. Takové jsou hlavní body devadesátiminutového programu „Setkání s energií“, který ČEZ od dubna spouští pro základní a střední školy. „Se studenty jsme se bavili o významu elektřiny pro naši civilizaci a o možnostech, jak ji získat. Probrali jsme výhody a nevýhody jednotlivých zdrojů, možnosti ukládání energie, elektromobilitu a nahlédli i do budoucnosti,“ uvedl Lukáš Svoboda, odborník z Jaderné elektrárny Temelín, který zde v minulosti několik let působil i jako operátor.

Díky speciálním brýlím s virtuální realitou ReakTour se studenti podívali i do nejstřeženějších a nejzajímavějších míst českých jaderných elektráren, jako jsou například reaktorové sály, velíny nebo vnitřky chladicích věží.

„Přišlo mi to zajímavé a i edukativní. Hodně mě bavila virtuální realita, díky které jsem se podívala někam, kde jsem dosud nebyla,“ popsala bezprostřední dojmy Marie Slabá, studentka čtvrtého.

„Přednáška byla skvělá, nejvíc mě zaujala budoucnost energetiky, převážně fúzní malé modulární reaktory. V Temelíně jsem byl se spolužáky na Jaderné maturitě. Aktuálně jsem přihlášen na studium VUT v Brně. A do budoucna bych rád s Temelíně spojil profesní kariéru,“ uved Šimon Staněk, student čtvrtého ročníku.

Prostřednictvím vzdělávacích programů se ČEZ snaží přitáhnout studenty k energetice.

„Je naší odpovědností zvyšovat u mladých lidí povědomí o tom, jak energetika funguje. Budoucí moderní energetika, postavená u nás hlavně na obnovitelných zdrojích a jaderných elektrárnách, bude potřebovat velké množství pracovníků a my na to musíme myslet předem. Setkání s odborníky, kteří už v energetice dělají, je podle mě tou správnou cestou, jak studenty motivovat, aby se tímto směrem jednou sami vydali,“

uvedla Michaela Chaloupková, členka představenstva a ředitelka divize správa.

„Setkání s energií“ je součástí rozsáhlého vzdělávacího programu Skupiny ČEZ. Projekt je pro školy zdarma. Do konce aktuálního školního roku má ČEZ v plánu stihnout minimálně šest desítek setkání ve školách po celé České republice. Více informací na: www.setkanisenergii.cz

Vzdělávací program Skupiny ČEZ zahrnuje různé typy oborných stáží pro středoškoláky a vysokoškoláky, programy pro žáky základních škol, školní exkurze do areálů a infocenter Skupiny ČEZ nebo třeba živě vysílané prohlídky z interaktivního TV studia Virtuálně v elektrárně. I díky těmto aktivitám se ČEZ daří průběžné pokrývat personální potřeby i přes zpravidla náročné požadavky na technické vzdělání nebo odbornou způsobilost.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 4,9 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín


Zařazenost 10.04.2024 08:04:00
ZdrojČEZ - Tiskové zprávy
Originálcez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/studenti-v-sobeslavi-se-setkali-s-energii.-primo-ve-tride-navstiv...


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V