Víme, kdy začnou pohonné hmoty zlevňovat

Víme, kdy začnou pohonné hmoty zlevňovat

Petr Lajsek
16:01 6. března 2024
Zdroj: Depositphotos

V uplynulých 7 dnech ceny pohonných hmot začaly stagnovat, a brzy by mohly dokonce začít zlevňovat. Benzín za 7 dnů zdražil o 3 haléře na 38,43 Kč za litr. Nafta za stejné období o 3 haléře naopak zlevnila. Průměrná cena za litr je nyní 38,62 Kč.

Za stagnací cen pohonných hmot stojí poměrně stabilní situace na trhu s ropou. Barel ropy Brent se od poloviny února drží v koridoru 82 až 84 dolarů. Stabilní je i situace na české koruně. Kurz na páru s eurem se téměř celý únor drží kolem úrovně 25,30. Ropa v posledních dnech dokonce mírně zlevnila po rozhodnutí kartelu OPEC o prodloužení dobrovolných škrtů. Omezení produkce o 2,2 milionu barelů denně by mělo pokračovat do konce druhého kvartálu. Trh však toto rozhodnutí očekával a do jisté míry tak již bylo započítáno v ceně.

Největší obavy trhu se naštěstí nenaplnily. Další prohloubení škrtů se totiž nekonalo. Barel ropy Brent tak zlevnil z 85 na 82 dolarů. Pohonné hmoty by tak mohly v následujících týdnech začít zlevňovat. Do konce března by mohly bez nečekaných událostí klesnout ceny nafty i benzínu o vyšší desítky haléřů. Otazník však stále visí nad českou korunou. Její kurz může výrazně ovlivnit zasedání ECB. V pondělí navíc bude oznámena inflace za únor a nižší než očekávaná úroveň může způsobit další oslabení koruny.

V případě dalšího oslabení koruny a růstu cen ropy se může situace opět zvrátit a dojít k růstu cen pohonných hmot. Ceny ropy by však mohly být v následujících týdnech relativně stabilní. V druhém kvartále sice bude kartel OPEC dále omezovat svou produkci, v USA ji však stále zvyšují. Ceny ropy by níže mohl zatlačit i pokles poptávky po topném oleji – s končící zimou je poptávka velmi slabá. Tato zima navíc byla v USA nejteplejší v historii. Po několika týdnech opět vzrostl počet aktivních ropných vrtů, americká ropná produkce tak může dále růst. Americké ropné zásoby také rostou závratným tempem – za poslední měsíc narostly o 24 milionů barelů.

Cena americké ropy WTI je tak již o téměř 5 dolarů nižší než u celosvětového benchmarku Brent. Tento rozdíl ukazuje na strach o dostatek dodávek ropy v Evropě v následujících měsících. Na jaře by se však ceny ropy brent mohly bez nenadálých událostí pohybovat v koridoru mezi 80 a 85 dolarů. Taková úroveň cen ropy by neměla znamenat podstatné zdražování současných cen pohonných hmot a ani další prohloubení produkčních škrtů kartelu OPEC. Právě na těchto úrovních by měl být megalomanský státní rozpočet nejdůležitějšího člena OPEC (Saudské Arábie) vyrovnaný.

Zdroj: Purple Trading, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Komodity

Zařazenost 06.03.2024 16:03:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/vime-kdy-zacnou-pohonne-hmoty-zlevnovat/
KategorieKomodity, Trhy Komodity
AutorPetr Lajsek
guidhttps://roklen24.cz/?p=155891

Související témata


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V