Co stojí za zdražením nafty? A kam až vystoupá její cena?

Co stojí za zdražením nafty? A kam až vystoupá její cena?

Petr Lajsek
16:01 28. února 2024
Zdroj: Depositphotos

Pohonné hmoty v uplynulých 7 dnech dále zdražovaly, tempo růstu cen se však výrazně snížilo. Průměrná cena za litr benzínu vzrostla jen 5 haléřů na 38,39 Kč. Nafta pak zdražila v průměru o 10 haléřů na 38,65 Kč za litr. Podobný vývoj očekáváme i v následujícím týdnu, Pohonné hmoty by opět měly zdražit jen mírně a opět předpokládáme vyšší růst cen u nafty.

Tempo růstu cen se snižuje díky poměrně stabilním cenám ropy a také mírnému posílení české koruny. Ropa brent se stále drží kolem 83 USD za barel a v dosažení vyšších úrovní jí brání stále silný dolar. V případě oslabení dolaru však mohou ceny ropy vyskočit ještě výše, trh je totiž stále ovlivněn napětím na Blízkém východě. Útoky jemenský rebelů na lodě v Rudém moři dále pokračují, tento týden dokonce došlo i poškození internetových kabelů na dně moře.

Brzy bychom se navíc měli dozvědět další produkční cíle kartelu OPEC pro duben a další měsíce. Dle Goldman Sachs by mohly do léta ceny ropy brent vzrůst na 87 dolarů, tedy ještě 4 dolary nad současnou úroveň. Ceny pohonných hmot by se pak výrazně přiblížily úrovni 40 Kč za litr. Na začátku března by se mělo navíc konat tradiční politické setkání čínské vládnoucí strany. Další stimulační balíčky by mohly podpořit čínskou ekonomiku a také její poptávku po ropě. V delším období tak spíše hrozí vyšší ceny ropy. Pozitivně alespoň působí česká koruna, která po oslabení po lednové inflaci zase mírně posílila. Na páru s eurem si drží úrovně kolem 25,30 Kč. I u koruny však očekáváme v delším období spíše oslabení.

V posledních letech jsme si již zvykli, že průměrná cena nafty zejména během zimních měsíců může přerůst přes tu u benzínu díky růstu poptávky po naftě na topné účely. Tento faktor se do cen nafty zajisté zčásti promítl, ne však tolik jako v předchozích letech. Zima je již prakticky u konce. Z dostupných statistik se jednalo o jednu z nejteplejších zim v historii. Cena zemního plynu na burze v EU i USA navíc atakuje dlouhodobá minima.

Co se tak promítá do růstu cen nafty? Je to hned několik faktorů. Poptávka po naftě roste zejména v EU a nabídka ji uspokojuje jen těžko. EU byla dlouhodobě zvyklá na dodávky nafty z Ruska, kvůli sankcím se však musí spoléhat na další zdroje. Nafta tak do EU mnohdy pluje tisíce kilometrů po moři a při dovozu z Blízkého východu a zbytku Asie nastává problém kvůli napětí v Rudém moři, kde na tankery útočí rebelská skupina Houthi. To prodlužuje trasy a také dodací lhůty nafty do Evropy. Delší trasy navíc výrazně prodražují cenu za dopravu. Evropa by tak v normální situaci doufala v růst dovozu z USA, i tam však ceny nafty výrazně rostou. Za tím stojí výrazný propad efektivity tamních rafinérií. Ty doplácí na maximální nasazení z let po koronaviru a zejména období po energetické krizi v roce 2022. Americké rafinérie tak “jely” dlouhodobě nad rámec svých kapacit, což si nyní vybírá daň. Využití amerických rafinerií bylo dlouhodobě i nad 92 %, což nebylo udržitelné. Kvůli údržbám se tak aktuální využití rafinérií propadlo na 80 %, což tlačí výše ceny nafty i ropy. S růstem poptávky nafty po konci zimy tak mohou její průměrné ceny dále růst a ještě více se tak odpoutat od cen benzínu. Do konce března tak může průměrná cena za litr atakovat i 40 Kč.

Zdroj: Purple Trading, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Komodity

Zařazenost 28.02.2024 16:02:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/co-stoji-za-zdrazenim-nafty-a-kam-az-vystoupa-jeji-cena/
KategorieKomodity, Trhy Komodity
AutorPetr Lajsek
guidhttps://roklen24.cz/?p=155643

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V