mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  23.01.2024 15:09:00

Česká republika zahájila nový rozvojový projekt ve fytosanitární oblasti v Moldavsku

Česká republika zahájila nový rozvojový projekt ve fytosanitární oblasti v Moldavsku

23.01.2024 / 14:59 | Aktualizováno: 23.01.2024 / 15:09

Projekt s celkovým rozpočtem 35 mil. , financuje Česká rozvojová agentura a implementuje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Jedná se o zahájení dlouhodobé spolupráce ve fytosanitární oblasti. Příjemci projektu budou jak státní instituce a laboratoře, které navýší své kapacit, tak hospodářské subjekty podnikající v zemědělství, které získají možnost přístupu na evropské trhy.

Projekt napomůže k modernizaci fytosanitárního sektoru v Moldavsku v souladu s požadavky EU v souladu s Dohodou o přidružení mezi EU a Moldavskou republikou. Realizace projektu umožní přístup bezpečných moldavských rostlin a rostlinných produktů na trh EU.

Slavnostní zahájení projektu “Posílení kontrolní a laboratorní kapacity v oblasti rostlinolékařství v Moldavské republice“ proběhlo 23. ledna 2024 pod záštitou místopředsedy vlády, ministra zemědělství a potravinářského průmyslu V. Boley a za účasti, velvyslance ČR v Moldavské republice S. Kázeckého a ředitele ÚKZÚZ D. Jurečky. Za moldavskou stranu byli přítomni také ředitelé Národní agentury pro bezpečnost potravin a Ústřední rostlinolékařské laboratoře. Ministr při své úvodní řeči zmínil také ukončený projekt podpory organického zemědělství, který realizoval UKZUZ: „Pokud Moldavsko uspěje v oblasti organického zemědělství, bude to díky UKZUZ a podpoře ČR.

Hlavním cílem tohoto projektu je účinné uplatňování preventivních opatření vedoucích k minimalizaci nebo nápravě negativních dopadů rostlinolékařských problémů, včetně snížení rizik šíření a zavlečení škodlivých organismů na území Moldavska. Plánováno je modernizovat laboratorní vybavení, zavést nový rostlinolékařský registr, posílit systém kontroly a harmonizovat fytosanitární právní předpisy s acquis communautaire, dále školení pracovníků laboratoří a inspektorů. Laboratoře se zvýšenou analytickou kapacitou budou schopny provádět přesné a pravdivé analýzy pomocí citlivých, rychlých a plně validovaných diagnostických metod.

Zlepšením fytosanitárních podmínek, se zemědělské produkty Moldavska stanou konkurenceschopnějšími, a to jak na domácím, tak na zahraničním trhu. Jedná se o produkty konečné spotřeby, a také o sadební materiál a osivo, což jsou pro zemědělské Moldavsko produkty nedocenitelného významu.

Tento projekt navazuje na tři projekty, které již UKZUZ v Moldavsku úspěšně realizoval, jedná se tak o prodloužení a prohloubení spolupráce v oblasti předávání českých zkušeností. D. Jurečka zmínil následující: „UKZUZ je národní organizací ochrany rostlin a má dlouholeté zkušenosti v rostlinolékařské oblasti, kde odpovídá zejména za opatření proti zavlékání a rozšiřování škůdců a původců chorob rostlin, monitoring těchto škodlivých organismů, včetně jejich diagnostiky, a dále za dozor a kontroly. Naši specialisté jsou tak připraveni předat moldavským kolegům řadu odborných zkušeností, včetně znalosti legislativních procesů. Projekt vnímám jako pevný základ spolupráce v ochraně rostlin mezi našimi republikami po vstupu Moldavska do Evropské unie.

ČR tak navazuje na dlouhodobou podporu Moldavska, které je prioritní zemí rozvojové spolupráce. V souvislosti s kandidátským statusem Moldavska a zahájením předvstupních jednání, získává technická spolupráce a přenos zkušeností ještě více na významu.

Kateřina Šilhánková, diplomat, Velvyslanectví České republiky v Kišiněvě a UKZUZ


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688