Živnostenský úřad ke konci loňského roku evidoval méně podnikatelů

| 15.01.2024 | Jan Vondrášek

Tiskové zprávy

Obecní živnostenský úřad v Kroměříži evidoval v loňském roce 10 825 podnikatelů, zatímco na konci roku 2022 jich ve svém správním obvodu měl zapsáno 12 177. Meziročně jich tak ubylo 1352. „Na úbytku se ale z velké části podíleli podnikatelé, kteří měli svá živnostenská oprávnění i několik let přerušená, nepodnikali, ale nechtěli mít aktivní datovou schránku pro podnikající osoby. Za období 2023 tak ukončilo svou činnost 1 754 podnikatelů, naproti tomu přibylo 402 podnikatelů nových,“ uvedla vedoucí odboru Obecní živnostenský úřad Dana Škrabalová.

Datové schránky byly ze zákona podnikajícím fyzickým osobám založeny na začátku loňského roku. Řada podnikatelů proto živnostenská oprávnění rušila. Nejvíce statistiky ovlivnily první měsíce roku 2023, leden až květen, kdy požádalo o zrušení podnikatelské činnosti 1364 podnikatelů. Naproti tomu v uvedeném období zahájilo činnost 212 nových podnikatelů, což podle Škrabalové odpovídá trendům předchozích let.

Z celkového počtu podnikatelů bylo 8659 fyzických osob, 197 fyzických osob ze zahraničí, 1963 tuzemských právnických osob (firem) a šest zahraničních právnických osob. Nejvyšší úbytek podnikatelů byl zaznamenán u fyzických osob, zahraniční fyzické a právnické osoby jsou na podobných číslech jako v roce 2022. Právnických osob dokonce meziročně 31 přibylo. Spektrum podnikajících zahraničních osob zůstává již řadu let téměř neměnné. Z cizinců jsou nejvíce zastoupeni občané Slovenska, Ukrajiny a Vietnamu, méně pak z Itálie, Chorvatska či Polska.

V počtu jednotlivých živnostenských oprávnění nebyl úbytek tak velký. Zatímco v roce 2020 úřad evidoval 19 320 živností, v roce 2022 to bylo 19 618 a ke konci roku 2023 byl počet živností 18 065. „Z těchto čísel je patrné, že v počtu živností i přes úbytek podnikatelů, nebyl propad tak velký. Mezi léty 2022 a 2023 je úbytek 1553,“ řekla Škrabalová. Z celkového počtu je 9300 živností volných, 5607 řemeslných, 1689 vázaných a 1469 koncesovaných. „Je patrné, že svou podnikatelskou činnost ukončili hlavně podnikatelé s jedním živnostenským oprávněním“ dodala Škrabalová. Počet živností je vyšší než počet podnikatelů, protože jeden podnikatel může mít více živností. Ve správním obvodu kroměřížského živnostenského úřadu je evidováno celkem 3187 provozoven, z toho bylo 2249 provozoven patřících místním podnikatelům. Oproti roku 2022 se počet provozoven téměř nezměnil.

Živnostenský úřad také vede agendu zemědělských podnikatelů. Meziročně se jejich počet snížil o sedm na 385, z toho je 312 fyzických a 73 právnických osob.

Loni živnostenský úřad kontroloval 311 podnikatelů, z toho bylo 36 právnických osob. „Svou kontrolní činnost úřad zaměřil na podnikatele se živnostmi řemeslnými, na bezúhonnost podnikatelů a skutečných majitelů při realitním zprostředkování,“ sdělila Škrabalová. Při živnostenských kontrolách bylo loni uděleno 30 sankcí příkazem na místě v celkové částce 44 500 korun. Zjištěné nedostatky směřovaly spíše do administrativní oblasti a neplnění si oznamovacích povinností podnikateli.


Zařazenopo 15.01.2024 10:01:00
ZdrojKroměříž
Originálmesto-kromeriz.cz/aktuality/tiskove-zpravy/zivnostensky-urad-ke-konci-lonskeho-roku-evidoval-mene-po...

Související témata

Podnikatel | Rozpočet příští rok | Konec Eura


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V