DŮLEŽITÉ – Akupunktura není živností

Publikováno:
15.1.2024
Autor:
Odbor živností a spotřebitelské legislativy

Na živnostenské úřady se čas od času obracejí fyzické osoby s tím, že předmětem jejich živnostenského podnikání bude akupunktura. V rámci živnostenského zákona však akupunkturu provádět nelze!


Živnostenský úřad ČR, resp. Ministerstvo průmyslu a obchodu i Ministerstvo zdravotnictví dlouhodobě zastávají názor, že akupunktura je metodou léčebně preventivní péče, kterou lze uplatnit v podstatě ve všech oborech zdravotní péče. Tuto metodu lze poskytovat jako součást zdravotní péče poskytované v rámci lékařského oboru pouze na základě oprávnění k poskytování zdravotních služeb podle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o zdravotních službách“). V rámci živnostenského zákona tedy akupunkturu provádět nelze.

Ze stanoviska Ministerstva zdravotnictví:

„Akupunktura se jako lékařská disciplína zabývá prevencí, diagnostikou a léčbou převážně funkčních poruch organismu, psychosomatických onemocnění, bolestivých stavů, alergických nemocí, poruch imunity, návykových chorob či poruch motorických funkcí. Jedná se o mezioborovou lékařskou disciplínu s uceleným systémem diagnostiky, prevence, léčby a doléčování a je součástí komplexní léčebné a preventivní péče o pacienta. K provádění akupunktury je způsobilý lékař, který získal specializovanou nebo zvláštní způsobilost v některém z lékařských oborů a absolvoval zvláštní přípravu v kurzech akupunktury, které garantuje Česká lékařská akupunkturistická společnost působící v rámci České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Akupunktura i přesto, že vychází z tradiční čínské medicíny, není řazena mezi „alternativní metody“ spadající do komplementární či alternativní medicíny, neboť jsou objasněny její základní mechanismy a její účinky na základě vědeckého výzkumu (Evidence Based Medicine). Jedná se o uznaný medicínský postup. Z hlediska účelu použití této metody se jedná o zdravotní péči ve smyslu ustanovení § 2 odst. 4 písm. a) zákona o zdravotních službách, která splňuje podmínku stanovenou pro poskytování zdravotních služeb v cit. zákoně, tj. že zdravotní služby mají být poskytovány na náležité odborné úrovni, čímž se podle § 4 odst. 5 cit. zákona rozumí „podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, při respektování individuality pacienta, s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti“.“



Zařazenopo 15.01.2024 13:01:00
ZdrojMPO.cz - Podnikání
Originálmpo.cz/cz/podnikani/zivnostenske-podnikani/aktualni-informace/dulezite-_-akupunktura-neni-zivnosti--...
AutorOdbor živností a spotřebitelské legislativy
guid279281

Související témata

Živnostenský zákon


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V