Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  04.04.2024 10:51:22

Evropa zaostává za USA. Čeští podnikatelé se postupně učí chodit na burzu

Evropa zaostává za USA. Čeští podnikatelé se postupně učí chodit na burzu

10:51 4. dubna 2024
Petr Koblic, zdroj: BCPP

Český kapitálový trh není jiný než ostatní podobně velké evropské. Podnikatelé se postupně učí chodit si na burzu pro kapitál. Celkově však Evropa zaostává za Spojenými státy, řekl v rozhovoru pro Roklen24 generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic, který bude jedním z hostů letošní Finanční konference 2024. Co ho nejvíc štve na negativních komentářích směrem k pražské burze? A co bych chtěl od vlády s ohledem na zlepšení atraktivity domácího akciového trhu? To a více se dozvíte v rozhovoru!

Jak vidíte současný stav českého kapitálového trhu? Naučili se Češi konečně investovat?

Tuzemský kapitálový trh není jiný než ostatní podobně velké trhy v Evropě. Se všemi pozitivy i negativy, které k tomu patří. Celkově je ale v dobré kondici a plní své základní poslání, tedy je zdrojem kapitálu pro firmy a místem, kde mohou investoři efektivně alokovat své volné prostředky. Například v počtu nových emisí, zejména díky trhu START, jsme jedním z nejaktivnějších evropských trhů.

Ano, Češi se učí velmi rychle. Vidíme opravdu velký nárůst zájmu o investování napříč celou společností. Pokud někdo s investováním začíná, je logické, že se nejprve rozhlíží na domácím trhu, který je mu nejblíže a kde se obchodují firmy, se kterými je prakticky v denním kontaktu a o kterých má nejvíce informací. Když hovoříme se svými členy, tak právě “česká” část klientských portfolií roste nejvíce.

Proč si majitelé českých firem nechodí na burzu pro kapitál stejně, jako je tomu na západě?

Postupně se to učí. Jak jsem uvedl, na trhu START jsme měli za posledních 5 let 15 IPO, což je skvělé číslo, a jak se říká, příklady táhnou. Hovoříme o IPO s celou řadou dalších firem, jen je to proces, který zabere řádově více času než jiné formy financování. Na konci dne ale tento způsob dodá firmám mimořádnou flexibilitu, efektivitu a schopnost posunout svůj byznys řádově mnohem rychleji než pomocí jiných forem financování.

No a tedy ten „západ“ bych trochu rozdělil. EU západ je na tom úplně stejně jako my. Třeba za loňský rok bylo s velkým odstupem největší evropské IPO v Rumunsku. A na tom západě? V Amsterdamu na hlavním trhu žádné IPO, v Paříži jedno, ale zahraniční, v Curychu jedno o velikosti 60 milionů euro, a tak bych mohl pokračovat. Je to úplná katastrofa. Posledním trhem, kde to docela funguje, je USA.

Petr Koblic, zdroj: BCPP

Takže jde o evropský problém, nikoliv čistě český?

Jak jsem uvedl, celá Evropa v ekvitním financování zaostává za USA. To je, bohužel, smutný fakt, který Evropu neuvěřitelně brzdí. Všechny snahy, jak to změnit, se kterými Evropa přišla, prozatím nevedly ke zlepšení. Obávám se, že v mnoha ohledech vše naopak zkomplikovaly. Pokud se nechceme v Evropě stát naprosto technologicky závislí na jiných kontinentech, což už do značné míry jsme, musíme vytvořit podmínky pro nové technologické firmy, které budou v Evropě zůstávat a nebudou odcházet do zámoří, mimo jiné také proto, že tam je snazší dostupnost kapitálu pro další růst.

Když navážu na předchozí otázky, někteří komentátoři domácí kapitálový trh, zejména akciový, popisují jako téměř neexistující a málo likvidní, což je vidět například ve srovnání s burzami sousedních států. Jak byste na toto tvrzení zareagoval?

Je to naprostý nesmysl a musím říct, že mne tyto neustále se opakující “hejty” opravdu mrzí. Zaprvé, likvidita na našem trhu je naprosto srovnatelná s likviditou na ostatních trzích v Evropě. Musí se ale porovnávat porovnatelné – tedy společnosti ze stejného sektoru a podobné velikosti. Podíváme-li se například na banky, ČEZ, Colt, vše je naprosto srovnatelné. Některé emise, například Moneta, jsou ve své “peer group”, tedy mezi srovnatelnými společnostmi z jiných trhů, dokonce ty nejlikvidnější. Bohužel, komentátoři si tu práci korektně porovnat nedávají. Mnohdy srovnávají hrušky s jablky.

Pokud srovnávám jednotlivé burzy, je nutné brát v potaz velikost daných trhů, ekonomik atd. Jasně, bylo by skvělé mít větší objemy obchodů než ve 4x větším Polsku, nebo dokonce Německu. Tak trochu ale cítíme, že to je nereálné. Přesto dokážeme být v některých ohledech v některých letech lepší – například v roce 2022 byl objem IPO u nás větší než v Polsku, což je skvělý úspěch! No a když to otočím, jak podobná prohlášení trhu pomohou? Mají naprosto devastující efekt. Bohužel to je ale taková česká vlastnost….

Které akcie jsou na pražské burze nejobchodovanější? A o které je největší zájem ze strany zahraničních investorů?

Logicky jsou to firmy z trhu PRIME. Pokud bychom hovořili o těch absolutně nejobchodovanějších, pak to jsou jistě firmy, které jsou součástí prestižního indexu MSCI Emerging Markets – tedy ČEZ, KB a Moneta. V těchto společnostech drží zahraniční investoři desítky miliard korun.

Co by podle vás pomohlo zatraktivnit český akciový trh? Může pro to něco udělat například sama vláda?

Tak mohli bychom začít tím nejjednodušším, tedy přestat s tím neustálým negativismem. Pojďme se soustředit na pozitivní příklady a na těch stavět. Máme trh, na který můžeme být v mnoha ohledech pyšní. Jak jsme uvedl výše, plní svoji roli, firmy na něm získávají kapitál, investoři zde aktivně hledají a nacházejí investiční příležitosti. A náš START trh? Nedovedete si představit kolik obdivných komentářů jsem v Evropě slyšel – „za 5 let to u Vás dvě firmy dotáhly na Prime market? Jako vážně? O tom se mám může jen zdát“… a tak podobně.

No a co bych chtěl od vlády? Bude to možná překvapivé, ale úplně by mi stačilo pár základních věcí – profesionalita, ochota naslouchat a nechat si případně poradit. Nikdo nemůže být odborníkem na vše.

Burza cenných papírů Praha, zdroj: BCPP

Jak vaši práci ovlivňuje spolupráce s mateřskou firmou burzou ve Vídni?

Naši akcionáři jsou skvělí v tom, že nám dávají naprostou svobodu. Plně si uvědomují, že každý trh je trochu odlišný, a díky tomu je třeba k němu tak přistupovat. Toho si velmi vážíme. Jinak v konkrétních projektech jsme samozřejmě společně – sdílíme pro burzu to nejdůležitější, což je obchodní systém, společně distribuujeme obchodní data, velmi spolupracujeme v oblasti IT bezpečnosti, což není vidět, ale je to strašně drahá položka a mnoho dalšího, co nám pomáhá optimalizovat náklady a současně být stále technologicky na špičce.

Pracuje pražská burza na edukaci investorů směrem k investování na akciových trzích?

Děláme toho opravdu hodně – od vlastních projektů po projekty, kterých jsme partnery. Natáčíme edukativní videa, děláme podcasty se zajímavými osobnostmi kapitálového trhu atd. Samotnou kapitolou jsou pak naše aktivity k samotným firmám, tedy potenciálním emitentům. Nyní například připravujeme seminář o IPO na Slovensku pro tamní firmy.

Na letošní Finanční konferenci vystoupíte v panelu o alternativních formách financování. Jaké formy se nabízí českému investorovi? A figuruje v této oblasti nějak pražská burza?

Asi nikoliv překvapivě budu propagovat vstup na burzu, a to at formou IPO, tak i dluhopisové emise. Zdráhám se ale tyto formy nazývat alternativní ve smyslu “zvláštní”. Jde o alternativu k bankovnímu financování, ale určitě nejde o nic exotického.

Zdroj: BCPP

Jaká byla vaše poslední investice?

Před třemi lety jsem se sešel s investičním klubem gymnázia Nový PORG, kde studují i moje děti. Ano, s tou partou super chytrých mladých lidí, co loni vyhrála asi nejprestižnější mezinárodní investiční soutěž. Po mé přednášce a dvou hodinách skvělé debaty jsme se dostali na investiční tipy a oni mě naprosto přesvědčili, že NVIDIA je skvělá firma. Tak jsem ještě ten večer několik milionů investoval, a asi chápete, že jsem dobře udělal. Já jsem jim zase říkal, že se mi lidí firma PRIMOCO, tak jsme se tak trochu navzájem obohatili. Jinak diverzifikuji a mám poměrně dost aktiv ve venture capital fondech zaměřujících se na mladé technologické fondy

Petr Koblic, absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze, zahájil svou kariéru v oblasti bankovnictví v roce 1993 jako obchodník na finančním trhu. V roce 1997 byl povýšen do funkce zástupce ředitele odboru financí. V letech 19971998 pracoval v Patria Finance jako ředitel sales. V červnu 1998 přešel do společnosti CA IB Securities, kde působil jako předseda představenstva a generální ředitel. V září roku 2004 byl zvolen předsedou a generálním ředitelem Burzy cenných papírů Praha. Dále je předsedou představenstva Centrálního depozitáře cenných papírů Praha. V únoru 2007 byl jmenován předsedou burzovní komory Power Exchange Central Europe. Působí v představenstvu vídeňské burzy cenných papírů. Je také členem dozorčí rady Central European Gas Hub. V roce 2018 byl zvolen prezidentem evropské federace burz FESE. Během své kariéry byl členem představenstva AKAT, předseda lublaňské burzy cenných papírů a člen představenstva Burzy cenných papírů v Budapešti.

Zdroj: BCPP

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688