mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.03.2024 15:02:00

Multisektorová delegace českých firem pod vedením Svazu průmyslu a dopravy ČR navštívila Chile

Multisektorová delegace českých firem pod vedením Svazu průmyslu a dopravy ČR navštívila Chile

13.03.2024 / 14:30 | Aktualizováno: 20.03.2024 / 15:02

Chile je pro ČR atraktivním obchodním partnerem, v exportu je na 3. místě po Mexiku a Brazílii a v celkovém obratu na 4. místě. Podnikatelská delegace byla součástí oficiální cesty ministra J. Síkely a byla zaměřena na posílení vzájemných obchodně ekonomických vztahů, zejména v sektorech energetiky, strojírenství, životního prostředí, dopravy, služeb, informačních technologií a kybernetické bezpečnosti atd. Vedl ji místopředseda Svazu průmyslu a dopravy ČR R. Špicar a celkově zahrnovala 35 zástupců českých podniků a firem včetně zástupců České exportní banky, EGAP, TA ČR, ČEPS, UK v Praze ad.

Na Podnikatelském fóru, které bylo pro delegaci připraveno ve spolupráci s obchodní komorou Cámara de Comercio de Santiago (CCS), vystoupil ministr J. Síkela, prezidentka CCS M. Teresa Vial a o obchodních příležitostech českých a chilských firem následně referovali výkonný ředitel CCS George Lever a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SPaD) Radek Špicar. O výhodách nové Pokročilé rámcové dohody EU-Chile pro rozvoj bilaterálních obchodních vztahů hovořil Andrea Nicolaj, vedoucí obchodní sekce delegace EU v Chile a českou podnikatelskou delegaci představila Ivana Javorová, vedoucí mezinárodních vztahů SPaD. Na závěr měli čeští podnikatelé možnost setkat se se skupinou asi 50 chilských podnikatelů, což jim umožnilo navázat nové obchodní kontakty a vyhledat vhodné partnery k rozvoji obchodu v Chile. Na závěr Podnikatelského fóra byla podepsána smlouva o spolupráci mezi CCS a SPaD.

Podnikatelská delegace se kromě Podnikatelského fóra zúčastnila setkání se zástupci investiční agentury InvestChile, Asociace zeleného vodíku (H2Chile), Asociace obnovitelných zdrojů a úložišť (ACERA) a Svazu průmyslu (SOFOFA), kde jim zástupci těchto institucí pohovořili o investičním prostředí a pobídkách v Chile, o příležitostech a výzvách v sektorech obnovitelných zdrojů energie a zeleného vodíku. Kromě představení těchto institucí došlo také na networking a projednání konkrétní spolupráce. Podnikatelská delegace měla také možnost navštívit pilotní projekt zeleného vodíku společnosti Walmart, Národní energetické centrum (CEN) a závod na ekologické zpracování kovového šrotu firmy AZA. Zástupci firem z oblasti IT a kyberbezpečnosti se setkali s Michelle Bordachar – zástupkyní Národního koordinátora kybernetické bezpečnosti při ministerstvu vnitra Chile, kde proběhla diskuse o budování chilských kapacit v oblasti kyberbezpečnosti a detaily zřizování nové Národní agentury pro kybernetickou bezpečnost (ANCI) s důrazem na to, jak by k tomuto procesu mohly přispět české firmy a instituce.

Galerie


Podnikatelská delegace v Chile


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688