europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  16.01.2024 12:23:00

Snížení emisí fluorovaných plynů a látek poškozujících ozonovou vrstvu

Poslanci schválili předběžnou dohodu s Radou o dalším snižování emisí fluorovaných plynů 457 hlasy (92 bylo proti a 32 se zdrželo hlasování). Nový právní předpis předpokládá úplné vyřazení částečně fluorovaných uhlovodíků do roku 2050 a představuje harmonogram snižování kvót na částečně fluorované uhlovodíky v letech 20242049. Zavádí zákaz uvádět na trh EU výrobky obsahující fluorované plyny, a navrhuje konkrétní termíny pro postupné ukončení používání fluorovaných plynů v oblastech, kde je technicky a ekonomicky proveditelný přechod na alternativy, jako jsou chladící zařízení pro domácnosti, klimatizace a tepelná čerpadla.

Předběžná dohoda s Radou o snižování emisí látek poškozujících ozonovou vrstvu byla přijata 538 hlasy (8 bylo proti a 13 se zdrželo hlasování). Právní předpis zavádí požadavky na znovuzískávání a recyklaci těchto látek ve stavebních materiálech při renovacích (vyskytují se zejména v izolačních pěnách), což je hlavní zdroj zbývajících emisí látek poškozujících ozonovou vrstvu v EU. Zavádí také přísné výjimky pro jejich použití jako vstupní suroviny (k výrobě jiných látek, například ve farmaceutickém nebo chemickém průmyslu), jako procesní činidla, v laboratořích a pro požární ochranu.

Prohlášení zpravodajů

Zpravodaj Bas Eickhout (Greens/EFA, NL) řekl: „Ukončení používání fluorovaných plynů je zásadní nejen proto, že tyto plyny jsou mimořádně škodlivé pro klima, ale také proto, že průmyslu poskytujeme přehlednost a investiční jistotu. Evropské společnosti již stojí v čele vývoje čistých alternativ k fluorovaným plynům. Tento právní předpis tak bude prospěšný pro klima i evropské hospodářství.“

Zpravodajka Jessica Polfjärdová (EPP, SE) uvedla: „Zastavení emisí látek poškozujících ozonovou vrstvu je klíčové pro prevenci nepříznivých účinků na zdraví a životní prostředí v důsledku poškozené ozonové vrstvy a přispívá k úsporám skleníkových plynů v souladu s klimatickým cílem Evropské unie.“

Další postup

Právní návrhy budou muset být ještě formálně schváleny Radou. Následně budou zveřejněním v Úředním věstníku EU.

Souvislosti

Fluorované skleníkové plyny, jako jsou částečně fluorované uhlovodíky, zcela fluorované uhlovodíky, fluorid sírový a fluorid dusitý (používané v chladničkách, klimatizacích, tepelných čerpadlech, protipožární ochraně, pěnách nebo elektrických rozvodných zařízeních) a látky poškozující ozonovou vrstvu, jako jsou halony (používané v hasicích přístrojích), methylbromid (k hubení škůdců) a hydrochlorfluoruhlovodíky (používané v chladničkách a klimatizačních systémech), jsou skleníkové plyny vyrobené člověkem s vysokým potenciálem globálního oteplování.

Emise těchto plynů je třeba dále snižovat, aby se přispělo k dosažení cílů EU v oblasti klimatu a k dodržování mezinárodních dohod (Montrealského protokolu a jeho kigalské změny).

Přijetím těchto právních předpisů Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se podpory přechodu na udržitelný a odolný model růstu a podpory ekologičtějších výrobních procesů, jak je vyjádřeno v návrhu 11 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688