Rozkvět čínského trhu s pandími dluhopisy není tak černobílý

Rozkvět čínského trhu s pandími dluhopisy není tak černobílý

Roklen24
16:01 21. března 2024
Zdroj: Depositphotos

Trh s pandími dluhopisy zaznamenal v roce 2023 boom, za což můžou i nízké náklady na půjčky v Číně pro zahraniční emitenty. Trh se však stále potýká s překážkami, včetně nízké likvidity, konkurence z offshorového trhu s dluhopisy „Dim Sum“ a rostoucího počtu mezinárodních společností, které diverzifikují své aktivity mimo Čínu, píše analytický tým Fidelity International.

Prodeje pandích dluhopisů, dluhu denominovaného v juanech, který vydávají offshore společnosti na čínském pevninském trhu v roce 2023 prudce vzrostly.

Graf: Prodeje dluhopisů Panda stoupají, ale stále je převyšují dluhopisy „Dim Sum“

Zdroj: Fidelity International
Zdroj: Fidelity International

Poznámka: Roční prodeje dluhopisů v miliardách RMB. Zdroj: Bloomberg, Fidelity International, Prosinec 2023.

Jak ukazuje graf výše, emise panda dluhopisů dosáhla v roce 2023 výše 150 miliard juanů (21,1 miliardy USD), čímž překonala jakoukoli předchozí roční částku, a to od jejich uvedení v roce 2005. Tento objem je však stále nepatrný ve srovnání s prodejem Dim Sum dluhopisů – tedy dluhopisů v juanech, vydaných v Hongkongu, které se v roce 2023 rovněž chystaly rekordně vzrůst.

Levné výpůjční náklady v Číně jsou pro zahraniční společnosti hlavním lákadlem pro vydávání pandích dluhopisů. Zatímco ve většině zbytku světa se zpřísňují finanční podmínky, Čínská lidová banka uvolňuje měnovou politiku, aby podpořila ekonomiku. To výrazně zvětšilo rozdíl v úrokových sazbách mezi USA a Čínou. Výnosová prémie amerických tříletých státních dluhopisů oproti čínským státním dluhopisům s podobnou splatností se v říjnu zvýšila na 253 bazických bodů, což je nejvyšší úroveň od roku 2006.

Internacionalizace juanu rovněž přispěla k urychlení expanze trhu. Podle mezinárodní platební platformy Swift se podíl této měny na celosvětových platbách v říjnu téměř zdvojnásobil na 3,6 % z lednových 1,9 %. V březnu také tato měna předstihla dolar jako nejpoužívanější pro přeshraniční platby a příjmy v Číně a podle médií ovládla téměř polovinu všech transakcí.

Nejdůležitějším impulsem je nová politika týkající se přeshraničních převodů finančních prostředků zahraničních emitentů. Ta byla spuštěna v prosinci 2022 a PBOC a Státní devizová správa umožnily emitentům pandích dluhopisů repatriovat výnosy do zahraničí, pokud jsou prostředky použity v souladu s podmínkami nabídky.

Přesto se trh potýká s některými významnými překážkami, zejména ve srovnání s největším konkurentem, offshore Dim Sum dluhopisy. Zaprvé, panda dluhopisy mají omezený okruh investorů, což má za následek velmi nízkou likviditu. Prodej panda dluhopisů je obtížný a většina investorů je může držet pouze do splatnosti. Za druhé, ačkoli počet zahraničních státních, finančních a podnikových emitentů roste, většinu dlužníků stále tvoří offshore jednotky čínských společností. Pokud zahraniční společnost hledá financování v juanech, trh s dluhopisy Dim Sum nabízí podobné náklady financování v rámci zavedenějšího globálního emisního standardu. Navíc potřeba mezinárodních výrobců získávat provozní kapitál v juanech se bude pravděpodobně snižovat s tím, jak budou nadále diverzifikovat své dodavatelské řetězce mimo Čínu. Rozjezd trhu s panda dluhopisy však bude záviset na přilákání zahraničních emitentů – včetně těch, kteří v Číně nepůsobí, což zase pomůže rozšířit investorskou základnu.

Pozn: „Yuan předstihl dolar a stal se nejpoužívanější měnou v čínských přeshraničních transakcích.“ Reuters, 26. dubna 2023. Yuan overtakes dollar to become most-used currency in China’s cross-border transactions.

Zdroj: Fidelity International, Reuters, Bloomberg

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Sazby

Zařazenočt 21.03.2024 16:03:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/rozkvet-cinskeho-trhu-s-pandimi-dluhopisy-neni-tak-cernobily/
KategorieDluhopisy, Trhy Sazby
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=153410
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V