Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Zákony a právo  |  28.03.2024 10:11:29

Česká ekonomika v závěru roku solidně rostla navzdory vysokým úsporám domácností (Komentář)

Konečný odhad tuzemského HDP za čtvrté čtvrtletí přinesl vzestupnou revizi mezičtvrtletního růstu ekonomiky z původních 0,2 % na 0,4 %. V meziročním srovnání ekonomika vzrostla o 0,2 %, zatímco podle předchozího odhadu ČSÚ ze začátku března ve stejném rozsahu poklesla. Na výdajové straně zaznamenal nejvyšší příspěvek k mezičtvrtletnímu růstu čistý vývoz, což pravděpodobně z velké části souviselo s vývozem dříve rozpracované produkce, především pak v případě automobilového průmyslu. To se na druhé straně odrazilo ve výrazně záporném příspěvku změny stavu zásob, který tak vliv čistého vývozu v rámci HDP zhruba kompenzoval. Příslibem pro letošní mírné oživení tuzemské ekonomiky je mezičtvrtletní nárůst spotřeby domácností o 0,5 % q/q, která byla s výjimkou loňského druhého čtvrtletí výraznou brzdou ekonomického růstu. To souviselo s předchozím hlubokým propadem reálných mezd a vysokou mírou úspor. Solidně v závěru loňského roku narostly rovněž fixní investice, což patrně odráželo oživení na nemovitostním trhu a investice vlády do dopravní infrastruktury.

Míra úspor domácností se i přes pokračující růst životních nákladů ve čtvrtém čtvrtletí dále zvýšila. Oproti třetímu čtvrtletí byla vyšší o 0,8 pb, když po sezonním očištění dosáhla 19,3 %. Stále se tak drží výrazně nad předpandemickými úrovněmi, kdy se pohybovala kolem 10 % a je vůbec nejvyšší od pandemických uzávěr ekonomiky, kdy přesahovala 20 %. To se pak odráží v nadále nízké úrovni spotřeby domácností, která i přes mezičtvrtletní nárůst ve čtvrtém čtvrtletí zůstala stále o 8,3 % pod svou předpandemickou úrovní. Spotřebitelské výdaje navzdory silnému růstu disponibilního důchodu (o 2,7 % q/q a 7,9 % y/y) v závěru loňského roku zřejmě tlumil negativní sentiment ohledně budoucího vývoje, který byl patrný v konjunkturálních průzkumech z té doby.

Míra zisku nefinančních podniků ve srovnání s předchozím čtvrtletím lehce vzrostla na 48,9 %, ve srovnání s předpandemickými roky tak zůstala nadprůměrná. Podíl mzdových nákladů firem na hrubé přidané hodnotě stagnoval na 52,4 %, stále tak zůstává výrazně nižší, než tomu bylo v předchozích letech, kdy se tento podíl pohyboval kolem 56 %. V meziročním srovnání hrubý provozní přebytek vzrostl o zhruba 8 %, zatímco náhrady zaměstnancům se zvýšily pouze o 6,5 %. Nadále tudíž platí, že firmy byly doposavad schopny přenášet zvýšené náklady na spotřebitele a domácnosti tak byly hlavním nositelem inflační zátěže. Vzhledem k útlumu domácí poptávky však lze očekávat, že letos již bude pro firmy výrazně obtížnější ceny dále zvyšovat.

Letos podle nás ekonomika poroste o stále skromných 0,8 %. I tak ale půjde o oživení ekonomické aktivity, když loni HDP klesl o 0,2 %. Očekáváme, že hlavním zdrojem letošního růstu HDP bude spotřeba domácností, kterou by měl podpořit obnovený růst reálných mezd. Ten v mezičtvrtletním vyjádření začal již v minulém roce a v tom letošním by kvůli rychlému snížení inflace mělo dojít k obnovení růstu i z meziročního pohledu. K postupnému oživení spotřebitelských výdajů by měla pomoci rovněž vysoká úroveň nahromaděných úspor domácností, stejně tak i současná velmi nízká výchozí úroveň spotřeby.

Autor: Jaromír Gec

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.01.2024Dobrá finanční situace firem i vysoká míra úspor domácností (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
29.09.2023Míra úspor domácností i zisků firem zůstává vysoká (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
24.07.2023Nálada českých domácností se v červenci solidně zvedla (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.03.2023Úspory domácností rostly, míra zisku firem stagnovala (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
03.03.2023V závěru roku táhly ekonomiku níže výdaje domácností Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688